بهترین و بدترین پایه برای پیوند کاکتوس کدام گونهها هستند؟ یکی از روشهای تکثیر کاکتوسها پیوند زدن میباشد، از پیوند زدن برای افزایش رشد بعضی از گونههای کم رشد مانند آریوکارپوس ها یا سایر کاکتوسها دیر رشد نیز استفاده میشود که آموزش پیوند زدن کاکتوسها را میتوانید در بخش مقالات آموزشی سایت میهن کاکتوس مطالعه کنید.
یکی از دغدغههای همیشگی پیوند زدن انتخاب پایه مناسب با پیوندک میباشد. برای پیوند زدن باید پایهای متناسب با گیاه از نظر نوع و سایز انتخاب کرد. در دنیا از پایههای زیادی مانند میرتلو کاکتوس یا پایه آبی، پایه نقرهای، پایه هیلو سرئوس، سن پدرو، کلیستو، پرسیکیا و سایر پایههای استفاده میشود. که در زیر به بعضی از معایب و مزایای این پایهها میپردازیم.
پایه پرسیکیا:
یکی از پایههای مناسب برای کاکتوسهای با سن خیلی پایین است که میتوان جوانههای با سن دو هفته به بالا را روی آن پیوند زد، از مزایای این پایه افزایش رشد، کم شدن احتمال پوسیدگی پیوندک، غذا رسانی بالا به پیوندک و مقاوم بودن خود پایه میتوان اشاره کرد. از معایب آن میتوان به عمر کوتاه آن خم شدن در اثر سنگینی پیوندک و نمیتوان مدت زیادی از آن استفاده کرد و بعد از بزرگ شدن پیوندک دوباره باید آن را بر روی پایهای دیگر یا خاک برای ریشه دار کردن مجدد انتقال داد که در کاکتوسهایی مانند آریوکارپوس یه علت داشتن ریشههای غدهای ریشه دار کردن مجدد کار دشواری خواهد بود.

پایه هیلو سرئوس:
به جرات میتوان گفت بدترین نوع پایه در میان تمامی پایهها میباشد. و دلیل استفاده از آن رشد زیاد پایه ارزان بودن و پیوند زدن راحت و همچنین تکثیر راحت این پایه میباشد. که امروزه به صورت گسترده در جهان استفاده میشود. به دلیل عدم هماهنگی میان پایه و پیوندک معمولاً سریعاً پوسیده شده و از بین میرود و این پوسیدگی به سرعت به پیوندک منتقل شده و باعث خرابی آن نیز خواهد شد. البته پایه هیلو سرئوس را میتوان در شرایط خوب و ایده آل سال ها نگهداری کرد. این پایه کمترین تاثیر منفی در شکل اصلی کاکتوس ها را دارد.


پایه کلیستو:
پایه کاکتوس کلیستو یکی از پایههایی است که در ایران زیاد استفاده میشود از مزیتهای آن ارزان بودن و راحتی در پیوند میباشد. از معایب آن پوسیدگی سریع، خم شدن در اثر سنگینی پیوندک و معمولاً هماهنگی بین پایه و پیوندک بسیار کم است از لحاظ نیاز آبی و خواب گیاه.
پایه آبی یا میرتلو:
بدون شک یکی از بهترین پایهها برای کاکتوسها میباشد، به راحتی میتوان روی آن انواع گونهها را پیوند زد، مقاومت بالایی دارد. از لحاظ تغذیه پیوندک بسیار عالی عمل میکند. باعث افزایش رشد و تسریع در گلدهی پیوندک میشود. از معایب آن میتوان به پاجوشهای زیادی که تولید میکند نام برد که به راحتی میتوان آنها را حذف کرد.

پایه نقرهای و پایه سن پدرو:
این دو گونه همانند پایه آبی جز بهترین و مقاومترین گونهها برای پیوند زدن میباشند. از پایه تیغ مشکی یا نقرهای میتوان برای پیوندکهای سنگین و کم رشد استفاده کرد.


پایه افوربیا:
از پایههای افوربیا برای پیوند زدن انواع افوربیاها استفاده میشود، چون انواع افوربیا را نمیتوان بر روی کاکتوسها پیوند کرد از بهترین پایههای افوربیا میتوان به Euphorbia triangularis, Euphorbia confinalis, Euphorbia fimbriata و افوربیا میلی یا مرجان نام برد.
منبع:میهن کاکتوس