گیاه فیکوس بنجامین یکی از پر طرفدارترین گیاهان آپارتمانی است که برای نگهداری در فضاهای بسته مانند داخل خانه یا محل کار مناسب میباشد، گل فیکوس میتواند هوا را تصفیه کرده و اکسیژن زیادی تولید کند، فیکوس بنجامین گیاه نسبتا حساسی است و در نگهداری آن باید دقت کنید، این گیاه یک درخت است که با گذشت سن شاخههای آن چوبی می شوند، برگهای سبز و براق که در صورت ایجاد شوک و استرس برای گیاه برگها ریزش میکنند، برای ساخت بونسای میتوان از این گیاه زیبا استفاده کرد.
شاخههای گل بنجامین حالت ارتجاعی و آویزان و مجنون دارند و به همین علت در زبان انگلیسی به این گیاه انجیر مجنون گفته میشود. ارتفاع این گیاه در فضاهای آزاد و بیرون از خانه ممکن است تا چند متر نیز برسد، شکل برگهای آن بیضی شکل با نوک تیز میباشد و رنگ برگها روشن و براق میباشد.
نام علمی گل بنجامین Ficus benjamina است، این درخت بومی جنوب شرق آسیا و استرالیا می باشد.
بنجامین از لحاظ رنگ برگها به چهار گونه اصلی تقسیم میشود:
- بنجامین بلک که رنگ برگها سبز تیره میباشد.
- بنجامین سیلور که رنگ برگها سبز تیره و سفید است.
- گل بنجامین ابلق که رنگ برگها مخلوطی از سبز روشن و سفید است.
- بنجامین سبز که رنگ برگها سبز روشن است، نگهداری از این گیاه حساس کمی سختتر نسبت به سایر گیاهان است اما اگر شرایط آن به خوبی فراهم شود سالها مهمان خانه شما خواهد بود.
نحوه آبیاری گل بنجامین
از آن جایی که بنجامین گیاه نسبتا حساسی است و به همه چیز زود واکنش نشان میدهد، باید در زمان آبیاری آن دقت شود و افراط در آبیاری موجب مرگ گیاه شما میشود. آبیاری را به موقع و با آب سبک و فاقد املاح انجام دهید، آبیاری با آب سرد به گیاه آسیب جدی وارد میکند و بهتر است آب را مدتی در محیط قرار دهید تا هم دمای محیط شود و املاح آن تهنشین شود. بنجامین از آبیاری زیاد و خاکی باتلاقی و همیشه خیس خوشش نمیآید و هر وقت خاک آن خشک شد نسبت به آبیاری اقدام کنید. برای اطلاع از خشکی خاک کافی است یک بند انگشت خود را داخل خاک فرو برده و از وضعیت خشکی و مرطوبی خاک مطلع شوید.
نور مناسب برای گل بنجامین
بنجامین را میتوان در آپارتمان نگهداری کرد اما این گیاه کمی نور بیشتر از سایر گیاهان آپارتمانی نیاز دارد. بنجامین را پشت پنجرههای آفتاب خور قرار دهید تا کمی از نور روزانه بهره ببرد. هرگز آفتاب مستقیم به گیاه نتابد و نور فیلتر شده به گیاه برسانید. بنجامین در صورت کم نوری خیلی زود برگهای خود را ریخته و با این کار واکنشی را به شما نشان میدهد. این گیاه از مکانهای سایه روشن خوشش میآید.
دمای مناسب برای نگهداری گل بنجامین
برای بنجامین دما بسیار فاکتور مهمی است و به میزان دما حساسیت نشان میدهد. دمای مناسب برای این گیاه در فصل تابستان ۲۰ تا ۲۵ درجه و در زمستان ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد میباشد. توجه کنید بنجامین به گرما و سرما بسیار حساس است و برگهای آن ریخته و رشد گیاه متوقف میشود، پس بهترین دما برای این گیاه در بازه دمایی ۱۵ تا ۲۵ درجه میباشد.
خاک مناسب برای گلدان گیاه بنجامین
این گیاه به خاکی سبک با زهکشی بالا نیاز دارد و از باتلاقی شدن خاک بیزار است، خاکی مقوی برای آن نیاز است تا رشد بنجامین را تضمین کند، برای خاک این گیاه میتوانید ۲۰ درصد ماسه، ۲۰ درصد کود پوسیده دامی یا ورمی کمپوست، ۴۰ درصد خاک برگ، ۱۰ درصد خاک باغچه و ۱۰ درصد پوست برنج استفاده کنید. البته ترکیب خاکهای زیادی برای بنجامین وجود دارد، مثلا میتوان از خاک هلندی یا ترکیب پیت ماس، کوکوپیت و … استفاده کرد.
گل فیکوس به چه میزان رطوبت محیطی نیاز دارد؟
بنجامین دوستدار رطوبت بوده و محیط مرطوب را به محیطهای خشک ترجیح میدهد. برای ایجاد رطوبت میتوانید یک روز در میان یا در هفته ۳ مرتبه روی برگهای بنجامین آب اسپری کنید. از اسپری کردن آب سرد یا اسپری کردن در معرض گرما و نور خورشید بر روی برگهای گیاه اجتناب کنید. اسپری کردن را صبح زود انجام دهید، اسپری کردن آب و ایجاد رطوبت برای بنجامین باعث شادابی و طراوت آن میشود، میتوانید در ماه یکبار برگهای گیاهتان را با یک اسفنج مرطوب تمیز کنید و برای این کار از آب خالی استفاده کنید و هرگز از مواد شیمیایی که باعث براق شدن برگها میشود استفاده نکنید چون این مواد باعث بسته شدن روزنههای برگها میشود و مشکلاتی را برای گیاه به وجود میآورد.
کوددهی به گل بنجامین
در فصل رشد یعنی بهار و تابستان میتوان برای افزایش رشد هر چند هفته یا هر ماه از کودهای مخصوص گیاهان مانند کود npk استفاده کرد. البته سعی کنید از کودهای ارگانیک برای گیاهتان استفاده کنید مثل ورمی کمپوست، کود پوسیده دامی و… . کود دهی باعث شادابی و کمک به رشد آن میشود و فقط در فصل رشد که از اوایل بهار تا اوایل پاییز میباشد گیاه را کود دهی کنید و فصل پاییز و زمستان به گیاه خود استراحت بدهید.
خرید کود مناسب برای گل بنجامین
پیوند گل بنجامین
از طریق پیوند شکافی و شکمی و سایر روش ها میتوان به آسانی انواع گونه های این گیاه را بر روی هم پیوند کرد، از پیوند گل فیکوس بر روی جنسینگ بونسای زیبایی ساخته می شود که در بازار فراروان است.

توجه به چند نکته
از جابهجا کردن زیاد بنجامین خودداری کنید، چون این گیاه از جابهجایی و تغییر ناگهانی محیط خود خوشش نمیآید و دچار شوک میشود. هر دو سال یکبار سایز گلدان و خاک بنجامین را تعویض کنید تا فضای بیشتر برای رشد و خاکی تازه برای آن تأمین کنید. از بنجامین خود در برابر آفات و حشرات مراقبت کنید چون این گیاه در برابر آفات حساس بوده و از بین میرود. سعی کنید هرچند وقت یکبار گیاه را بررسی کنید تا اگر مشکلی را مشاهده کردید با افراد با تجربه مشورت کنید.
آموزش تکثیر و قلمه زدن گل بنجامین
۱ – قلمه شاخه گل بنجامین در خاک
برای تکثیر این گیاه میتوانید از طریق قلمه اقدام کنید. برای این کار باید از قلمههای چوبی و سفت شده استفاده کنید. یک قلمه سالم که طول آن ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر باشد و حداقل دارای یک گره است (گره محل اتصال برگ به ساقه) انتخاب کنید و با یک چاقوی تیز یا قیچی باغبانی برش دهید. بهترین زاویه برش در حدود ۴۵ درجه است.
توجه کنید چاقو حتماً تیز وضدعفونی شده باشد، درغیر این صورت محل برش بر اثر فشار له شده و ریشه زایی صورت نمیگیرد. بنجامین پس از بریده شدن شیرهای سفید رنگ از خود تولید میکند. ته قلمه ها را چند دقیقهای داخل آب بگذارید تا جریان شیره سفید رنگ آن قطع شود.
برگهای اضافی را حذف کنید و فقط چند برگ را باقی بگذارید. برگ اضافی انرژی زیادی مصرف میکند و مانع ریشه زایی میشود ولی وجود حداقل دو برگ برای ریشه زایی الزامی و ضروری میباشد. برای کاشت قلمهها به خاکی سبک با زهکشی بالا نیاز دارید تا مانع گندیدگی قلمهها شود و همچنین نیاز به مواد مغذی میباشد تا قلمهها بتوانند رشد کنند.
برای خاک قلمهها میتوانید از ترکیب ۴۰درصد پیتماس، ۴۰ درصد کوکوپیت، ۱۰ درصد پرلیت و ۱۰ درصد ورمیکمپوست یا کود پوسیده دامی استفاده کنید. پس از ترکیب خاک یک گلدان مناسب و متناسب با سایز قلمهها انتخاب کنید.
خاک را داخل گلدان ریخته و قلمهها را درون گلدان قرار دهید. قلمهها را به اندازه ۳ الی ۶ سانتی متر به داخل خاک فرو کنید. گلدان ها را آبیاری کنید و در محلی سایه، روشن و خنک قرار دهید. دمای محیط باید ۲۰ الی ۲۵ درجه باشد تا ریشه زایی صورت گیرد. گلدان ها را هیچگاه در معرض تابش مستقیم خورشید قرار ندهید.
هرگاه خاک گلدان خشک شد آبیاری کنید، آب باید فاقد املاح باشد و اگر از آب لوله کشی استفاده میکنید حتماً آن را به مدت ۲۴ ساعت در یک ظرف نگهداری کنید تا هم کلر آن از بین برود و املاح آن ته نشین شود و هم دمای آب با دمای محیط یکی شود.
اگر در منطقه با آب و هوای خشک زندگی میکنید در هفته ۳ مرتبه آب بر روی برگهای قلمهها اسپری کنید تا رطوبت آنها تأمین شود و اگر در منطقهای با آب و هوای مرطوب زندگی میکنید هفتهای یک مرتبه اسپری بر روی برگها کافی میباشد. قلمهها بعد از دو هفته الی یک ماه بسته به شرایط محیطی ریشه دار میشوند و اولین جوانه پس از ریشه زایی صورت میگیرد.
میتوانید قلمهها را نیز در آب ریشه دار کنید اما من این روش را توصیه نمیکنم چون کیفیت ریشه زایی را کاهش میدهد و پس از مدتی که گیاه را به خاک منتقل میکنید قلمهها چون به محیط آب عادت کردهاند دچار شوک میشوند و ممکن است از بین بروند.
بهترین زمان گرفتن قلمه برای این گیاه فصل بهار و تابستان است.
۲ – ریشه دار کردن قلمه گل بنجامین در آب
گل فیکوس بنجامین را به آسانی میتوان در آب ریشه دار کرد، برای این کار قلمه هایی به اندازه ۱۰ تا ۲۰ سانت انتخاب کنید برگ های پایینی را حذف کنید و تنها چند برگ در بخش بالایی نگه دارید، قلمه حتما باید دارای گره باشد تا بتواند ریشه بزند، قلمه ها را در آب قرار دهید و در مکانی با نور ملایم قرار دهید پس از ریشه دار شدن به خاک منتقل کنید و آن را آبیاری کنید، قلمه ممکنه سریع دچار پوسیدگی شوند پس از لوازم استریل و آب تمیز استفاده کنید.
مشکلات و بیماری های گل فیکوس بنجامین
دلیل زرد شدن و ریزش برگهای گل بنجامین
دلیل اصلی این مشکل آبیاری زیاد، خاک نامناسب و وجود بیماری های قارچی می باشد، بهتر است آبیاری را کم کرده و از سم قارچ کش استفاده کنید، سم قارچکش را به صورت آبیاری به خاک بریزید تا همه جای ریشه به محلول آغشته شود و همچنین سم قارچکش را بر روی برگ ها و شاخه ها اسپری کنید. از انواع سم قارچکش میتوان برای این منظور استفاده کرد.
دلیل سوختگی نوک برگهای گیاه بنجامین چیست؟
این مشکل معمولا در اثر کمبود مواد غذایی در خاک یا آبیاری بیش از حد مشاهده میشود، بهتر است از کودهای مخصوص گیاهان مانند کود سه بیست استفاده شود.
توده های پنبهای سفید رنگ روی بنجامین ظاهر شده است
عامل آن حشره شپشک آرد آلود است، در صورت وجود شپشک آردآلود برگها زرد شده و ریزش میکنند و گیاه ضعیف می شود. در صورت کم بودن تعداد آفت میتوان با کمک تکهای پنبه که آغشته به مایع صابون یا کمی الکل است، آفات را از روی گیاه برداشت. اما اگر تعداد آنان زیاد است میتوان از سموم حشره کش سیستمیک استفاده کرد. شپشک ممکن است در ریشه هم باشد که باید سم را به صورت آبیاری به خاک داد.
لکه های ریز قهوهای روی ساقه و برگ بنجامین ظاهر شده است
علت آن حشره شپشک سپردار است. برگها در نهایت زرد و ریزش میابند . در صورت کم بودن تعداد آفت میتوان با تکهای پنبه که آغشته به صابون یا الکل است، آفات را از روی گیاه برداشت، اما اگر تعداد آنان زیاد است میتوان از سموم حشره کش سیستمیک استفاده کرد.
زرد شدن برگ بنجامین و وجود تار عنکبوت زیر برگ بنجامین
عامل این مشکل معمولا کنه ها بخصوص کنه تارعنکبوتی می باشد، گیاه را با سم کنه کش سمپاشی کنید.
خشک شدن و شکنندگی برگ بنجامین
رطوبت محیط کم است. باید غبار پاشی یا مه پاشی صورت بگیرد.
کوچک بودن برگهای جدید بنجامین
عامل کوچک ماند برگهای گل بنجامین میتواند کمبود نور باشد، که باید گیاه را به مکانی با نور بیشتر منتقل کنید، از انتقال یهویی به مکان با نور خیلی زیاد خودداری کنید. عامل دیگر کوچک ماندن برگها فضای کم گلدان و یا کمبود مواد غذایی می باشد، گلدان را بزرگ کرده و کوددهی کنید.
لکههای پهن و آبکی و سیاه روی برگهای بنجامین ظاهر شده است
نشانه بیماری قارچی است. برگهای آلوده را جدا کنید. از آبپاشی روی گیاه خودداری کنید و از سم قارچ کش استفاده کنید.
سیاه شدن برگ بنجامین
سرمای هوا و بیماری های ویروسی میتواند علت آن باشد.
زرد شدن و ریزش طبیعی برگهای گل بنجامین
مانند درختان و گلهای دیگر زرد شدن و ریزش برگ های پایینی با گذشت سن گیاه بخصوص در پاییز امری طبیعی می باشد که نباید با بیماری ها اشتباه گرفته شود.
گیاه بنجامین در برابر بسیاری از مشکلات ریزش برگ پیدا میکند و حتما ریزش برگ به علت آبیاری زیاد یا کمبود نور نیست و ممکن است که سایر مشکلات برای گیاه پیش آمده باشد.
اگر هنوز جواب مشکل گیاهتان را پیدا نکرده اید در بخش نظرات در پایین مقاله سوالتان را برای کارشناسان میهن کاکتوس بفرستید.
انواع گونه های گل بنجامین
چهار نوع گل بنجامین موجود در بازار که بر اساس رنگ و شکل برگها دسته بندی شده اند عبارتند از:
گل بنجامین ابلق
این نوع از بنجامین دارای برگ های سبز روشن و سفید یا کرم است و شاخه ها نسبت به انواع دیگر بیشتر آویز شده و به نور بیشتری نیاز دارد.
گل بنجامین بلک ( سیاه )
بنجامین بلک دارای برگ های سبز تیره است. بافت تنه در این بنجامین بسیار رایج و پرطرفدار است.
گیاه بنجامین آمستل (Ficus Amstel)
دارای برگهای باریک و کشیده به رنگ سبز و شاخ و برگ انبوه است.
بنجامین سبز روشن
بنجامین سبز دارای برگهای بیضی شکل با رنگ سبز روشن است.
گل بنجامین بافت، بونسای بنجامین و طرح های زیبای دیگر را در تصاویر زیر مشاهده می کنید