آفت سپردار یا Chrysomphalus dictyospermi که به صورت نقاط قرمز رنگ بیشتر در پشت برگها و ساقه های گیاهانی مثل شفلرا دیده می شود.
این آفت از شیره گیاهی تغذیه میکند و روی برگها لک سفید یا قهوه ای ایجاد میکند. بعد چند مدت برگ زرد شده و می افتد و در سطح وسیع گل رو از بین میبرد. این آفت به درختان سیب، هلو، گوجه، زردآلو و ندرتاً گلابی حمله میکند.در روی درختان بید، تبریزی، یاس و عده دیگری از درختان زینتی نیز مشاهده شده است.
این آفت به سیبهای شفیعآبادی، شمیرانی، مورو، لاله و به خصوص سیب گلاب بیشترین خسارت را وارد میکند. سیبهای مشهدی و زرد و قرمز لبنانی کمتر آلوده میشود.
سپردار واوی سیب به تمام قسمتهای هوایی درخت سیب از قبیل تنه، شاخه، برگ و میوه حمله مینماید.
درختان آلوده دارای برگهای کوچک و پریده رنگ، میوههای بدشکل و ریز و سرشاخههای خشک میباشند.
آفت سپردار
درمان و پیشگیری :
جدا کردن گلدان مبتلا از بقیه گیاهان
حذف فیزیکی شپشک با کمک پارچه نرم مرطوب
یا برداشتن با گوش پاک کن به راحتی از روی گل حذف می شود.
شپشک سپردار مسری است و به خاطر زرهی که دارد در برابر سموم مقاوم است و باید از سموم سیستماتیک استفاده شود.
بهترین روش از بین بردن ، حذف فیزیکی
بعد سمپاشی برای از بین بردن لارو و جلوگیری از برگشت دوباره
درمان:
اولین کاری که باید انجام شود جدا کردن کاکتوس آلوده از سایر گیاهان است، سپس اگر تعداد حشره کم است میتوان حذف فیزیکی کرد و سپس سمپاشی را انجام داد.
ولی برای درمان اصلی باید از سموم حشره کش سیستماتیک استفاده کرد. سموم حشره کش از طریق بافتهای گیاه جذب گیاه شده و وارد شیره گیاه میشود و آفتهای مکنده مانند شپشک ها با تغذیه از شیره گیاه از بین میروند.
از سمومی مثل دیمتوات، اتیون، استامی پراید، کونفیدور و پیرتروم میتوان برای درمان شپشک سپردار استفاده کرد.
به دلیل وجود سپر یا محافظ در اطراف حشره سموم حشره کش تماسی اثر چندانی در نابودی این آفت نخواهند داشت.
پیشگیری:
بهترین راه مقابله با این آفت پیشگیری میباشد، مطمئن باشید کاکتوسها نور کافی دریافت میکنند، همچنین در هر فصل میتوان جهت پیشگیری از سموم حشره کش سیستماتیک استفاده کرد.
حتماً باید گیاهانی که تازه خریداری میکنید را از نظر وجود افتها کنترل کنید و حدود ۱۰ روز در قرنطینه و به دور از گیاهانتان نگهداری کنید.
منبع: میهن کاکتوس