اصول کود دهی به گیاهان و گل های آپارتمانی

اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی

اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی : تمام گیاهان برای رشد و گلدهی مناسب نیاز به خاک غنی دارند تا مواد غذایی مورد نیاز آنها تأمین شود. ولی معمولاً مواد غذایی موجود در خاک گلدان برای اکثراً گیاهان کافی نمی‌باشد. بخصوص گیاهانی که دارای رشد زیادی هستند. از این رو می‌توان با کوددهی این کمبود را جبران کرد. بعضی گیاهان مانند کاکتوس‌ها به دلیل کند رشد بودن نیاز زیادی برای کوددهی ندارند و تنها سالی یکی دو مرتبه کود کافی می‌باشد.

حتماً باید توجه داشته باشید کوددهی در فصل رشد یا زمان گلدهی باشد.

کدام فرمول کودی برای کدام گیاه مناسب است؟
کودها می‌توانند حاوی درصدهای مختلفی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم باشند و تنوع نسبتاً زیادی در رابطه با فرمول‌های کودی در بازار وجود دارد که می‌تواند موجب سردرگمی مصرف کنندگان شود. اما می‌توان این مسئله را ساده کرد. یعنی اینکه برای انتخاب کود مناسب برای گیاهانتان اول از همه به نوع گیاهی که دارید توجه کنید. به طور کل گیاهان خانگی را می‌توان به دو گروه عمومی برگی (برگ‌های زینتی) و گل‌دار تقسیم کرد. در مورد گیاهانی که برگ‌هایشان جنبه تزئینی دارند می‌توان از کودهایی با نسبت مساوی نیتروژن فسفر پتاسیم استفاده کرد و یا اگر نتیجه بهتری می‌خواهید می‌توانید از کودی استفاده کنید که مقدار نیتروژن آن کمی بیش از فسفر و پتاسیم باشد مثلاً فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۲۰-۲۰-۲۰ و یا با شکل اختصاصی‌تر فرمول ۲۰-۲۰-۳۰ برای گیاهان برگی مناسب است به یاد داشته باشید که عنصر نیتروژن در تولید برگ و رشد رویشی گیاهان تأثیر مثبتی دارد. اما در مورد گیاهان گل‌دار می‌توان از کودهایی که فسفر و پتاسیم بیشتری نسبت به نیتروژن دارند استفاده کرد. برای کاکتوس‌ها و ساکولنت ها بهتر است از کودهای ازت پایین و پتاس بالا استفاده کرد مانند ۳۸-۱۱-۳ یا سایر کودها با ازت پایین. ازت بالا در کاکتوس‌ها باعث نگهداری مقادیر زیادی آب در بافت گیاه می‌شود و امکان کاکتوس شما خراب شود یا ترک بردارد.

اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی

آیا نیاز کودی همه گیاهان مانند یکدیگر است؟
در قسمت قبل گیاهان خانگی را به دو گروه کلی و عمومی برگی و گل‌دار تقسیم کردیم. و گفتیم که اصولاً برای گیاهان برگی که برگ‌های زینتی دارند از فرمول‌هایی با نیتروژن بیشتر و یا برای گیاهان گل‌دار فرمول کود با فسفر بیشتر ارجحیت دارد. اما نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که در بین گیاهان برگی و یا در بین گیاهان گل‌دار نیز تفاوت‌هایی وجود دارد که بر اساس این تفاوت‌ها گاهی لازم است تغییراتی در فرمول کودها داده شود. مثلاً گیاهانی مانند کاکتوس و یا سایر گیاهانی که برگ‌های گوشتی همانند کاکتوس دارند معمولاً به دلیل زینتی بودن ساقه و برگ‌هایشان نگهداری می‌شوند و بنابراین در ابتدای امر به نظر می‌رسد که فرمول‌هایی با نیتروژنی بیش از فسفر و پتاسیم برای آنها مناسب است. اما نباید فراموش کرد که چنین گیاهانی به کندی رشد می‌کنند و اصولاً نیاز چندانی به کود دهی ندارند. البته فراموش نکنید که برای تشویق چنین گیاهانی همانند کاکتوس‌ها به گلدهی برخی از فرمول‌های خاص کودی استفاده می‌شود و جز برنامه‌های پرورش این گیاهان محسوب می‌شود. اما در محیط خانه‌ها دادن کود به این گیاهان مطابق برنامه‌ای که برای سایر گیاهان برگی (مثلاً مثل اریکا، سینگونیوم، حسن یوسف و …) انجام می‌شود می‌تواند منجر به عدم استحکام کافی ساختار ساقه آنان و نرم شدن بیش از اندازه آنان و افزایش شدید حساسیت این گیاهان در برابر مشکلاتی همچون پوسیدگی ساقه و ریشه شود. بنابراین باید برای چنین گیاهانی فرمول‌های ملایم‌تری را به کاربرد و یا کودها را با نصف و یا حتی ۴ / ۱ غلظت معمول مورداستفاده قرار داد.

کوددهی را مکمل شرایط محیطی مناسب بدانید.
تصور نکنید که اگر گیاه را در هر شرایطی نگهدارید اما به آن کود بدهید گیاه باید رشدی مناسب داشته باشد و سرسبز باشد اتفاقاً برخی از شرایط محیطی همانند میزان نور و یا آبیاری و زهکش مناسب خاک بیش از مسئله عدم کوددهی گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهند و علائم نامساعد بودن شرایط محیطی بسیار زودتر از کمبود عناصر غذایی نمایان می‌شود. بنابراین اگر خواهان رشد مناسب و چشمگیر گیاهان خود هستید در درجه اول شرایط محیطی مناسب آنان را برایشان فراهم کنید و سپس به مسئله کوددهی آنان بپردازید. یعنی اگر گیاه شما در شرایط مکانی و محیطی خوبی قرار ندارد ابتدا این مشکل را بر طرف کنید و سپس برنامه کوددهی را برای آن شروع کنید.

همچنین تا زمانی که این شرایط را برای گیاه فراهم نکرده‌اید (مثلاً گیاه در شرایط نوری مناسبی نگهداری نمی‌شود و باید مکان بهتری برای آن پیدا کنید) می‌توانید کود را با نصف غلظتی که برای گیاهانی با شرایط محیطی مناسب بکار می‌رود استفاده کنید. به یاد داشته باشید که شرایط محیطی توان گیاه برای مصرف کود تغییر می‌دهد، یعنی هر مقدار که گیاه در شرایط مساعدتری نگهداری شود توان آن برای استفاده از عناصر غذایی موجود در کود نیز افزایش می‌یابد مثلاً فرض کنید که اگر گیاهی با یک برنامه کوددهی در محیط منزل آسیب ببیند این گیاه ممکن است در محیطی دیگر که شرایط بهتری ازنظر نور و رطوبت داشته باشد با این برنامه کوددهی اصلاً مشکلی پیدا نکند. اما بازهم فراموش نکنید که ظرفیت گیاهان برای استفاده از کودها محدود است. هر مقدار که شرایط محیطی مناسب باشد بازهم نباید در مصرف کود زیاده‌روی کنید!

اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی

اصول کوددهی به گیاهان آپارتمانی

در مصرف کود زیاده‌روی نکنید.
تصور این مسئله که با دادن کود بیشتر و یا کاهش فواصل کوددهی به رشد گیاه کمک می‌شود کاملاً اشتباه است. گیاهان ظرفیت محدودی برای استفاده از عناصر غذایی در خاک دارند. گیاهان علاوه بر اینکه می‌توانند دچار کمبود عناصر غذایی شوند می‌توانند گرفتار بیش بود و یا سمیت این عناصر نیز بشوند. از طرفی وجود غلظت بیش از اندازه عناصر موجود در محلولهای کودی در خاک می‌تواند به ریشه‌ها آسیب برساند و باعث سوختگی و مرگ آنان شود. همچنین به یاد داشته باشید که کمبود عناصر غذایی می‌تواند منجر به مسائلی همچون کاهش رشد و یا گلدهی و یا ظاهر نامناسب گیاه بشود اما گیاه را به ندرت از بین می‌برد ولی زیاده‌روی در کوددهی می‌تواند منجر به کاهش رشد، کوتاهی قامت گیاه، سوختگی نوک و حاشیه برگ‌ها و حتی در موارد شدید باعث مرگ گیاه شود. غلظت بیش‌از اندازه کود و زیاده‌روی در کوددهی منجر به افزایش میزان عناصر موجود در خاک می‌شود به نحوی که حتی گاهی باقیمانده کودها می‌تواند به شکل نواحی سفیدرنگ بر روی سطح خاک و یا اطراف منفذ موجود در کف گلدان به چشم دیده شوند. در گلدان‌های سفالی نیز این ترکیبات به شکل رسوب در دیواره گلدان ظاهر می‌شوند. این رسوبات و باقیمانده‌ها را می‌توان از روی سطح خاک برداشت زیرا هر مرتبه که شما به گیاه آب دهید مقداری از این ترکیبات مجدداً در آب حل‌شده و می‌تواند برای گیاه مشکل ایجاد کند اما به یاد داشته باشید که اگر چنین کاری را می‌خواهید انجام دهید (برداشت رسوبات سفید رنگ روی سطح خاک) بیش از نیم سانتیمتر از سطح خاک را برندارید.

برداشت عمیق‌تر از این می‌تواند به ریشه‌ها آسیب وارد کند. مسئله باقیمانده کودها را در خاک و دلیل آسیب زدن آنان به ریشه‌های گیاه را بدین صورت می‌توان توضیح داد که ساختار کودها ترکیباتی همانند نمک قابل حل هستند که وقتی آن را در آب حل می‌کنیم می‌توانیم آن را به شکل محلول همراه با آبیاری به گلدان حاوی گیاه بدهیم. حال زمانی که به گیاه این محلول کودی را می‌دهیم مقداری از آن و نه تمامی آن توسط گیاه جذب و مصرف می‌شود. مقداری که توسط ریشه‌های گیاه جذب نشده است در خاک گلدان باقی می‌ماند. حال اگر در مصرف کود زیاده روی نشود و آبیاری‌های بعدی گیاه به خوبی صورت گیرد این باقیمانده کود توسط زه آب از منافذ زیرین گلدان به تدریج خارج می‌شود به همین دلیل است که گفته می‌شود بعد از آبیاری گیاه حتماً باید مقداری از آب از منافذ زیرین گلدان خارج شود زیرا این آب حاوی عناصری است که از سوی گیاه مورد استفاده قرار نگرفته‌اند.

اما اگر در مصرف کود زیاده روی شود و یا اینکه آبیاری گیاه به خوبی انجام نشود ترکیبات کودی که مورد استفاده گیاه قرار نگرفته‌اند در خاک باقی مانده و اگر برنامه کوددهی نامناسب گیاه ادامه یابد، غلظت این ترکیبات مرتباً در خاک بیشتر و بیشتر می‌شوند. وقتی چنین شرایطی پیش می‌آید حتی احتمال دارد که جذب آب برای گیاه مشکل‌تر می‌شود. در واقع این مسئله به دلیل پدیده‌ای به نام اسمز است. در پدیده اسمز گفته می‌شود که آب از جایی که بیشتر است به جایی که کمتر است می‌رود. زمانی که گیاه نیاز رطوبتی دارد و محتوی رطوبتی سلول‌های ریشه گیاه پایین است و ما به گلدان آب می‌دهیم در واقع آب بعد از نفوذ به ذرات خاک و سیراب کردن ذرات خاک، از بین ذرات خاک وارد سلول‌های ریشه می‌شود یعنی از جایی که رطوبت بیشتر است به جایی که رطوبت کمتر است می‌رود. حال فرض کنید محتوی و غلظت عناصر کودی و ترکیبات آنان در خاک به نحو نامطلوبی افزایش یابد. این ترکیبات که می‌توان آنان را ذرات مزاحم و اضافی در خاک خواند، جذب کننده رطوبت هستند و به شدت رطوبت را به سمت خود می‌کشند.

بنابراین وقتی که شما به چنین خاکی آب دهید آب جذب این ترکیبات می‌شود و اجازه جذب آب به ریشه گیاه داده نمی‌شود و در نتیجه با وجود اینکه شما گلدان را آبیاری کرده‌اید و بر خلاف تصور شما گیاه سیراب نمی‌شود! حتی در برخی شرایط مشاهده شده است که غلظت ترکیبات رسوب کرده در بین ذرات خاک در حدی بوده است که موجب جذب رطوبت از ریشه‌های گیاه و به بیان ساده‌تر خشکاندن ریشه‌های گیاه شده‌اند! به همین دلیل است که گفته می‌شود اگر باقیمانده ترکیبات و رسوبات کودی در خاک به شکل نامناسبی افزایش یابد، حتی در صورت آبیاری گیاه، وضعیتی پیش می‌آید که انگار آب کافی به گیاه نداده‌ایم و یا اصلاً آن را آبیاری نکرده‌ایم.

اگر زمانی برای گیاهی که دارید مشکل افزایش غلظت باقیمانده کودی در خاک پیش آمد اما گیاهتان هنوز از بین نرفته است می‌توانید از روش شستشوی خاک برای شستن باقیمانده کود استفاده کنید بدین صورت که گلدان گیاه را در ظرف بزرگی از آب قرار دهید به شکلی که آب حتی از سطح خاک بالاتر باشد.
زمانی که آخرین حباب‌های هوا را بر روی سطح خاک مشاهده کردید (این مسئله بسته به نوع خاک می‌تواند حدود یک ربع تا نیم ساعت طول بکشد) گلدان گیاه را از ظرف آب خارج کنید و اجازه دهید که آب از منافذ زیرین گلدان به تدریج خارج شود. این روش یک روش ساده و خانگی برای شستشوی خاک است. البته فراموش نکنید که در این روش زیاده‌روی نکنید! باقی گذاشتن گلدان برای مدت زمان طولانی در ظرف آب به‌منظور رفع مشکل می‌تواند منجر به خفگی ریشه‌ها شود. برخی از پرورش‌دهندگان حتی باوجود رعایت کردن غلظت مناسب کود باز هم هر ۶-۴ ماه یک‌بار عمل شستشوی خاک را انجام می‌دهند البته آنان روش دیگری به‌جز آنچه که توضیح دادم استفاده می‌کنند بدین صورت که دو برابر حجم گلدان گیاه به تدریج و در طی نیم الی یک ساعت به گیاه آب می‌دهند تا این آب از منافذ زیرین گلدان خارج شود و املاح اضافی را بشوید و ببرد.

گیاهان ضعیف یا آسیب دیده را کود ندهید.
یکی از اشتباهات رایج در بین ما این است که تصور می‌کنیم اگر به یک گیاه که به هر دلیل آسیب دیده است و ضعیف شده است (مانند فعالیت آفات و بیماری و یا شرایط بسیار نامناسب نگهداری) کود بدهیم این گیاه سریع‌تر به شرایط رشد عادی باز می گیرد. به یاد داشته باشید که گیاه ضعیف سیستم ریشه‌ای ضعیفی نیز دارد و نمی‌تواند از محلول کودی استفاده کند. برای چنین گیاهانی ابتدا باید عاملی که موجب ضعیف شدن و یا آسیب دیدن آنها شده است را بیابیم و آن عامل را برطرف کنیم سپس گیاه را در شرایط محیطی مناسب و ایده آل قرار دهیم و بعد مشاهده نشانه‌هایی از رشد جدید (همانند رویش برگ جدید) برنامه کوددهی را شروع کنیم.

از چه زمانی کوددهی به گیاه جدیدمان را شروع کنیم؟
فرض کنید که گیاهی را جدیداً خریداری کرده‌اید. ابتدا حدود یک ماه صبر کنید و سپس برنامه کوددهی گیاه را آغاز کنید. در طی این یک ماه گیاه به شرایط رشد جدید و مکان جدید زندگی عادت می‌کند و در طی این مدت نیازی به کود دهی نیست. این مسئله را در مورد گیاهانی که گلدان آنها را عوض کرده‌اید نیز رعایت کنید. یعنی بعد از تعویض گلدان یک گیاه حتی اگر آن را مجدداً در مکان سابق نگهداری قرار می‌دهید و از مناسب بودن شرایط محیطی آن اطمینان دارید، باز هم یک ماه صبر کنید و بعد از آن برنامه کوددهی را آغاز کنید. در این یک ماه گیاه در حال عادت کردن به گلدان جدید و در واقع خانه جدیدش است! پس در کوددهی عجله نکنید. در مورد گیاهانی که در بستر باغچه و در اوایل بهار می‌کارید نیز می‌توان تا حدود ۶ هفته صبر کرد و سپس برنامه‌های کوددهی این گیاهان را شروع نمود.

آیا گیاه را باید در سراسر سال کود بدهیم؟
بهترین زمان برای کوددهی یک گیاه هنگامی است که گیاه در حال رشد و توسعه باشد یعنی فصل‌های بهار و تابستان. حتی گیاهان همیشه سبز که سراسر سال سرسبز هستند و خزان ندارند، در طی فصل‌های پاییز و زمستان نیاز کودی بسیار کمتری دارند زیرا در این فصل‌ها به دلیل مناسب نبودن شرایط نوری محیط و همچنین دمای آن، گیاه رشد و نموی کمتری دارد و نیازی به مصرف کود نیست. علاوه بر این گاهی لازم است به دلیل تغییر فصل فرمول کود را نیز تغییر دهیم مثلاً در فصل پاییز می‌توان از کودهایی استفاده کرد که میزان پتاسیم آن بیشتر باشد زیرا این کود اگرچه در تولید گل و میوه مؤثر می‌باشد اما اصولاً به قوی‌تر شدن سیستم ریشه و سلامت عمومی گیاه کمک فراوانی می‌کند و گیاه را در گذراندن روزهای تاریک زمستان و شرایط محیطی نامناسب در این زمان از سال کمک می‌کند. البته برخی از گیاهان برگ‌دار و زینتی که همیشه سبز هستند در طی زمستان فعالیت رشد و نموی خود را متوقف نمی‌کنند بلکه با سرعت کمتری آن را انجام می‌دهند.

برای کمک به این گیاهان می‌توان در طی پاییز و زمستان برنامه‌های کوددهی را ادامه داد اما توجه کنید که می‌بایست کودها را با غلظت کمتری استفاده کرد و همچنین فواصل کوددهی را نیز افزایش داد مثلاً می‌توان غلظت کود را به نصف و یا حتی یک چهارم کاهش داد و به جای هر ماه یک مرتبه مصرف کود هر دو ماه یک مرتبه کود را استفاده کرد. اینکه تصمیم بگیریم کوددهی را در طی این فصول به چه نحوی انجام دهیم بستگی بسیار زیادی به نوع گیاه دارد اما به هر حال و به شکل نکته‌ای کلی و عمومی به یاد داشته باشیم که برنامه‌های کوددهی در پاییز و زمستان با برنامه‌های کوددهی در بهار و تابستان با یکدیگر متفاوت است.

مسئله‌ای جالب دیگری که به آن برخورد داشته‌ام این است که برخی از پروش دهندگان به علاقه‌مندان نگهداری از گل‌ها و گیاهان خانگی توصیه می‌کنند که اگر شخصی هستید که کاملاً مراقب گیاهان خود می‌باشید به نحوی که هر ماه به شکل منظم و با فاصله زمانی کاملاً مشخص و زمان بندی شده توانایی رسیدگی به گیاه خود و کودهی آن را دارید می‌توانید گیاهان گل‌دار خود را هر ۴-۳ هفته یک‌بار با نصف غلظت توصیه شده از سوی کارخانه سازنده کود تغذیه کنید. چنین برنامه غذادهی با نام برنامه غذادهی مستمر و مداوم Continuous supply of nutrient خوانده می‌شود که همان‌طور که اشاره کردم برای برخی از گیاهان خانگی بخصوص گیاهان گل‌داری همانند بنفشه افریقایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مسئله‌ای که این پرورش دهندگان مطرح می‌کنند این است که اگر ما با توجه به توصیه دستورالعمل کارخانه سازنده کود توجه کرده و با توجه به غلظت توصیه شده از سوی آنان هر ماه به گیاهانمان بخصوص گیاهان گل‌دار کود دهیم ممکن است منجر به مشکل بیش بود عناصر غذایی و یا زیاده روی در مصرف کود شویم. زیرا گفته می‌شود که محیط گلدان محیطی بسته است و خروج مقادیر اضافه کود از منافذ گلدان همراه با آب اضافی ناشی از آبیاری می‌تواند به سختی و به شکل ناقص انجام شود این مسئله به تدریج می‌تواند مشکل افزایش غلظت باقیمانده محلول کودی را در خاک ایجاد کند. به همین دلیل بهتر است که اگر شما فردی منظم و پایبند به کوددهی ماهانه گیاهانتان هستید، اصولاً کودها را با نصف غلظت توصیه شده از سوی کارخانه‌های سازنده مصرف کنید تا مشکلی برای گیاهان شما پیش نیاید.

فاصله زمانی مناسب کوددهی در هنگام رشد گیاه به چه صورت است؟
فاصله کوددهی در فصول مناسب یعنی در بهار و تابستان نیز در تمامی گیاهان می‌تواند مشابه نباشد و با هم فرق داشته باشد زیرا نیاز گیاهان مختلف به مواد غذایی با یکدیگر متفاوت است. مواردی مانند نوع گیاه، سن گیاه و قدرت رویش گیاه از جمله مسائلی هستند که فاصله زمانی کوددهی را مشخص می‌کنند. یعنی مشخص می‌کنند که آیا گیاه ما هرماه (یا هر ۴ هفته یک‌بار) به کود نیاز دارد و یا هر دو هفته یک‌بار باید کوددهی شود و یا بهتر است که هر ۶ هفته یک‌بار به آن کود دهیم. هر مقدار که گیاه جوان‌تر، سالم‌تر، شرایط محیطی بهتر داشته باشد فواصل کوددهی نیز نزدیک‌تر خواهد بود اما معمولاً ماهی یک مرتبه و نه بیشتر به گیاهان زینتی کود داده می‌شود. پس باز هم تکرار می‌کنیم که هرگز در مصرف کود زیاده‌روی نکنید!

نحوه استفاده از کودهای میهن کاکتوس

یک قاشق از کود را با قاشق مخصوص میهن کاکتوس برداشته و در یک لیتر آب حل کنید. این کودها کاملا محلول در آب هستند و از بهترین تولیدکنندگان اروپایی تهیه شده است. قابل استفاده به صورت آبیاری و اسپری روی برگ ها.

دستورالعمل استفاده از کود ۱

همین الان کود مناسب گیاهتو این زیر پیدا کن

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

      82 thoughts on “اصول کود دهی به گیاهان و گل های آپارتمانی

      1. امیررضا میگوید:

        سلام خسته نباشید
        کود هربان رو میشه برای گلهای آپارتمانی و کاکتوس استفاده کرد؟
        در موقع تعویض گلدان میشه این کود رو به خاک مخلوط کرد ؟
        ببخشید اسفند ماه موقع مناسبی برای تعویض گلدان کاکتوس و گل آپارتمانی هستش؟
        ???

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، برای گیاهان اپارتمانی میتونید استفاده کنید برای کاکتوسها فکر نکنم خوب باشه چون دارای ازت زیادی هست، بهتر هست طبق طریقه مصرفش عمل کنید، طریقه مصرفش ترکیب با خاک سطحی گیاه هست بعد از کاشت گیاه یک الی دو هفته بعد میتونید با خاک سطحی گیاه ترکیب کنید بله از اوایل اسفند میتونید تعویض خاک وگلدانها رو شروع کنید اگر دمای منطقه ای هستید که بالای ۱۵ درجه هست از الان هم میتونید اقدام کنید.

      2. مهران حسین پور میگوید:

        ببخشید من یه سوال داشتم راجب کود دهی کاکتوس و سانسوریا
        . کود اسید هیومیک ،کود۲۰-۲۰-۲۰و کود۱۰-۵۲-۱۰
        این سه کود میشه هم زمان به کاکتوس و سانسوریا داد
        میشه بگید در چه فاصله ی زمانی باید استفاده کرد

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، کود سه بیست برای کاکتوسها وسانسوریاها مناسب نیست ولی برای گیاهان اپارتمانی برگ سبز میتونید استفاده کنید هیومیک اسید رو با همه ی کودها میتونید ترکیب کنید یا همزمان با سایر کودها به گیاهان بدید، بهتر هست بصورت ابیاری انجام بشه. کودهای کامل رو هیچ وقت با هم ترکیب نکنید چون احتمال مسمویت گیاه رو داره ویا ممکن هست عناصر همدیگر رو خنثی کنند این مورد در انواع سمها هم صدق میکنه. میزان مصرف یک گرم در یک لیتر اب، ماهی یکبار در زمان رشد گیاه.

      3. امیررضا میگوید:

        سلام ببخشید باز مزاحمتون شدم
        من یه فیکوس سبز دارم که حدود۳۰ساله دارمش و مثل چوب شده میخواستم ببینم روش قلمه زدنش چجوریه ؟ و تو چه خاکی باید کاشته بشه ؟
        بیش از حددراز شده و داره تموم برگاش سفید میشه و بعد می‌ریزه حدود ۲ متر عمودی و ۳ متر افقی رشد کرده
        الان ( منظورم تو همین ماه) میتونم قلمه بزنم؟
        شرایط نگه داری قلمه ها چیه و باید چه کودی بهشون بدم تا سرسبز بمونن و رشدشون افزایش پیدا کنه؟
        مرسی ?

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، الان زمان مناسبی برای قلمه زدن این گیاه نیست مگر اینکه شرایط گلخانه ای فراهم کنید تا بتونید قلمه ها رو ریشه دار کنید، زمان مناسب برای انجام این کار اواخر فصل بهار و اوایل فصل تابستان هست. برای تهیه ی قلمه ها می تونید از ابتدا و یا انتهای ساقه و یا هر دو استفاده کنید.
          طول مناسب برای قلمه ها حدود ۱۵ سانتیمتر هست.
          اگر تعداد برگ های قلمه ای که انتخاب کردید زیاد هست، برگ ها روحذف کنید ۲ الی ۳ برگ باقی بمونه کافی هست، در گلخانه ها برگ رو هم از وسط نصف میکنند تا رطوبت زیادی از دست نده این کار برای اینکه گیاه بتونه بیشتر انرژی خودش رو صرف ریشه زایی کنه انجام میشه.
          وقتی که قلمه ها رو از گیاه اصلی جدا می کنید شیره ی سفیدی خارج میشه که می تونید قلمه رو به مدت ۳۰ دقیقه در آب قرار بدید تا شیره متوقف بشه بعد قلمه ها را در بستر مناسب بکارید. بستر مناسب برای کاشت این گیاه مخلوطی از کوکو پیت ، پرلیت یا خاک برگ و شن هست. دمای مناسب برای رشد قلمه ها ۲۵ الی۲۷ درجه سانتیگراد هست،
          بعد از کاشت قلمه ها روی گلدان را با پلاستیکی شفاف بپوشونید تا شرایط گلخانه ای برای رشد بهتر برای قلمه ها فراهم بشه. تا زمانی که قلمه ها ریشه و برگ جدید ندادند بستر کاشت را مرطوب نگه دارید.

          • امیررضا میگوید:

            ممنون
            اگه گلدون رو کاور کنم الان میتونم قلمه بزنم؟
            درصد هر کدوم از مواد خام چقدر باشه ؟
            خود گلدونم باید کاور کنم یا فقط گیاه؟
            قلمه بدون برگم امکان داره ریشه بده ؟
            خیلی ممنون از پاسخگویی تون
            تامارا چند دفعه قلمه زدن ولی اصلا نگرفته و تو یه هفته اول خشک شدن
            ایشالله با روشی که شما گفتید بتونم قلمه هارو ریشه دار کنم???

            • کارشناس 1 میگوید:

              ممنون از شما، مقدار پرلیت باید بیشتر باشه دراکثر گلخونه ها فقط داخل پرلیت کشت میشه پرلیت دانه ریز یا پرلیت شکری، میتونید ۷۰ درصد پرلیت در نظر بگیرید بقیه مواد رو هم ده درصد از هر کدوم، اگر قبلا قلمه زدید وموفق نشدید بهتر هست صبر کنید وبهاراقدام کنید چون اگر شرایط گلخونه ای براش فراهم نباشه از بین میرند باید گلدان رو کاور کنید تا رطوبت داخل گلدان حفظ بشه. برای برش حتما لوازمی رو که استفاده میکنید بایدتیز وضدعفونی شده باشه میتونید انتهای قلمه رو هم به هورمون ریشه زایی اغشته کنید بعد بکارید، روی هر قلمه حداقل باید یک گره برگ وجود داشته باشه که قلمه بتونه ریشه بزنه وجوانه بده. حداقل یک برگ روی قلمه باشه بدون برگ از بین میره.

      4. امیررضا میگوید:

        سلام ببخشید من یه گلدون بنجامین دارم که حدود دو ماهه تموم برگاش زرد میشه و بعد می‌ریزه
        میخواستم بدونم چیکارش کنم تا خوب بشه

        تو این فصل برای شروع کود دهی کدوم کود ها مناسب ترند ؟
        واین که تو همین فصل میشه گلدون گیاهی مثل سانسوریا رو عوض کرد؟( در کرج هستم)

        ??

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، گیاه بنجامین مخصوصا ابلقش گیاه بسیار حساسی هست، با کوچکترین تغییر در شرایط نگهداری شروع به ریزش وزرد کردن برگها میکنه، باید با دقت بیشتری ازش نگهداری بشه، ابتدا تهویه محیط رو بالا ببرید گیاه رو به هیچ وجه جابجا نکنید، در محیط ثابتی که نور ودمای مناسبی داره واز لوازم گرمایشی وسرمای شکاف پنجره دور هست نگهداری کنید، زهکش گلدان رو بررسی کنید که گرفته نباشه وموقع ابیاری اب اضافی از زهکش گلدان خارج بشه برای ابیاری از اب بدون املاح وهمدمای محیط استفاده کنید، فعلا کوددهی نکنید صبر کنید بهبود پیدا کنه بعد کوددهی رو شروع کنید از کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند مثل۱۲,۱۲,۳۶میتونید استفاده کنید، نه الان زمان مناسبی برای تعویض خاک یا گلدان هیچ گیاهی نیست صبر کنید اواسط اسفند ماه اقدام کنید.

      5. وحید اشنا میگوید:

        با سلام
        راهنمایی : دقیق و کامل بود
        از لطف و محبتی که نسبت به این جانب نمودید کمال تشکر و سپاسگزاری را دارم

        • وحید اشنا میگوید:

          با سلام خدمت کارشناس عزیزم
          من یک گیاه زاموفیلیا در خرداد ماه خریدم یک جوانه داشت بزرگ شد و تا کنون که ماه اذر هستیم دیگر شاخه یا جوانه جدیدی از خاک نزده .در این مدت هم هر ۱۵ روز یک بار از کود ۲۰-۲۰-۲۰ هم استفاده می کردم لطف کنید راهنمایی بفرمایید . چکار کنم شاخه جدید بزنه .
          با تشکر از لطف شما
          اشنا

          • کارشناس 2 میگوید:

            سلام، ممنون از شما، برای زاموفولیا بهترهست از کودهای که فسفر بیشتری از ازت دارند استفاده کنید مثل ۱۰،۵۲،۱۰ یا کودهای مشابه،کلا رشد زاموفولیا کم هست ورشد کمی داره جای نگرانی نیست.

      6. وحید اشنا میگوید:

        با سلام
        من یک گیاه شفلرا دارم . فاصله برگ ها بر روی ساقه بسیار کم است و خیلی کم رشد طولی می کنه
        راهنمایی کنید چکار کنم ساقه رشد طولی داشته باشه
        ممنون می شم از راهنمایی تون

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، احتمالا گیاهتون کمبود نور داره ،برای راهنمایی بهتر شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید وعکس واضح از گیاه بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

      7. محمد میگوید:

        سلام کودی که با آب ترکیب شده رو چه مدت میتونم نگه دارم یعنی تاثیرش تا کی ماندگاره؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، بهتر هست محلول رو همون روز که استفاده میکنید تهیه کنید اگر درظرف دربسته وجای خنک نگهداری کنید تا پنج الی هفت روز ماندگاری داره بعد از هفت روز خاصیتش از بین میره.

      8. علی میگوید:

        سلام ،من توخونه گل پتوس ابلق ،سانسوریا ابلق،خرفه ای،برگ بیدی و کاکتوس دارم می خوام بدونم برای هر گل چه کودی مصرف کنم؟
        اسید هیومیک برای هرگلی خوبه؟
        سم قارچ کش رو چند بار باید به گیاه بدیم؟
        دیازینون رو چند بار باید برای گیاه تکرار کنیم با فاصله چند روز ؟ آگه برای گیاهی دیازینون استفاده کردم میتونم بعدش قارچ کش استفاده کنم با فاصله چند روز بعد دیازینون؟
        ممنون میشم پاسخ سوالاتم رو بدید

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، گیاهانتون افت یا بیماری قارچی دارند که میخواهید سمپاشی کنید یا برای پیشگیری میخواهید استفاده کنید؟برای کاکتوسها وگیاهان گوشتی وگیاهان ابلق از کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند میتونید استفاده کنید مثل ۳،۱۱،۳۸،برای سایر گیاهان اپارتمانی برگ سبز از کودهای کامل ویا سه بیست میتونید استفاده کنید. کوددهی ماهی یک بار در زمان رشد گیاهان.

      9. لیلا مرادی میگوید:

        سلام.من دیشب گلدون و خاک گلدانهام رو تعویض کردم.میدونم الان زمستونه(اواخر دی ماه) و وقت مناسبی برای تعویض گلدون نیست ولی ناچار بودم چون گلدونهاشون خیلی کوچیک و کثیف بود و خاک مناسبی نداشت.تو خونه یه بسته کود مخصوص ریشه‌زایی دارم(هرمون ریشه‌دهی نیست.کود هست و ترکیبش فقط فسفر۲۵ هست).آیا میتونم امروز با غلظت کم از اون کود بدم بهشون که اگه ریشه‌هاشون درحین تعویض گلدون آسیب دیده ترمیم بشه؟ اینو هم بگم که تا قبل از تعویض گلدون بااینکه زمستونه گیاهانم خواب بنظر نمیرسیدن و جوونه میزدن.گیاهانی هم که گلدونشون رو عوض کردم شامل کراسولا خرفه‌ای،برگ بیدی صورتی،حسن یوسف،شمعدانی،سیکلمه،دراسنا کامپکت،نخل ماداگاسکار و یوکا هستن.یدونه سوکولنت ایچوریا هم هست

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، بهتر هست یک ماه از تعویض خاک وگلدان بگذره بعد کوددهی روشروع کنید ،الان کوددهی بشن گیاهانتون از بین میرند چون ریشه ها اسیب دیدند وتوانایی جذب کود رو ندارند وکوددهی بعد از تعویض خاک وگلدان باعث سوختگی ریشه های گیاهان میشه. بمدت یک هفته هم در محیط خنک ونیمه سایه نگهداری کنید بعد از یک هفته بمرور زمان به محیط پرنوری انتقال بدید.

      10. حسن س میگوید:

        سلام.ممنون میشم اگر پاسخ بدین .کود کریستالون ۴۸ ۱۱ ۶ مجموعه شما وارداتی هست ؟ آیا برای گیاهان ابلق مناسبه ؟

      11. محمدعلی یارعلی میگوید:

        سلام ممنون از سایت خوبتون من میخواستم بدونم که کود اوره رو میشه واس گل هایی مثل : حسن یوسف،شمعدانی،سانسوریا پا کوتاه و سانسوریا شمشیری و پوتوس هم استفاده کرد؟
        چطوری باید بهش کود رو اضا فه کنیم؟
        اگه میشه لطفا جواب منو بدین ممنون میشم
        بازم ممنون از سایت خوبتون

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، بله میتونید استفاده کنید، بهتر هست با اب ترکیب کنید وماهی یک بار در زمان ابیاری استفاده کنید. یک گرم در یک لیتر اب ترکیب کنید.

      12. کتایون میگوید:

        سلام
        من امروز اشتباهی به گلدونام کود با غلضت خیلی زیاد دادم طوری که تو یه لیتر ۴۰۰ گرم کود حل کردم . ایا گلدونام از بین میرن با این یه دفعه ؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، بله بهتر هست خاک تمام گیاهانتون رو ابشویی کنید تا کود موجود داخل خاک خارج بشه چند روزی هم گلدانها رو روی یک سبد بگذارید تا خاکشون خشک بشه.

      13. عطا میگوید:

        سلام و عرض ادب. من مقداری کود ۲۰-۲۰-۲۰ داشتم با مارک کریستالول و مقدار کمی کود اوره و مقداری هم آهن با هم مخلوط کردم. حال سوالم این است که در هنگام آبیاری چه مقدار در یک لیتر آب مخلوط کنم تا پای گلها بریزم؟ ممنون میشوم جواب بدهید

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، کودها رو هیچ وقت با هم مخلوط نکنید الان درصد های کود فرق کرده، داخل کود سه بیست هم کود اهن هست وهم کود ازت با این کار مقدار عناصر عوض شده بهتر هست برای گیاهانی که داخل گلدان هستند استفاده نکنید، چون باعث سوختگیشون میشه زمان مصرفشون هم فرق میکنه، کود اهن رو باید شبها مصرف کرد روز استفاده بشه نور خورشید مانع از جذب اهن شده وکود به هدر میره، میتونید با دز پایینی با اب مخلوط کنید واگر باغچه دارید داخل باغچه بریزید.

      14. فاطمه میگوید:

        سلبام استاد. برای گلدهی ادنیوم چه کودی را ودر چه فاصله زمانی پیشنهاد میکنید ؟ من در یک ویدیو در یوتیوب دیدم که فرد اموزش دهنده فقط کود پتاس را توصیه کردند .البته واژهای که خودشون به کار میبردن (potash بود. منظور همون پتاسیم هست ؟ شما این کود منحصرا برای گلدهی ادنیوم توصیه میفرمایید ؟ ممنون

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، برای گلدهی شرایط خاصی هست که گیاه حتما باید در اون شرایط قرار بگیره تا به گل بشینه تنها با کوددهی نمیشه، ولی برای تقویت بله بهتر هست از کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند استفاده بشه.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، برای گیاهان خوراکی بهتر هست از کودهای آلی ویا دامی استفاده کنید ،از کودهای شیمیایی هم میتونید استفاده کنید بشرطی که دوره کارنس تموم بشه بعد جهت خوراکی استفاده کنید.

      15. فاطمه میگوید:

        سلام وقتتون بخیر.من پتوس مرمری و سبز و ابلق دارم،دیفن قاشقی و کامپکت و چشم اهویی بنفش.فقط یکبار به هر کدوم هربان دادم.میخاستم بدونم الان باید برای هر کدوم کود متفاوتی استفاده کنم؟پتوس هام فاصله برگ‌هاشون از هم زیاده و اصلا پر نیست آویزهاش.ممنون میشم راهنماییم کنید که چکاری انجام بدم که رشدشون خوب باشه و پتوسم پر بشه??

      16. رها میگوید:

        سلام وقتتون بخیر ببخشید بین سمپاشی و کودهی باید فاصله باشه ؟؟؟اگر لازم فاصله باشه این قاصلخ چند روز باید باشه؟؟

      ارسال دیدگاه بسته شده است.