همه چیز دربازه سموم قارچ کش در باغبانی و کشاورزی، قارچکش ها

قارچ کش ها

سموم قارچکش برای پیشگیری و درمان بیماریهای قارچی در گیاهان مورد استفاده قرار می‎‌گیرد، بیماری های قارچی جز بزرگترین آفت های گیاهان هستند که باعث پوسیدگی در ریشه، پوسیدگی در ساقه، لکه برگی، زرد قهوه ای و سیاه شدن برگها، ریزش برگها و کلی مشکل دیگر در گلهای آپارتمانی ، گلهای بیرونی، درختان و صیفی جات می شوند، در شرایط بد نگهداری گیاهان مانند رطوبت زیاد، نور کم، آبیاری زیاد و استفاده از خاک نامناسب بیماری های قارچی بیشتر مشاهده میشوند.

برای جلوگیری از ابتلای گیاهان به بیماریهای قارچی بهترین راه پیشگیری است، بیماریهای قارچی تنها در مراحل اولیه قابل درمان هستند و در صورتی که بخش زیادی از گیاه آلوده شود درمان آن دشوار خواهد بود.

در این مقاله به نحوه عملکرد قارچ کش ها و انواع قارچ‌کش‌ها می‌پردازیم شما همواره می‌توانید سؤالات خود را در پایین مقاله برای ما بفرستید.

سموم قارچ‌کش‌ها به عنوان پیشگیری و درمان بیماری‌ های قارچی در گیاهان و درختان استفاده می‌شود، همچنین برای ضدعفونی بذرها و ضدعفونی خاک مورد استفاده قرار می‌گیرند، قارچ‌کش‌ها به دو دسته قارچ کش های سیستمیک و تماسی تقسیم می‌شوند.

برای گیاهان آپارتمانی و کاکتوس بیشتر از قارچ کش هایی مانند مانکوزب، کاربندازیم، کاپیتان، پرویکور، توپسین و بنومیل استفاده می‌شود، البته از انواع دیگر قارچ کش ها میتوان برای کاربردهای مختلف استفاده کرد.

زمان مناسب سم پاشی

زمان سم‌پاشی ساعت‌های خنک صبح یا عصرها که روزنه‌های برگ‌ها باز هستند و دمای هوا خنک‌تر است و نیز عدم سم‌پاشی در هوای بادی و بارانی که امکان هدر رفت و عدم پوشش مناسب و نیز شستشوی سم وجود دارد را باید لحاظ کرد.
بهترین دز مصرف نیز روی بروشور و لیبل سم درج گردیده است و حاصل سال‌ها آزمایش مورد اطمینان سازندگان و تایید کنندگان است و هر چند کمی و زیادی مصرف چه اثرات مخربی روی گیاه یا آفت می‌گذارد روی بروشور درج نمی‌گردد ولی تجربه استفاده قبلی خود و دیگران می‌تواند بسیار مثمر ثمر باشد.

نحوه اثر قارچ‌کش‌ها

اکثر سم های قارچکش را میتوان به صورت اسپری روی شاخ و برگ گیاهان و برای جلوگیری و درمان پوسیدگی ریشه به خاک گلدان یا ریشه به صورت آبیاری استفاده کرد.

از بین بردن قارچ از طرق گوناگون صورت می‌پذیرد؛ از راه آسیب زدن به بافت‌های سلولی، غیرفعال کردن آنزیم‌ها و پروتئین‌های حیاتی و مداخله در روندهای کلیدی مانند تولید انرژی و تنفس. این نحوهٔ اثر مهار کننده یا بازدارنده‌های چند نقطه اثر است و سموم مسی همانند قارچ کش ترکیب بردو و قارچ کش بردوفیکس از جمله مهار کننده‌های چند نقطه اثر هستند. این نوع قارچ کش‌ها سبب ایجاد مقاومت در عامل بیماری نمی‌شوند زیرا فرایند اثر آنها پیچیده است. قارچ کش‌های مهارکننده یک نقطه اثر در یک روند متابولیک و تنها در یک نقطه بر عامل بیماری اثر می‌کنند. این نوع از قارچ کش‌ها به سادگی در معرض مقاوم شدن عامل بیماری نسبت به آنها قرار دارند.

اختلاط سموم نیز بحث مهمی است که در بروشور اغلب سموم نحوه آن قید شده است اختلاط برخی سموم باهم دیگر مثل حشره کش با قارچ کش (علی‌الخصوص ترکیبات مسی) و و یا کنه‌کش‌ها و حتی کودهای مایع (مثل ترکیبات کلسیم دار) دقت فراوانی را می‌طلبد.

بررسی چند سم قارچ کش رایج در بازار

  • سم قارچ‌ کش مانکوزب
    مانکوزب قارچ کشی تماسی با اثر محافظت کننده از گروه دی تیو کاربامات ها می‌باشد. مانکوزب کمپلکسی از روی و مانب است که حاوی ۲۰% منگنز و ۲/۵۵% روی است. این قارچ کش سبب اختلال عمومی در متابولیسم سلولی می گردد. مانکوزب قارچکشی با طیف اثر وسیع و نسبتاً پایدار بوده که جهت ضدعفونی بذر، کنترل سیاهک و طیف بسیار وسیعی از بیماری‌های قارچی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موارد مصرف

پیشگیری و درمان بیماری‌های قارچی گیاهان آپارتمانی و ضدعفونی بستر کشت

سیاهک پنهان گندم: ضدعفونی بذر به نسبت ۲ در هزار

سفیدک داخلی یونجه: محلول پاشی ۲ در هزار

سفیدک دروغی توتون: محلول پاشی ۲-۱ در هزار

برق زدگی نخود: ضدعفونی بذر و محلول پاشی به نسبت ۲ در هزار

زنگ میخک: ۱/۵ تا ۲ در هزار، به‌صورت پیشگیری، هفته‌ای یکبار همراه با مویان (۵/. در هزار)

کنه نقره‌ای مرکبات: محلول پاشی ۲ در هزار

لکه آجری بادام: محلول پاشی ۲ در هزار، نوبت اول پس از ریزش گلبرگ‌ها و نوبت‌های بعدی به فاصله ۱۲ روز

قارچ کش مانکوزب
قارچ کش مانکوزب
  • – قارچ‌کش لاماردور (تبوکونازول ۱۵۰ گرم برلیتر+پروتیوکونازول ۲۵۰ گرم برلیتر) FS40% ساخت شرکت بایر آلمان لاماردورقارچکشی با طیف اثر وسیع _ مؤثر روی بیماریهای بذری و برخی بیماری‌های خاکزی دو مولکول (ماده مؤثر) موجود در ساختمان شیمیایی لاماردور موجب ایجاد تعادل خوب مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گیاه و در نتیجه تنظیم رشد در گیاه می‌شود. این قارچ‌کش به‌عنوان یک ضدعفونی کننده بذر مورد استفاده قرار می‌گیرد، بعلاوه روی بیماری‌های کپک برفکی.
    (Microdochium nivale) وسپتوریا (Septoria nodorumm) از طریق ضدعفونی بذر تأثیر خوبی دارد.
  •  قارچ کش کولیس (بوسکالید + کروزکسیم متیل) SC 30% ساخت BASF آلمان اختصاصاً” جهت کنترل سفیدک سطحی – میزان مصرف نیم در هزار
    کولیس توسط برگ‌ها جذب و در داخل برگ به خوبی منتشر شده و تمام بافت‌ها را می‌پوشاند و ضمناً در پشت برگ نیز بیماری را کنترل خواهد کرد. و در خاک کاربردی ندارد.
  • قارچ کش رانمن (سیازوفامید) سوسپانسیون ۴۰٪ ساخت ایشهارا سانگیو کایشا ژاپن جدیدترین قارچ کش موجود در بازار برای مبارزه با سفیدک داخلی.
    این قارچ کش به‌صورت محافظتی با اثر تماسی می‌باشد. دارای خاصیت سیستمیک محدود و حرکت به سمت جوانه‌ها قدرت کنترل بیماری در برگ‌هایی که پس از سم‌پاشی ظاهر می‌شوند را نیز دارد. رانمن اغلب بیماری‌های ناشی از قارچ‌های فیکومیست، بخصوص جنس فیتوفترا را کنترل می‌کند.
  • قارچ کش دومارک (تتراکونازول) EC 10% ساخت ایساگرو ایتالیا برای کنترل سفیدک حقیقی سبزیجات و جالیز بهترین قارچ کش از جهت دز و تأثیر در بازار است. این قارچ کش بر لکه سیاه نیز مؤثر است.
  • قارچ کش اپوس (اپوکسی کونازول) SC 12/5% ساخت BASF آلمان جهت کنترل سفیدک سطحی
  • قارچ کش بایکور (بیترتانول) WP 25% ساخت بایر آلمان جهت کنترل لکه سیاه و حتی سفیدک حقیقی جالیز و گیاهان زینتی
  • قارچ‌کش مونسرن (پنسیکورون) WP 25% ساخت بایر آلمان. مونسرن قارچ‌کش غیر سیستمیک با خاصیت حفاظتی و دوام اثر طولانی می‌باشد که علیه بیماری شوره سیاه به کار می‌رود. مونسرن را می‌توان با حشره کش گاچو به صورت همزمان مخلوط و مصرف کرد.
  •  قارچ کش ردومیل (متالاکسیل) گرانول ۵% ساخت سینجنتا جهت کنترل بیماری‌های خاکزی مثل پوسیدگی‌های ریشه.
  • قارچ کش متالاکسیل – مانکوزب از ترکیب دو نوع قارچ کش است که جهت کنترل سفیدک دروغی جالیز توصیه می‌شود میزان مصرف ۲ در هزار
  • قارچ کش داکونیل (کلروتالونیل) SC 72% ساخت سینجنتا جهت کنترل سفیدک دروغی استفاده می‌شود.
  • پریویکور انرژی نام تجاری:  پریویکور انرژی PREVICUR ENERGY

نام: ۳۱% فوستیل آلومینیوم + ۵۳% پروپاموکارب
موارد مصرف: بوته میری (پیتیوم – فیتوفتورا) جالیز
سبزیجات و بذر کاری

قارچ کش پریویکور
قارچ کش پریویکور
  • قارچ کش توپسین
    قارچ کش سیستمیک از گروه بنزیمیدازول علیه بیماریهای سیاهک گندم، پوسیدگی سفید ریشه‌های گیاهان و پوسیدگی آرمیلاریائی ریشه در درختان میوه سردسیری استفاده می‌شود.
  • کاربندازیم ۶۰٪‌ wp
    قارچ کش سیستمیک از گروه بنزیمیدازول می‌باشد و روی تعداد زیادی از پاتوژنهای قارچی خطرناک اثر بخشی زیادی دارد. این قارچ کش سیستمیک برای پیشگیری و درمان از طریق ریشه و نسوج سبز، جذب شده و منتقل می‌شود. این قارچ کش دارای نمک‌های فسفات هیدروکلراید هیپو فسفیت است. قارچ کش کاربندازیم روی قارچهای سیاه تأثیر به سزایی دارد.
قارچ کش کاربندازیم
قارچ کش کاربندازیم

منبع: میهن کاکتوس

خرید کود و سم قارچ کش اصلی

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    658 thoughts on “همه چیز دربازه سموم قارچ کش در باغبانی و کشاورزی، قارچکش ها

    1. فاطمه میگوید:

      سلام من زیره کاشتم حالا بعد از مدتی که گیاه رشد کرده و از خاک بالا اومده بعصی از بوته ها دارن خسک میشن آیا قارچ هستن؟اگه قارچن باید از چه قارچ کشی استفاده کنم؟؟ممنون میشم اگه سریع تر پاسخگو باشید

    2. طاها ردشنی میگوید:

      سلام خسته نباشید مزرعه نخودفرنگی داشتم یه مقدار کم قارچ زده بووود فک کنم از پایین برگاش لکه های قهوه ای داشت و برگاش میخواست خشک بشه حدود ۱۰ روز پیش قارچ کش کاپیتان به اضافه محرک رشد مگافول رو به صورت ترکیب با هم محلول پاشی کردم الان رفتم دیدم بهتر که نشده بدتر شده داره از پایین برگاش زرد و خشک میشه !!! چه قارچ کشی ب نظرتون بزنم چکار کنم موندم!!!

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بهتر هست تمام برگهای الوده رو جدا کنید ودور از گیاهان سالم از بین ببرید، میتونید از قارچ کش مانکوزب یا کاربندازیم استفاده کنید. یک ونیم گرم در یک لیتر اب مخلوط کنید وروی گیاهان وداخل خاک سمپاشی کنید.

    3. Hadiss میگوید:

      قلمه گل رزه و از پایین داره میزنه و میره بالا و قلمه داره سیاه میشه باید چیکا کنم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        احتمالا قلمه قارچی شده،تا قسمتی که سیاه شده باید کات کنید وقلمه رو با محلول قارچ کش شستشو بدید ومجدد داخل خاک استریل شده کشت کنید.

    4. Hadiss میگوید:

      سلام
      ببخشید میخواستم بدونم
      مواد پرز مانند سفیدی ک بعد از دوهفته ب قلمه گیاهم زده قارچه؟
      و اگر هست چطوری از بین ببرمشون

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر در قسمت انتهایی قلمه هستند ریشه هست ولی اگر کل قلمه رو در بر گرفته احتمال داره شپشک باشه.

    5. حمید میگوید:

      سلام. آیا قارچ کش داکونیل قابلیت اختلاط با کود مایع فسفر پتاس یا سموم حشره کش دارد یا نه؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، قارچ کش کلرتالونیل قارچ کشی غیر سیستمیک با اثر حفاظتی و طیف اثر گسترده می باشد. این سم با نام تجاری داکونیل (Daconil) و فرمولاسیون های (SC 72%) و (WP 75%) تولید می شود. این قارچ کش باعث ایجاد اختلال عمومی در عملکرد آنزیم ها می شود. دوره کارنس کلرتالونیل ۱۴ روز برای سیب زمینی و گوجه فرنگی می باشد. از مخلوط کردن این قارچ کش با کودهای مایع باید اجتناب کرد.

    6. محمدعلی دوست میگوید:

      آیامیتونیم خودمون قارچ کش درست کنیم روشش چجورییه گفتین سرچ کینم چی سرچی کنیم؟واینکه میتونیم باهمین قارچ کشا خاکم ضدعفونیش کرد یانمیشه بی زحمت لطف کنین بگین باتشکر مرسی

      • کارشناس 1 میگوید:

        قارچ کشهای ارگانیکی هستند که میتونید از اون نوع قارچ کشها هم استفاده کنید مثل بردوفیکس وکالیبان،در مورد ساخت قارچ کش اطلاعی ندارم.

    7. محمدعلی دوست میگوید:

      شمابه یکی ازدوستان گفتین ازبنومیل میتونین براضدعفونی خاک استفاده کنین این روش چه روشی هست ممنون میشم اینم بگین بدونم

      • کارشناس 1 میگوید:

        بنومیل هم قارچ کش هست ولی خیلی وقته منسوخ شده واثری نخواهد داشت. میتونید برای ضدعفونی خاک از قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب استفاده کنید. مقدار مصرفشون یک به هزار (یک گرم در یک لیتر اب) هست.

    8. محمدعلی دوست میگوید:

      باسلام تشکراز راهنماییتون حال من خاک پهن کردم شمابفرماییدمهمه چه مقدار باخاک فرمالین ونفتالین قاطی بشه کم زیادش مضرره برا خاک وگل واینکه اگرقاطیش کردم میتونم روش پلاستیک بکشم تا۲۴ساعت بمونه وبعدروش رو بردارم وبعداستفادش کنم یا اینکه بایدبا آب کاملاخیسش کنم بشورمش بعد داخل گلدان بریزم واستفادش کنم باتشکرمنتظرجوابتون هستم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، میزان مصرف نفتالین ۷گرم و فرمالین ۵۶ گرم در مترمربع است.این ماده را در یک گالن ( حدود ۴ لیتر ) اب حل کنید و به میزان ۶/۵ گالن در مترمربع استفاده شود.این مواد را کاملا با خاک مخلوط می کنیم تا تولید گاز باعث ضدعفونی شدن آن شود. فقط با این محلول ترکیب کنید نیازنیست خاک با این محلول شستشو بشه. محلول بابخار شدن خاک رو کامل ضدعفونی میکنه.۲۴ ساعت بعد هم میتونید استفاده کنید بشرطی که تهویه انجام بشه وبو وبخارات محلول از بین بره.

    9. محمدعلی دوست میگوید:

      باسلام وتشکرازسایت خوبتون من الان متوجه شدم فقط یچیزی ذهنمودرگیرکرده اینه که مترمربع چقد فرض کنین گلخونه من طولش ۶متروعرضش۵وارتفاش ۲/۵هست ولی من متوجه نشدم مترمربع چی رومیگین فک نکنم مهم باش مترمربع منظورتون یچیزدیگس و اینکه من این محلول قاطیش کردم باخاک بلافاصله بایداستفادش کنم یابایدبمونه یابشورم محلولش بره بعد داخل گلدون استفادش کنم یا اینکه همون موقعه ام میشه استفادش کنم باتشکرازتون راهنماییم کنین

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام. منظور ازمتر مربع میزان خاکی که در زمین پهن میشه هست اگر ارتفاع رو هم در نظر بگیریم متر مکعب محسوب میشه، شما ضدعفونی خاک رو خواستید نه ضدعفونی گلخونه رو اگر برای ضدعفونی گلخونه هم بخواهید میتونید از این ضدعفونی کننده ها هم استفاده کنید. برای مثال بخواهید یک گونی خاک رو در زمین پهن کنید تا ضدعفونی کنید، برای مثال به اندازه یک متر طول ویک مترعرض خاک رو پهن کنید یک مترمربع محسوب میشه. حالا بخواهید ارتفاع خاک رو هم در نظر بگیرید متر مکعب محسوب میشه. در مورد استفاده بعد از ضدعفونی شدن خاک، نفتالین بصورت قرصهای جامد هست که با تصعید شدن عمل ضدعفونی رو انجام میدن فرمالین هم بصورت گاز هست وقتی با اب ترکیب بشه بصورت محلول در میاد وبعد از ضدعفونی کردن محل مورد نظر بصورت بخار ازبین میره ومیتونید یک روز بعد از ضدعفونی شدن، خاک رو استفاد کنید بشرطی که تهویه انجام شده باشه وبخار حاصل از این مواد از بین بره. در مورد محلولها هم بهتر هست بلافاصله بعد از ترکیب شدن استفاده بشه. در موقع ضدعفونی کردن حتما نکات ایمنی رو رعایت کنید، لوازم ایمنی مثل ماسک، دستکش وعینک استفاده کنید،چون این مواد شیمیایی بوده وبرای دام وانسان مضر میباشد. بهترین روش به نظر بنده ضدعفونی کردن با روش افتاب هست که ضرری هم برای محیط زیست وانسان ودام نداره.

    10. محمدعلی دوست میگوید:

      باسلامی دوباره واینکه میخواستم بدونم چقد ازکجابفهمم چه اندازه وچقدر باید نفتالین وفرمالین ریخت چن تاقاشق چای خوری تا حشرات ومیکروب ازبین ببره واینکه بایدباهم قاطی بشن داخل یک گالن آب؟واینکه میتونم خاکموآمادش کنم واسه۵۰۰تاگل شن وماسه وبقیه خاکو بعدش یکجابزنم این ماده رو یا اثری نداره داخل همه اینا ببخشیدمن سوال میکنم من واقعیتش دوس ندارم براگلهام اتفاقی بیفته چون اونهام ارزو زندگی کردن دارن مث ما آدمها برام خیلی مهمن وعزیزن باتشکرازشما

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام. مطلبی رو که همکارم نوشتن رو کامل مطالعه بفرمایید مقدار مصرف نفتالین وفرمالین نوشته شده. قسمت روش استفاده از مواد شیمیایی.

    11. محمدعلی دوست میگوید:

      مرسی ازشمالطف کردین حال من کنجکاو اینم میتونم با قارچ کش بنومیل یامانکوزب یا ازکاربیندازیم یاکاپیتان خاک رو ضدعفونیش کنم مثلا یک گرم یادوگرم توخاکی قاطی شده در دولیتراب یاچهارلیتر اب پاشیش کنم همون موقعهد یابعدخشک شدنش استفادش کنم یا سرش پلاستیک بزارم چسکارکنم یکی گفت خاکت گلت توش بکار بعد یک یادوگرم تو بطری نوشابه قاطی کن بعد اسپرش کن روخاکهات خاک گلدونت ضدعفونی میشه آیادرسته اینکار من ترسم ازینه گلام داغون شن بی زحمت راهنماییم کنین وتشکر ازلطف شما

      • کارشناس 1 میگوید:

        خواهش میکنم، اگر میخواهید خاک رو وقتی گل داخلش هست ضدعفونی کنید از سم قارچ کش باید یک گرم در یک لیتر اب مخلوط کنید وگلدانها رو با این محلول موقعی که خاک گلدان مقداری رطوبت داره ابیاری کنید.

    12. محمدعلی دوست میگوید:

      باسلام تشکرازلطف شما شماگفتین فرمالین ونفتالین اینها قارچ کش هستن یا براضدعفونی خاکن یکی میگ وایتکس قاطی اب کن یکی میگ مانکوزب یا ازکاربیندازیم یاخیلی چیزا دیگ مثلاقارچ کش کاپیتان گرفتم گفت باخاک قاطیش کن بعدخاک با آب دادن قارچکش پخش میشه خاکم ضدعفونی میشه نمیدونم چیکارکنم هرگلی خریدم فروشنده گل رو قالب خریدارمیکنه ولی ضدعفونی نمیکنه مشکلات گرفتاریش برای ما پیش میادش تشکرازتون یکم راجبش توضیح کامل بدین باتشکر

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، نفتالین گند زدا ویک نوع حشره کش هست، فرمالین ضدعفونی کننده هست که به عنوان عوامل ضد عفونی کننده وسیع الطیف می باشند و تمام باکتریها، ویروسها ، اسپورها و قارچها را غیر فعال می کند.
        از فرمالدئید به علت از بین بردن بیشترباکتریها بعنوان محلول ضدعفونی کننده استفاده می‌شود.مانکوزب وکاربندازیم وکاپتان قارچ کش هستند. خاک رو اگر با وایتکس ضدعفونی کنید مجدد باید ابشویی کنید تا وایتکس خارج بشه چون برای گیاهان مشکل بوجود میاره. راه های ضدعفونی کردن خاک رو همکارم براتون توضیح دادند حالا هر روشی رو که براتون راحتر هست میتونید انجام بدید.

    13. محمدعلی دوست میگوید:

      باسلام خسته نباشین من تازه وارد گل وگیاه شدم وبیاری خدا یه گلخونه زدم ولی براضدعفونی خاک پیش خیلی گلخونه دارا رفتم هرکس یجورمیگه گیج شدم نمیدونم کدوم کارو انجامش بدم وحرف کی درسته راهنماییم کنین ممنون میشم ازتون لطف میکنین باتشکر کارشناس محترم من آیدی یاشماره شماروندارم ونمیتونم بمونم کی جواب میدین ممنون میشم به آیدیم پیام بدین یاتماس بگیرین یاخودتون شماره آیدی چیزی بزارین درارتباط باشم ممنون میشم ازتون این شماره منه۰۹۱۱۸۴۰۴۹۷۷باتشکرازسایت خوبتون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام. ممنون از شما مشاوره فقط روی همین سایت انجام میشه ایدی یا شماره شخصی نداریم که تماس داشته باشید.فقط با مدیر سایت میتونید تماس بگیرید که شماره روی سایت هست. در مورد ضدعفونی کردن خاک بمقدار زیاد متنی رو براتون مینویسم امیدوارم مفید واقع بشه، لطفا مطالعه بفرمایید.

        ضد عفونی کردن خاک برای مقادیر زیاد ( گلخانه ایی و صنعتی )

        برای ضد عفونی خاک در مقادیر زیاد سه روش عمده وجود دارد ۱ : توسط بخار ۲ : توسط انرژی خورشید ۳ : توسط مواد شیمیایی

        روش اول : در ضد عفونی مقادیر زیاد خاک توسط بخار آب تکنیک های مختلفی وجود داردکه عبارتند از

        ۱- بخار دهی زیرزمینی ( Drainage steaming)

        ۲- هوا بخار ( Aerated steaming)

        ۳- بخار زیر پوشش های عایق مخصوص ( Sheet Steaming )

        ۴- بخار دهی در شرایط خلاء (Vacuum steaming )

        ۵- بخار دهی نواری متحرک ( Mobile Band Steaming )

        در روش استریل کردن با بخار آب اولا خاک باید نرم وآماده باشد ثانیا مقداری مرطوب چون خاک خشک در برابر حرارت تولید شده از بخار مثل عایق عمل کرده و مانع از استرلیزه شدن درست خاک می شود . حرارت آزاد شده ازیک گرم بخار آب ۵۵۰ کالری می باشد و در شرایط نرمال دمای هر متر مکعب خاک با صرف ۴۵۰ کیلو کالری ۱ درجه بالا می رود پس هر چه دمای محیط و خاک هنگام بخار دهی بالاتر باشد انرژی کمتری صرف خواهد شد و این عمل ادامه پیدا می کند تا دمای خاک به نزدیک ۱۰۰ درجه برسد و حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه دراین دما باقی می ماند البته این شرح کلی این عمل است در حالت های تخصصی ذکر شده در بالا هر یک روش های مخصوص به خود را دارد.

        روش دوم : یکی از معمول ترین روشها در استرلیزه کردن خاک با استفاده از نور خورشید می باشد در این روش ابتدا خاک مخلوط شده را در گرمترین ماه سال در یک مکان تمیز و آفتاب گیر روی زمین می ریزند سپس خاک را آبپاشی کرده تا مرطوب شود سپس سطح خاک را با یک پلاستیک محکم ( بالای ۵۰ میکرون ) می پوشانند و در طول فرایند نباید اجازه دهند پارگی پیش بیاید و در صورت مشاهد باید با نوار چسب محکم آنرا بچسبانند و برای اینکه باد آنرا بلند نکند روی آن چند کیسه کوچک ماسه قرار می دهند و مدت ۶ هفته خاک را آفتاب می دهند بعد از طی شدن مدت فوق با لوازم باغبانی تمیز خاک ها را بدون زیر و رو کردن ( با زیر و رو کردن ممکن است که آلودگی از زیر به رو منتقل شود ) برداشته و استفاده می کنند .

        روش سوم : با ستفاده از مواد شمیایی نیز می توان خاک را ضد عفونی کرد . یکی از مواد شایع در این امر فرمالین و نفتالین می باشد.میزان مصرف نفتالین ۷گرم و فرمالین ۵۶ گرم در مترمربع است.این ماده را در یک گالن ( حدود ۴ لیتر ) اب حل کنید و به میزان ۶/۵ گالن در مترمربع استفاده شود.این مواد را کاملا با خاک مخلوط می کنیم تا تولید گاز باعث ضدعفونی شدن آن شود.خاک ضدعفونی شده عاری از تخم علف و میکروبها و قارچهای مضر است. البته چندین نوع دیگر از مواد ضد عفونی کننده وجود دارد که هنگام خرید باید روش ومقدار مصرف آنرا از فروشنده سوال بفرمایید.

        در این روش تنها عوامل بیمارگر بطور انتخابی از بین رفته و ارگانیزم های مفید خاک زنده مانده و در برابر استقرار مجدد عوامل بیمارگر مقابله می کنند ، بنابراین ضد عفونی به معنی پاستوریزه کردن خاک است و نه استریل نمودن آن. ضد عفونی خاک گلخانه ها بصورت غیر شیمیایی با استفاده از بخار آب یا تابش خورشید انجام می گیرد. در ضد عفونی غیر شیمیایی با افزایش حرارت خاک در یک دمای معین باعث می شود عوامل بیمارگر بطور انتخابی حذف و تعداد زیادی از ارگانیزم های مفید در خاک باقی مانده و در برابر استقرار مجدد عوامل بیمارگر مقاومت می نمایند. اکثر عوامل بیمارگر خاکزی مانند نماتدها ، قارچها و باکتریها در دمای کمتر از ۶۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه ، قادر به فعالیت نبوده و از بین می روند ، در صورتیکه تعداد بیشماری از ارگانیزم ها مفید در خاک در این دما زنده مانده و به فعالیت خود ادامه می دهند.

        الف : ضد عفونی خاک توسط بخار آب
        وقتی ملکول های گازی بخار آب دچار میعان می گردند و تبدیل به مایع می شوند حرارت بیشتری نسبت به آب داغ آزاد می کنند ( زمانی که یک گرم بخار آب به میزان یک درجه سانتیگراد سرد شود ۵۴۰ کالری حرارت آزاد می کند در صورتی که یک گرم آب وقتی به میزان یک درجه سانتی گراد سرد می شود تنها یک کالری حرارت آزاد می گردد ).بطور معمول دمای هر متر مکعب خاک با صرف ۴۸۰ کیلو کالری به اندازه یک درجه سانتیگراد افزایش می یابد، بنابراین هر چه دمای اولیه خاک پایین تر باشد مقدار انرژی برای رسیدن به دمای لازم برای ضد عفونی بیشتر خواهد بود. بنابراین ضد عفونی با بخار در فصول گرم سال انجام گیرد تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود .قبل از ضد عفونی با بخار آب باید خاک بستر نه کاملا نرم و نه کلوخه ای درشت باشد. و مواد افزودنی مانند کود دامی و غیره به آن اضافه گردد رطوبت خاک در زمان ضد عفونی باید در حدود ۵۰ درصد ظرفیت مزرعه باشد ، زیرا خاک خشک در مقابل هدایت گرما مانند عایق عمل می نماید و زمان ضد عفونی را افزایش می دهد . همچنین وجود رطوبت خاک باعث جوانه زدن بذر علف های هرز و اسپور بعضی از قارچها و باکتریها می شود که به افزایش دما حساس تر می باشند.

        ب : استفاده از انرژی خورشیدی برای ضد عفونی خاک
        گرم نمودن خاک پوشش داده شده با پلاستیک شفاف توسط نور خورشید در ماههای گرم سال به منظور کنترل عوامل بیمارگر خاکزی ، آفتابدهی خاک یا Soil Solarization نامیده می شود. امروزه از این تکنیک بصورت وسیع در مناطقی که دارای تابستان های گرم ( میانگین دمای روزانه معمولا بالای ۳۵ درجه سانتیگراد ) هستند استفاده می گردد. بطور کلی در درجه ۴۷ درصد از انرژی خورشیدی توسط زمین جذب و به انرژی گرمایی تبدیل می گردد. سطح گرم شده خاک هوای مجاور خود را گرم نموده و چون چگالی هوای گرم نسبت به هوای سرد کمتر است ، هوای گرم به سمت بالا و هوای سرد جایگزین آن می گردد. این جابجایی هوا موجب می شود که دمای سطح خاک تا ۵ سانتی متری در گرمترین موقع سال حداکثر تا ۳۷ درجه سانتیگراد برسد، در صورتیکه اگر سطح خاک توسط پلاستیک شفاف پوشانده شود دمای خاک تا عمق ۵ سانتی متری به ۵۴ درجه سانتیگراد خواهد رسید. زمانی که دستجات نور با طول موج کوتاه از پلاستیک شفاف عبور می کنند بر اثر برخورد با خاک انرژی گرمایی تولید و طول موج آنها بلندتر می گردد و در نتیجه دیگر قادر به عبور از پلاستیک نیستند و در زیر پلاستیک پدیده اثر گلخانه ای رخ می دهد.این افزایش تا عمق ۲۰ سانتی متری خاک نیز تاثیر داشته و دمای آن تا ۴۰ درجه سانتیگراد در طول مدت آفتابدهی خواهد رسید ، در صورتیکه در خاک های بدون پوشش پلاستیک دما در این عمق به مدت یک هفته حداکثر به ۳۲ درجه سانتیگراد خواهد رسید.گزارشات متعددی در ارتباط با کنترل نماتد مولد گره ریشه ، پژمردگی ورتیسیلیومی و فوزاریومی در محصولات جالیزی و باغات پسته در ایران و جهان با استفاده از روش آفتابدهی وجود دارد.اصلی ترین اثر آفتابدهی خاک ، کنترل عوامل بیمارگر خاکزی است اما این تکنیک تاثیرات سودمند دیگری هم دارد که منتج به افزایش رشد رویشی گیاه می گردد . چنین تاثیراتی شامل کنترل علف های هرز و آزاد سازی و قابل استفاده شدن عناصر غذایی و افزایش جمعیت ارگانیزمهای مفید در خاک می باشد که برای گیاه بسیار سودمند است.
        اصول ضد عفونی خاک توسط انرژی خورشیدی
        1- آفتابدهی باید حداقل به مدت ۶ هفته در گرمترین ماههای سال انجام شود .
        2- ابتدا خاک مزرعه با کود دامی به میزان ۵-۳ کیلوگرم در هر متر مربع مخلوط و اجسام سخت از قبیل سنگ ، بقایای خشبی گیاهی که ممکن است موجب پارگی پلاستیک شود از زمین جمع آوری گردد.
        3- یک آبیاری سبک قبل از پلاستیک کشی انجام و سپس سطح خاک با استفاده از پلاستیک شفاف با ضخامت ۲۵ الی ۱۰۰ میکرون پوشانده می شود.
        4- پارگی های بوجود آمده در پلاستیک بلافاصله بایستی توسط نوار چسب مسدود گردد.
        5- از تردد بی مورد روی پلاستیک خودداری شود و در صورت لزوم بایستی مراقب پارگی های ناشی از عبور از روی پلاستیک بود.
        6- به منظور جلوگیری از صدمات ناشی از باد کیسه های دو کیلویی ماسه در فاصله مشخص روی آن گذاشته شود.
        7- بعد از انجام آفتابدهی به منظور جلوگیری از آلودگیهای مجدد، ادوات مورد استفاده بایستی قبل از ورود به زمین کاملا با آب شسته شوند.
        8- بعد از ضد عفونی از زیر و رو نمودن عمیق خاک پرهیز شود ، زیرا خاک ضد عفونی شده به عمق و خاک آلوده عمق به سطح منتقل می شود.

    14. محسن مختاریان میگوید:

      با عرض سلام و خسته
      بهترین و متداول ترین قارچ کش جهت پیشکری و درمان گلهای اپارتمانی چی هست؟
      ممنون میشم راهنماییم کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام. برای پیشگیری از قارچ میتونید از قارچکشهای اکسی کلراید مس یا توپسین استفاده کنید یا از قارچکشهای ارگانیک مثل بردوفیکس یا کالیبان هم میتونید استفاده کنید.

    15. boysgani میگوید:

      سلام ، من میخوام از این پودر قارچ کش استفاده کنم ؛ این مدل که من تهیه کردم به صورت پودر تقریبا زرد رنگه و اسم شو نمیدونم.
      باید چطور استفادش کنم ؟ میشه راهی غیر از اسپری کردن؟
      پ.ن : البته کاکتوس هام قارچ ندارن ها فقط جهت جلو گیری .

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام. موقعی که قارچ کش رو تهیه کردید اسمش رو نپرسیدید از فروشنده؟ روی بسته بندی هم اسم نداره؟ معمولا دز مصرف قارچ کشهای پودری یک گرم (یک قاشق چای خوری سرصاف) در یک لیتر اب هست بصورت ابیاری واسپری میتونید استفاده کنید.

        • boysgani میگوید:

          موقعی که خریدم نگفتن نوعش چیه و بسته بندیش هم مال خود فروشنده بود . خود فروشنده هم حرف شما رو گفت همین که یه قاشق چای خوری در یک لیتر آب .
          ممنون از سایت خوبتون و از راهنماییتون.

    16. مهرداد میگوید:

      ببخشید می شه لطف کنید روش های ضد عفونی خاک با استفاده از قارچ کش رو هم توضیح بدید. با تشکر از سایت بسیار کاملتون

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام. ضدعفونی خاک با سموم بیشتر برای کشت بذر کاکتوسها استفاده میشه. برای خاک گیاهان اپارتمانی زیاد کاربرد نداره ولی میتونید به همون طریق ضدعفونی بستر کشت، ضدعفونی کنید. به این صورت که 4_3 گرم از سم قارچ کش و3_4 سی سی از سم حشره کش داخل دو لیتر اب بریزید وکامل مخلوط کنید وخاک رو داخل یک سبد بریزید وداخل این محلول قرار بدید یا محلول موجود رو روی خاک اسپری کنید ۲۴ ساعت خاک به این حالت بمونه بعد از داخل محلول بردارید وکامل ابشویی کنید وبگذارید اب اضافه کاملا خارج بشه بعد استفاده کنید میتونید داخل سبد چند روزی زیر افتاب بگذارید تا رطوبتش کمتر بشه بعد استفاده کنید.

    17. مهرداد میگوید:

      با سلام من مقداری خاک برای گلهام می خواستم تهیه کنم. می شه راهنمایی کنید طریقه ضد عفونی خاک باید به چه صورت باشه؟
      وچه ترکیب خاکی برای گلهای آپارتمانی موجوده؟ آیا این ترکیب مناسبه ( خاک برگ پیت ماس زغال و کود حبوانی؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام. برای ضدعفونی خاک چند روش متداول هست که براتون مینویسم امیدوارم مفید واقع بشه.

        روشهای متداول برای ضدعفونی کردن خاک:

        روش اول : می توانید در منزل فر گاز خود را تا ۱۸۰ درجه فارنهایت ( ۸۰ درجه سلیسیوس ) گرم کرده و خاک خود را درون کاغذ مخصوص شیرینی پزی بزرگ با یک پوشش از فویل آلومینیومی ریخته داخل فر قرار دهید و در ۲۰۰ درجه فارنهایت تا مدت ۳۰ دقیقه حرارت دهید و چند بار انرا تکان داده وزیر رو کرده تا حرارت به درستی توزیع شود .
        این خاک را بهتر است دو ماه در انبار قرار داده تا میکروارگانیسم های مفیدی که بر اثر حرارت از بین رفته اند دوباره افزایش پیدا کنند و بعد مصرف کنید .
        ممکن است به دلیل بوی بد ایجاد شده تمایل نداشته باشید این کار را در منزل انجام دهید ،بنابر این شما می توانید خارج از منزل و در فضای باز ، خاک را در در ظرفی مثل قابلمه ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه با دمای ۸۰ درجه حرارت دهید چند بار آن را تکان داده وزیر رو کرده تا حرارت به درستی توزیع شود .

        روش دوم : مخلوط خاک گل دان را در یک کیسه‌ ی گرم پر کنید. مقداری آب (در حدود یک لیوان) در کیسه بریزید و کاملاً مخلوط کنید تا خاک مرطوب گردد (نه کاملاً خیس یا تر). کیسه را با یک نخ به درستی ببندید و بگذارید روی تابه ته نشین شود.
        مرحله‌ی بعد ایجاد ۲ – ۳ سوراخ کوچک در بالای کیسه است. این سوراخ‌ها باعث می‌شوند تا بخار آزادانه خارج شود و به کاهش فشار در داخل کیسه نیز کمک می‌کنند. می‌توانید در یکی از سوراخ‌ها یک دماسنج قرار دهید و آن را درون خاک فرو ببرید.
        یکی از موارد احتیاطی در مورد ضد عفونی کردن خاک این است که دمای فر یا کباب‌پز نباید به بیش از ۱۸۰ درجه‌ی فارنهایت برسد. اگر درجه‌ی حرارت بالاتر از حد گفته شده باشد برخی از اجزای خاک به مواد مضر برای گیاهان تبدیل می‌شوند.
        می‌توانید در دمای ۱۸۰ درجه به مدت نیم ساعت یا بیشتر به ضد عفونی کردن خاک ادامه دهید. خاک را از روی فر یا کباب‌ پز بردارید و بگذارید تا مدتی خنک شود.

        روش سوم: یک نقطه درحیاط انتخاب کنید که حداقل ۶ ساعت نور خورشید درطول روز دریافت کند (۸ ساعت در روز بهتر است).
        -ورقه‌های پلاستیکی شفاف را پهن کنید ولایه‌ای از خاک به عمق۱۰سانتی‌متر را روی آن بریزید سپس آب را بطور یکدست روی خاک اسپری کنید (نه به اندازه‌ای که خاک خیس شود).
        -خاک را با لایه دیگری از پلاستیک شفاف پوشش دهید و تعدادی سنگ را در امتداد لبه‌های پلاستیک قرار دهید.
        -خاک را در زیر نورخورشید حداقل ۴ هفته درآب وهوای گرم و آفتابی و ۶ تا ۸ هفته در اب وهوای سرد حرارت دهید (این تکنیک تنها برای تابستان مناسب است).
        نکته: هرهفته خاک را جابجا کنید تا اطمینان حاصل شود که گرما به تمام نقاط خاک منتقل می‌شود.

        روش چهارم : برای علاقمندانی که شرایط استفاده از روش های بالا را ندارند می توانند با افزودن ۵ % خاکستر ذغال و ۵ % تفاله چای (خشک شده) به خاک آن را ضد عفونی کنند ( برای ۱۰ کیلو خاک ۵۰۰ گرم از هر کدام )

        ترکیب مناسب خاک گلهای اپارتمانی :

        ۲ قسمت برگ پوسیده

        نیم  قسمت ماسه

        نیم قسمت کود حیوانی کاملا پوسیده یا ورمی

        ۱ قسمت خاک باغچه

        نیم قسمت سبوس برنج ( در صورتی که دسترسی دارید)

        این ترکیب کلی برای انواع گیاهان آپارتمانی است.

    18. سعید میگوید:

      با سلام
      علت لکه های سیاه رنگ در پشت برگهای آئونیوم که شبیه سایه میمونه و در بعضی از برگها حالت نقطه نامنظم داره و برگها بصورت پشمرده میشن چیه
      ممنون میشم توضیح بدین که آیا قارچ هستش و ممکن به بقیه گلها سرایت بکنه..
      با تشکر

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری رو هم بفرمایید. ابیاری،نور،دما،کوددهی،ترکیب خاک،بتازگی گلدان یا خاک تعویض شده یا نه؟

    19. المیرا میگوید:

      خاک باغچه یعنی خاک معمولی؟؟؟ این خاک یعنی به تنهایی غنی هست؟؟؟ نیاز هست دستگاهی برای سنجش خاک و آب استفاده کنم؟ اگ پرلیت یا کوکو یا ورمیکمپست و پیتماس اضافه کنم ضرر داره؟ ببخشید من زیاد سوال میپرسم

    ارسال دیدگاه بسته شده است.