علت پوسیدگی و افتادگی جوانههای کاکتوس چیست؟ یکی از مشکلات کاشت بذر کاکتوسها و ساکولنت ها پوسیدگی جوانهها است. علت اصلی پوسیدگی، ژلهای شدن و افتادگی جوانهها بر روی خاک بیماریهای قارچی است. با رعایت نکاتی که در ادامه توضیح داده میشود میتوان به آسانی از ابتلای بستر کاشت به این بیماریها جلوگیری کرد.
بیماریهای قارچی قاتل اصلی جوانههای کاکتوسها، ساکولنت ها و جوانههای همه گلها و گیاهان هستند. بیماریهای قارچی به دلیل سرعت بالای تکثیر و گسترش به سرعت میتوانند خزانهها را از بین ببرند. در بیماریهای قارچی متأسفانه پس از مبتلا شدن گیاه درمان بسیار سخت خواهد بود و پیشگیری بهترین روش برای مقابله با این نوع بیماریها است.
بسیار مشاهده میشود جوانهها بعد از سبز شدن ضعیف شده و بر روی خاک می افتند و یا رنگ آنها تغییر کرده و بی رنگ یا سیاه میشوند. تمامی این مشکلات ناشی از بیماریهای قارچی میباشد. که اگر سریعاً پیشگیری نشود میتواند کل خزانه شما را از بین ببرد. بذرها ممکن است اصلاً سبز نشوند یا در همان مرحله اول سبز شدن از بین بروند. یکی دیگر از نشانههای بیماریهای قارچی رشد باریک و نخ مانند جوانهها است. جوانهها به دلیل ضعیف بودن سیستم ریشهای خیلی سریعتر از گیاهان بالغ آلوده میشوند.
سه گونه از قارچهای بیماری زا شامل Rhizoctonia spp و Fusarium spp، Pythium spp بیشترین نقش را در ایجاد بیماریهای بستر گیاهان دارند. این قارچها معمولاً در رطوبت بالا رشد و نمو میکنند و به سرعت جوانهها را آلوده میکنند.



اسپورهای Fusarium spp میتواند توسط حشرات به خاک بستر منتقل شود. Pythium spp نیز بیشتر از لوازم آلوده مانند شلنگ، سینی، دست، شلنگ گسترش پیدا میکند. خاک آلوده، نور کم، سرد بودن خاک و عدم تهویه مناسب اصلیترین عوامل رشد و نمو بیماریهای قارچی میباشد.
پیشگیری و درمان پوسیدگی جوانههای کاکتوس:
۱- به محض مشاهده جوانههایی که مشکوک به بیماری قارچی هست، آنها را جدا کرده و هوادهی به بستر کاشت را زیاد کنید، خزانه را در محلی پر نور تر قرار دهید و از سمهای قارچکش استفاده کنید. برای قارچکشی از سموم قارچکش مانند مانکوزب یا کاربندازیم میتوانید استفاده کنید.
۲- قبل از کاشت تمامی وسایل کاشت را استریل کنید و در محیطی تمیز اقدام به کاشت کنید.
۳- خاک را قبل از کاشت با سمهای قارچکش ضد عفونی کنید و یا خاک را در فصل تابستان چند روز در معرض تابش شدید آفتاب قرار دهید.
۴- بذرها را از فروشندههای معتبر تهیه کنید. خود بذرها ممکن است آلوده باشند و پس از سبز شدن از بین بروند. تمامی بذرهای سایت میهن کاکتوس با قارچ کش های مخصوص ضدعفونی میشوند.
۵- از آب سرد برای آبیاری جوانهها استفاده نکنید. آب ولرم و هم دما با محیط مناسب برای آبیاری میباشد.
۶- تا قبل از سه ماهگی اقدام به کوددهی نکنید.
۷- بعد از سبز شدن همه بذرها شروع به هوادهی کنید.
۸- سعی کنید محیط کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت ها جدا از گیاهان بزرگ باشد.
این بیماریها همچنین در موقع قلمه زدن کاکتوسها و ساکولنت ها بخصوص قلمه از برگ نیز مشاهده میشوند.




منبع: میهن کاکتوس