آموزش کاشت هسته تمبر هندی: درخت تمبر هندی که معنی آن به عربی خرمای هندی است دارای میوههای لوبیایی شکل به رنگ قهوهای میباشد که دارای مزهای ترش و پر از قند است. زیستگاه درخت تمبر هندی مناطق گرمسیری مثل ماداگاسکار است. نام علمی تمبر هندی Tamarindus indica است. تمبر هندی را میتوان از طریق بذر ( هسته) و پیوند زدن تکثیر کرد.
از درخت تمبر هندی برای ساخت بونسای نیز میتوانید استفاده کنید. برای تبدیل درخت تمبر هندی باید شاخهها را پس از چوبی شدن هرس کنید و با سیمهای مخصوص به شاخهها فرم دلخواه بدهید. برای آموزش ساخت بونسای اینجا کلیک کنید.
آموزش کاشت هسته گیاه تمبر هندی:
از بذر (هسته) تمبر هندی میتوان برای تکثیر استفاده کرد. بذرها را زمانی باید برداشت کرد که میوهها رسیده باشند. میوهها زمانی رسیده هستند و میتوانند برداشت شوند که اگر روی میوهها را خراش دهیم قسمت زیرین نیز قهوهای رنگ باشد. همچنین بذرها برای چند ماه میتوانند خاصیت جوانه زنی خود را حفظ کنند اما بیش از یک سال توانایی جوانه زنی بذرها بسیار کم میشود.
پس ازجدا کردن هستهها، اطراف آن را به خوبی تمیز کنید. خیساندن به مدت ۲۴ ساعت به جوانه زنی بذرها کمک میکند. به دلیل سخت بودن هستهها بهتر است سطح آن را خراش دهید اما توجه کنید که این کار مهارت میخواهد تا به قسمتهای درونی بذر آسیب وارد نیاد. برای کاشت میتوان از خاک کوکوپیت یا پیت ماس استفاده کرد و بذرها را در عمق حدود ۱ تا ۲ سانتیمتری کاشت کرد. برای تأمین رطوبت در ظرف یا گلدان کاشت شده را بپوشانید. زمان مناسب برای سبز شدن هسته تمبر هندی در حدود ۲۵ تا ۳۵ درجه میباشد. بذر تمبر هندی حدود ۲ تا ۳ هفته طول میکشد تا سبز شود. ظرف کاشت را در مکانی با نور ملایم قرار دهید.
از هسته تمبر هندیهای فرآوری شده که پخته شدهاند نمیتوان برای کاشت استفاده کرد، زیرا قدرت جوانه زنی را از دست دادهاند.
گیاه جوان در سال اول حدود ۶۰ سانتیمتر رشد میکند و در سال دوم به حدود ۱۲۰ سانتیمتر میرسد. درخت تمبر هندی برای تولید میوه باید به سن ۵ تا ۸ سالگی رسیده باشد. درخت تمبر هندی تا ۲۰۰ سال عمر میکند.
پیوند زدن درخت تمبر هندی:
برای بهتر شدن تولید کیفیت میوه روش دیگر پیوند زنی است که پایه را با استفاده از کاشت بذر بهدست میآورند و زمانی که گیاه جوان که قرار است به عنوان پایه استفاده شود به قطر ۸ میلیمتر تا یک سانتیمتر رسید با استفاده از روش پیوند، پیوندکهایی را که از درختانی با کیفیت خوب میوه دهی و خصوصیات رشد تهیه کردهاند بر روی پایه پیوند میزنند. پیوندک نیز به شکل شاخههایی به طول ۱۵-۸ سانتیمتر هستند که جوانه در طول خود دارند. پیوند اسکنهای یکی از روشهای متداول پیوند زدن این گیاه است.
آموزش قلمه زدن گیاه تمبر هندی:
از قلمه این گیاهان نیز میتوان استفاده کرد و معمولاً از قلمه چوب نرم (قلمه سبز) این گیاه استفاده میشود که به طول حدود ۱۵ سانتیمتر از انتهای یک شاخه سالم از درخت مادری تهیه میشود قلمه چوب نیمه سخت نیز به طول ۲۰ سانتیمتر که حداقل سه گره (محل اتصال برگ به ساقه) را دارد نیز قابل استفاده است در هر دو نوع قلمه ابتدا برگهای موجود در پایین قلمه جدا میشوند و سپس در مخلوط خاک برگ با شن کاشته میشوند. توجه کنید که در مورد قلمههای این گیاه کاربرد هورمونهای ریشه زایی و مکانی با رطوبت هوای بالا (کاربرد دستگاههای تولید کننده رطوبت) لازم است در غیر این صورت ریشه زایی ضعیفی خواهند داشت. دمای مناسب ریشه زایی ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است و ریشه زایی در صورت مناسب بودن تمامی شرایط ۴ تا ۶ هفته طول میکشد.
منبع: میهن کاکتوس