نحوه نگهداری گل زاموفیولیا: گل زیبای زاموفیلیا یا زامیفولیا برای رشد بهتر به یک سری مراقبتها نیاز دارد. مانند خاک مناسب، نحوه آبیاری، نور و دمای مناسب که در این مقاله همه این موارد توضیح داده میشود. نام علمی گل زاموفیلیا Zamioculcas میباشد.
نحوه آبیاری زامیفولیا:
گل زامیفولیا از جمله گیاهانی است که اکثراً از وجود آب اضافی در محیط اطراف ریشه آسیب میبیند تا از خشکی خاک، وجود آب اضافی ابتدا موجب رنگ زرد، قهوهای برگها، ریزش آنان، پوسیدگی ساقههای زیرزمینی و در نهایت از بین رفتن تمامی گیاه خواهد شد. بنابراین زمانی این گیاه را آب دهید که نه تنها سطح خاک بلکه خاک تا عمق حدود ۵ سانتیمتری خشک شده باشد. توجه کنید مسئله ماندگاری آب در خاک پای گیاه به خصوص در طی زمستان موجب از بین رفتن گیاه به دلیل پوسیدگی ریزومها و همچنین ریشه گیاه خواهد شد. زیرا در طی زمستان که اصولاً دمای محیط سردتر نیز هست، گیاه فعالیت بسیار کمتری دارد و نسبت به رطوبت ماندگار در خاک بسیار حساس است. بنابراین در طی فصول سرد نسبت به آبیاری این گیاه اصرار نکنید و فقط زمانی گیاه را آب دهید که حتماً سطح خاک خشک شده باشد. از سوی دیگر نگرانی از مسئله آبیاری بیش از اندازه نباید موجب شود که به این گیاه خشکی داد. زیرا خشکی کشیدن گیاه نیز موجب ریزش برگهای آن خواهد شد. بنابراین بهترین راه امتحان کردن وضعیت رطوبتی سطح خاک تا عمق ۵ سانتیمتری است تا نسبت به آبیاری آن بهتر بتوان تصمیم گرفت.
خاک مناسب برای گل زامیفولیا:
گل زاموفیلیا به خاکی سبک و با زهکش خوب نیاز دارد زیرا ماندن آب اضافی در خاک باعث پوسیدگی ساقههای زیرزمینی (ریزوم) و ریشههای آن میشود. از انواع مخلوطهای خاکی سبک میتوان استفاده کرد. به عنوان مثال میتوان از ترکیب خاک معمولی با خاک برگ و ماسه و یا کوکوپیت با پرلیت و ماسه استفاده کرد.
زمانی که ریشههای گیاه از منافذ زیرین گلدان بیرون آمد، نشانه این است که باید گلدان گیاه را عوض کرد. گلدان جدیدتر را کافی است که فقط یک سایز از گلدان قبلی بزرگتر در نظر بگیرید زیرا انتخاب یک گلدان بزرگتر فقط منجر میشود که گیاه تا مدتی که ریشهها حجم داخلی گلدان را پر کنند، رشد ساقه و برگ خوبی نداشته باشد. زمان مناسب تعویض گلدان این گیاه نیز در اوایل فصل بهار است. به یاد داشته باشید که برای کمک به زهکش بهتر گلدان حتماً بر روی منافذ کف گلدان چندین تکه سفال شکسته و یا قلوه سنگهای کوچک قرار دهید. برای کوددهی به این گیاه در طی فصل بهار و تابستان میتوان هر ۶ هفته یکبار از کودی ملایم همانند ۱۰-۱۰-۱۰ استفاده کرد. اگر کود ۲۰-۲۰-۲۰ در اختیار دارید غلظت آنرا به نصف کاهش دهید و بعد استفاده کنید زیرا زاموفیلیا به طور کل گیاهی کند رشد است و نیاز زیادی به کود ندارد. کوددهی را از اوایل یا اواسط پاییز تا فرارسیدن فصل بهار متوقف کنید.
نور مناسب زامیفولیا:
زاموفیلیا مکانی با نور متوسط را میپسندد و اگرچه مکانهایی با نور کم را نیز به خوبی تحمل میکند اما بهترین و مناسبترین رشد خود را در مکانی با نور متوسط خواهد داشت. اگر مکان شما پر از نور است مراقب باشید که نور مستقیم آفتاب به گیاهان برخورد نکند زیرا موجب سوختن حاشیه و نوک برگها و در موارد شدید ریزش برگها میشود. نور کم محیط مشکل خاصی را برای این گیاه ایجاد نمیکند.
دمای مناسب زامیفولیا:
این گیاه در دمای ۱۵ تا ۲۶ درجه سانتیگراد بیشترین رشد را خواهد داشت و دمای ۱۵ درجه سانتیگراد حداقل دمای مناسب برای نگهداری زاموفیلیا است و زمانی که دما به کمتر از ۱۰ درجه برسد برگهای گیاه بسیار کم رنگ خواهند شد و در دمای صفر درجه گیاه به طول کل از بین خواهد رفت. در طیف دمایی مناسب این گیاه یعنی ۲۶-۱۸ درجه هر مقدار که به سمت دمای گرم برویم، رشد و توسعه برگهای این گیاه نیز بهتر و با سرعت بیشتری انجام میگیرد. از طرفی مشکلی که دمای سردتر برای این گیاه ایجاد میکند بیشتر به دلیل عدم مصرف آب موجود در خاک است تا دمای خنک هوا. زیرا در هوای خنک (با نزدیک شدن به ۱۵ درجه) فعالیت و مصرف آب در این گیاه نیز کاهش مییابد و اگر آن را به همان صورتی که در دماهای گرمتر آبیاری کنیم، در واقع به پوسیدگی و از بین رفتن گیاه کمک خواهیم کرد.
در مقالات بعدی به دلایل زرد شدن برگ گل زامیفولیا و همچنین شل شدن و ریزش برگهای این گیاه خواهیم پرداخت.
برای آموزش تکثیر گل زامیفولیا اینجا کلیک کنید.
منبع: میهن کاکتوس