آموزش نگهداری از گل یاس آبی: گل یاس آبی گیاهی است بالارونده که برای زیبایی و رشد بهتر نیاز به قیم دارد. این گیاه بومی آفریقای جنوبی میباشد. گلهای آبی کم رنگی دارد که در اکثر ماههای سال غیر از زمستان گلدهی دارد. نام علمی گل یاس آبی Plumbago auriculata است. یاس آبی نیاز به هرس دارد که در ادامه مقاله نحوه نگهداری و هرس این گیاه توضیح داده میشود.
خاک مناسب برای کاشت یاس آبی:
در فضای آزاد خاک سبک شنی با زهکش برای این گیاه مناسب است و برای کاشت در گلدان بهکارگیری موادی همانند خاک برگ، پیت، خاک لوم یا باغچه و شن توصیه میشود. به عنوان مثال یکی از مخلوطهای کاشت گلدانی این گیاه عبارت است از ۲ قسمت خاک باغچه با ۱ قسمت پیت ماس و یک قسمت شن. وجود پیت ماس به این دلیل توصیه میشود که این گیاه بستر کاشتی تا حدود اندکی اسیدی دوست دارد و وجود پیت ماس این شرایط را برای آن فراهم میکند. در صورت قلیایی بودن بستر کاشت گیاه یاس آبی مشکلاتی همانند زردی برگها بخصوص برگهای جوان ناشی از عدم جذب عنصر آهن پیش خواهد آمد. در صورت نیاز به تعویض گلدان در فصل بهار میتوان این عمل را انجام داد و اگر گلدان بیش از اندازه بزرگ است میتوان خاک سطح بستر کاشت را با خاکی غنی و تازه عوض کرد. برای کوددهی به این گیاه میتوان ماهانه از کودهای محلول مخصوص گیاهان آپارتمانی البته با نصف غلظت استفاده کرد. در ماههای پاییز و زمستان نیازی به تغذیه مصنوعی نیست.
نحوه آبیاری یاس آبی:
گل یاس آبی به کم آبی تا حدودی مقاوم است ولی نیاز به آبیاری منظمی میباشد. سطح بستر گلدان را بررسی کنید و در صورتی که تا حدودی رطوبت خود را از دست داده بود به گیاه آب دهید. در طی زمستان نیز اجازه دهید تا خاک سطح گلدان کامل خشک شود و سپس گیاه را آب دهید. آبیاری بیش از اندازه و زهکش نامناسب بستر کاشت موجب چروکیدگی و ریزش برگهای گیاه میشود. در طی آبیاری سعی کنید تا قطرات آب بر روی گلها نریزد زیرا ممکن است منجر به لکه شدن گلها شود. رطوبت نسبی ۴۰ تا ۶۰ درصد به رشد این گیاه کمک میکند. در ماههای گرم سال میتوان برای افزایش رطوبت اطراف گیاه هر دو روز یکبار برگهای آن را غبار پاشی کرد و ضمن غبار پاشی مراقب باشید تا جای ممکن گلها مرطوب نشوند.
دمای مناسب برای رشد یاس آبی:
دمای شبانه ۱۰ و دمای روزانه ۲۶ درجه سانتیگراد برای رشد این گیاه مناسب است. در طی زمستان میتوان این گیاه را در دمای ۱۳-۷ درجه سانتیگراد نگهداری کرد. گرمای هوا یکی از دلایل ریزش غنچهها و گلهای این گیاه است. همچنین در هوای گرم و خشک برگها قهوهای شده و میریزند.
نور لازم برای گل یاس آبی:
آفتاب کامل را دوست دارد و روزانه حداقل به ۳ تا ۵ ساعت نور کامل نیاز دارد. در روزهای گرم تابستان باید آن را از آفتاب مستقیم ظهر محافظت کرد در غیر اینصورت امکان سوختن برگها وجود دارد. البته گیاهانی که از ابتدا در باغچه کاشت می شوند توانایی تحمل آفتاب شدید را دارند. همچنین به منظور جلوگیری از گرم شدن محیط اطراف ریشهها در اثر تابش نور آفتاب تا جایی که امکان دارد از گلدانهای سفالی برای این گیاه استفاده کنید. گلدانهای پلاستیکی به شدت داغ میشوند و ممکن است به ریشهها آسیب برسد. در اثر کمبود نور و قرار دادن گیاه در محلی سایه از گلدهی کاسته میشود و برگها نیز تیرهتر میشوند و هر مقدار که نور محیط کاهش یابد نشانههای دیگری از جمله بلند و نازک شدن ساقهها و افزایش فاصله برگها بر روی ساقهها نیز به وجود میآید.
روش تکثیر یاس آبی:
با کاشت قلمههای نیمه چوبی ساقه در فصل بهار و تابستان میتوان این گیاه را تکثیر کرد. قلمهها را میتوان در بستری سبک و همیشه مرطوب ریشه دار کرد و در صورت وجود پاگرما احتمال ریشه دهی آنان افزایش مییابد. در صورت تولید بذر نیز میتوان آنان را در زمستان کاشت. بذرها برای جوانه زنی به دمای ۱۲ تا ۲۰ درجه سانتیگراد نیاز دارند. گیاهان تولید شده از بذر حدود ۲ تا ۳ سال زمان نیاز دارند تا به گل بنشینند. تقسیم بوته در فصل زمستان دیگر راههای تکثیر یاس آبی است.
آفات و بیماریهای یاس آبی:
کنه تار عنکبوتی یکی از آفات این گیاه است که با قطعات دهانی خود بافت قسمتهای مختلف گیاه بخصوص برگها را سوراخ کرده و از شیره گیاه مصرف میکند و به همین دلیل موجب زرد شدن و ایجاد خطوط و یا نقاط کم رنگتر بر روی پهنه برگ میشود. ریزش برگ و مرگ گیاه نیز ممکن است روی دهد. آنها در زیر سطح برگ و در صورت حمله شدید بر روی گلها نیز شبکههایی همانند تار عنکبوت ایجاد میکنند. شپشک آرد آلود آفت دیگر این گیاه است که او نیز با قطعات دهانی خود بافتهای گیاه را سوراخ کرده و از شیره آن مصرف میکنند. گیاه ضعیف شده و برگها زرد میشوند و میریزند. مگس سفید در زیر برگها مستقر میشود و از شیره گیاهی مصرف میکند. همچنین عسلک که مادهای چسبناک است تولید کرده و بعد از مدتی به دلیل رشد قارچهای سیاه رنگ، سطح عسلکها سیاه رنگ میشود. خوشبختانه گیاه یاس آبی به بیماری خاصی مستعد نیست.
نحوه هرس گل یاس آبی:
همانطور که اشاره شد این گیاه در اصل گیاهی پیچ است اما با انجام عمل هرس به شکل منظم میتوان از آن در گلدان نیز نگهداری کرد. از طرفی گلها بر روی ساقههای حاصل از رشد فصل جاری (ساقههای جدید و جوان) شکل میگیرند. بنابراین انجام عمل هرس به منظور تحریک رشد ساقههای جوان و افزایش گلها توصیه میشود. عدم انجام عمل هرس یکی از دلایل کاهش گلدهی این گیاهان است. زمان عمل هرس در اواخر فصل زمستان است. شاخههای قدیمی و چوبی را کوتاه کنید تا رشد ساقههای جوان تحریک شود. همچنین از آنجایی که ساقههای یاس آبی انعطاف پذیر است میتوان آنها را بر روی قیمهایی که به شکل نیم حلقه هستند هدایت کرد. قیمهای نیم دایره از مفتولهای فلزی تهیه میشوند که دو سر آنان به درون خاک گلدان فرو میروند و سپس ساقههای گیاه به دور آنان پیچیده و با نوار نخی یا پلاستیکی به آنان متصل میشوند. عملی که در مورد یاس آبی بهتر است اجتناب شود سرزنی است. اگر چه این عمل رشد برخی از ساقههای جوان را تحریک میکند اما بعد از مدتی شاخههایی که از خاک بیرون آمدهاند بسیار چوبی میشوند و مناسب ظاهر یک گیاه گلدانی نخواهند بود. همچنین سرزنی موجب میشود که به دلیل رشد ساقههای جوان در انتهای شاخههای مسنتر، گلها اکثر در قسمتهای انتهایی شاخسار متمرکز شوند و در سراسر گیاه گل تشکیل نشود.
منبع: باغبان سبز
انتشار میهن کاکتوس