معرفی ساکولنت سدوم : سدوم sedum به خانواده crassulaceae تعلق دارد، بومی مناطق مختلفی در نیمکره شمالی است حدود ۴۰۰ گونه در این خانواده وجود دارد که همگی برگهای گوشتی و آبدار دارند و در بین آنها گیاهان یک ساله چند ساله، گیاهان خزنده به نام stonecrops و گیاهان بوتهای یافت میشود، گلهای این گیاهان معمولاً پنج گلبرگ و به ندرت ۴ یا ۶ گلبرگ دارند و در نمونههای مختلف سدوم به رنگهای قرمز، صورتی، طلایی، زرد، سفید مشاهده میشود و معمولاً در تابستان تا پاییز شکوفا میگردند با توجه به ارتفاع این گیاه میتوان آن را در دو گروه قرار داد.
۱_کم ارتفاع که معمولاً حدود ۵ سانت ارتفاع دارند و به عنوان گیاهان کف پوش خزنده استفاده میشوند و از گیاهان مناسب باغهای صخرهای هستند.
۲_بلند ارتفاع که معمولاً ارتفاع این گیاهان ۳۰ سانتیمتر است.
برگ گیاهان سدوم قابل خوردن هستند و برخی از گونهها به این دلیل معروف شدهاند که عبارتند از sedum reflexum که با نامهای همانند stonee orpine. Pruckmadam.crooked yellow. stoncrop نیز نامیده میشوند در انگلستان از برگ آنها در سالاد استفاده میشود.
رقم دیگر سدوم sedum divergens است که با نام spreading stonecrop شناخته میشود.
معرفی برخی از انواع متداول سدوم:
۱_Sedum album رنگ گل سفید فصل گلدهی اوایل تابستان، رنگ برگ ها سبز رنگ زمستان قرمز
۲_Sedum album murale رنگ گل صورتی فصل گلدهی اوایل تابستان رنگ برگ ها برنزی رنگ زمستان قرمز
۳_S.divergens رنگ گل زرد فصل گلدهی اواسط تابستان رنگ برگ ها سبز تا قرمز در زیر آفتاب رنگ زمستان حنایی
۴_S.ewersii رنگ گل صورتی فصل گلدهی اواخر تابستان رنگ برگ ها خاکستری رنگ زمستان خزاندار
۵_S.kamtschaticum رنگ گل زرد فصل گلدهی اواخر تابستان رنگ برگ ها سبز روشن رنگ زمستانه قرمز
۶_S.rose carpet رنگ گل صورتی فصل گلدهی اوایل تابستان رنگ برگ ها خاکستری سبز رنگ زمستان خاکستری
۷_S.sexangulare رنگ گل زرد فصل گلدهی اواسط تابستان رنگ برگ ها سبز رنگ زمستان حنایی
۸_S.spurium fuldaglut رنگ گل صورتی مایل به قرمز فصل گلدهی اواخر تابستان رنگ برگ ها برنز مایل به قرمز رنگ زمستان قرمز
۹_S.spurium yuhn creech رنگ گل صورتی فصل گلدهی اوایل تابستان رنگ برگ ها سبز رنگ زمستان خزاندار
۱۰_S.stenopetalum رنگ گل زرد فصل گلدهی اواسط تابستان رنگ برگ ها سبز رنگ زمستان قرمز
۱۱_S.ternatum رنگ گل سفید فصل گلدهی بهار رنگ برگ ها سبز رنگ زمستان خزاندار
شرایط نگهداری سدوم ها:
سدومها واریته های مختلف دارند که این گیاهان را میتوان از نواحی کوهستانی تا نواحی ساحلی پیدا کرد بسیاری از نیازهای این گیاهان همانند یکدیگر است.
آبیاری:
سدومها گیاهان کم توقعی هستند که میتوانند شرایط خشکی بستر کاشت را تا حدود قابل توجهی تحمل کنند و خاکهای مرطوب را نمیپسندند در طی فصول بهار و تابستان گیاه را آب دهید اما آبیاری را در طی زمستان کاهش دهید، پوسیدگی گیاه به دلیل آبیاری بیش از اندازه یکی از دلایل اصلی از بین رفتن آنان در محیط خانه است، اما این مسئله نباید منجر به آبدهی کم و خشکی دادن به گیاه شود. که در این صورت برگها چروکیده و کوچک میشوند زیرا گیاه از ذخایر آب داخل برگها استفاده خواهد کرد، ادامه این شرایط موجب ریزش برگها خواهد شد، بنابراین بهتر است که سطح خاک را بررسی کنید و زمانی که متوجه خشکی بستر کاشت شدید گیاه را آب بدهید.
خاک:
سدوم به خاکی سبک با زهکش بسیار خوب نیاز دارد و خاکهای فقیر را تحمل میکند در واقع خاکهایی که بسیار غنی از مواد غذایی است از جمله عوامل رشد نامناسب این گیاه است. وجود رس در خاک که موجب سنگین شدن خاک میشود یکی از دلایل عدم رشد مناسب این گیاه است از جمله ترکیبات بستر کاشت این گیاه یک قسمت پیت ماس +یک قسمت شن یا ۶۰ ماسه،۳۰ پیت ماس،۱۰ درصد ورمی کمپوست بستر کاشتی با عمق ۳۰ تا ۳۷ سانتیمتر برای این گیاه مناسب است، برای تقویت گیاه میتوان در هر بهار لایه نازکی از کمپوست در اطراف گیاه پخش کرد تا به تدریج از مواد غذایی ان استفاده کند.
کوددهی ساکولنت ها:
برای کود دهی میتوان از کودهای ۱۲،۱۲،۳۶از بهار تا اول پاییز سه هفته یکبار و برای گیاهان جوان از کودهای با میزان نیتروژن کمتر استفاده کرد،
این گیاه در صورت غنی بودن خاک نیاز به کود دهی زیاد ندارد. کوددهی زیاد به منظور تحریک گیاه به رشد موجب پوسیدگی گیاه و از بین رفتن آن میشود زمانی که ریشههای گیاه از منافذ زیر گلدان بیرون بیاید میتوان گلدان را تعویض کرد.
نور:
اغلب نور دوست هستند و حداقل ۴ ساعت نور مستقیم به رشد آنان کمک میکند برخی از ارقام نیز مکانی نیمه سایه یا به بیان دیگر ۳_۴ ساعت نور آفتاب را دوست دارند به هر حال هیچ یک از انواع سدوم در مکان سایه رشد خوبی نخواهد داشت.
دما:
برخی از این گیاهان هوای سرد را به خوبی تحمل میکنند و برخی به این شرایط حساس هستند، به عنوان مثال برخی سدومها دما را تا ۶- تحمل میکنند حتی نمونهای مانند sedum linear variegatum میتواند سردی هوا را تا ۱۷- درجه سانتیگراد تحمل می کند، در حالی که بعضی انواع در دمای زیر ۵ درجه سانتی گراد از بین خواهند رفت، نمونه Morganianum و sieboidii mediovariegatum که از سدومهای محبوب و زینتی هستند در طی تابستان دمای ۱۸_۲۱ و در زمستان دمای حدود ۴_۵ درجه سانتی گراد را تحمل میکنند اما مکان گرمتر در طی زمستان برای آنان مناسب است.
تکثیر کاکتوس سدوم:
این گیاه با بذر، قلمه برگ، قلمه ساقه و تقسیم بوته تکثیر میشود بذرها را میتوان در بستر پیت ماس کاشت.
تکثیر به روش قلمه ساقه:
قلمه ساقه میتواند پنج سانتی و حاوی یک برگ باشد اما قلمه ساقه به طول ۸ تا ۱۰ سانت که حداقل ۳ برگ دارد زودتر ریشه خواهد داد، دو برگ آخر را نیز از نیمه قطع کنید و یک برگ انتهایی باشد با این کار سطح به خیر در قلمه کاهش مییابد و در طی روند ریشه زایی آب کمتری را از دست میدهد از دست دادن آب قلمهها یکی از دلایل عدم ریشه زایی آنان است، طوری قلمه را در بستر کاشت (پیت ماس و شن) قرار دهید که حتماً یک گره (ناحیه اتصال برگ به ساقه) درون خاک قرار گیرد محیط کاشت و هوای اطراف قلمه مرطوب نگه داشته شود، اگر محل نگهداری گلدان قلمه خشک است بهتر است روی بستر کاشت با پلاستیک پوشانده شود تا رطوبت حفظ شود.ریشه زایی قلمه ۶_۸ هفته طول میکشد.
تکثیر به روش تقسیم بوته:
گیاهان بزرگتر را که دچار ازدحام بوته شدهاند میتوان با تقسیم بوته در پاییز و یا اوایل بهار تکثیر کرد تقسیم بوته روشی است که هر ۴_۵ سال با توجه به ازدحام برگسار انجام میشود.
تکثیر به روش قلمه برگ:
برگها را از انتهای متصل به ساقه به دقت جدا کرده (به راحتی با دست جدا میشود) و بعد از یک روز استراحت در مکان سایه روی سطح خاک نرم و مرطوب (مخلوط پیت ماس و ماسه) قرار دهید بصورتی که قسمت روی برگ به طرف بالا باشد سطح بستر را همواره با کمک افشانه مرطوب نگه دارید (مرطوب نه خیس) بسته به دما و رطوبت محیطی یک هفته تا ده روز طول میکشد که برگها در خاک ریشه دوانده و شروع به برگ دهی کنند، قد جوانههای حاصل از تکثیر به هشت تا ده سانت که رسید اقدام به کشت قلمه برگ در بستر مستقل کنید.
آفات و بیماریها سدوم ها:
۱-لکه برگی سدوم بر اثر فعالیت قارچهایی همانند انتراکتوز: سرکوسپورا و سپتوریا در شرایط آبیاری زیاد این گیاه و عدم مناسب بودن زهکش بستر کاشت ایجاد میشود در اثر این بیماری لکههای سیاه خاکستری و یا قهوهای رنگی بر روی برگها شکل میگیرد و میتواند در ابتدا برگها و سپس تمامی گیاه را از بین ببرد اگر چه با بهبود و مناسب کردن شرایط محیطی میتوان احتمال شیوع این بیماری را کاهش داد اما در مواردی که این بیماری در حال پیشرفت است باید از سموم قارچکش مناسب استفاده کرد.
۲-پوسیدگی ریشه: با قارچهای ریزوکتونیا و یا فوزاریوم باعث سیاه و قهوهای شدن از بین رفتن ریشه و قسمتهای پایین ساقه میشود همچنین ممکن است زخمهای آبداری در نزدیکی سطح خاک بر روی ساقه تشکیل شود مصرف قارچ کش قارچ کش ها در این بیماری مؤثر نیست و باید گیاه آلوده را از بین برد.
۳- کپک خاکستری: توسط قارچ botrytis cinerae از دیگر بیماریهایی است که در سطح قسمتهای مختلف گیاه پوشش خاکستری رنگ به وجود میآورد هوای سرد و مرطوب آن را تشدید میکند رعایت مسائل بهداشتی بکارگیری بستر کاشت تمیز و ضد عفونی شده از جمله روشهای جلوگیری از شیوع بیماری است میتوان در صورت ازدحام از سموم قارچ کش استفاده کرد.
۴-سفیدک پودری: از بیماریهای دیگر قارچی است که بر سطح برگ پوششی از پودری نرم و سفید رنگ ایجاد میکند علاوه بر رعایت مسائل بهداشتی و ایجاد شرایط مناسب محیطی برای کاهش فعالیت این قارچ از قارچکشهای مناسب نیز میتوان استفاده کرد.
۵- بیماری زنگ :با عامل puccinia نقاط کوچک زرد رنگی بر روی گیاه ایجاد میکند و گیاه کوتاه قامت باقی میماند امکان استفاده از قارچکش برای مبارزه با این بیماری وجود دارد.
۶- بیماری پوسیدگی ساقه: موجب زرد شدن برگهای پایین گیاه و سپس مبتلا شدن سایر قسمتها و پژمردن گیاه و از بین رفتن ان است در قسمت طوقه گیاه میتوان تودهای سفید رنگ را مشاهده کرد از بین گیاهان آلوده و استفاده از مخلوط کشت خاکی جدید از جمله راهکارهای مبارزه با این بیماری است.
۷-شته: فعالیت شتهها موجب زرد و یا قهوهای شدن برگها بد شکلی آنها خواهد شد به دلیل تولید ماده چسبناک عسلک برگها چسبناک شده و در موارد شدید ریزش برگها روی میدهد.
۸-شپشک آردآلود: شپشک آرد آلود نیز گاهی مشکلاتی را برای این گیاه ایجاد میکند که موجب زردی و ریزش برگها و ضعف رشد گیاه خواهد شد.
۹- رابها و حلزونها :میتوانند از قسمتهای مختلف گیاه تغذیه کنند و موجب سوراخ شدن برگها و یا ساقه گل شوند فعالیت رابها و حلزونها در خاکهایی مرطوب و غنی از مواد غذایی بیشتر است.
۱۰-مشکلات فیژیولوژیک: گلدهی اندک و بلند شدن بیش از اندازه ساقه همراه با نازکی آنان نشانه خاک غنی و یا کوددهی بیش از اندازه است در این موارد تعویض خاک بهترین راهکار است.مرگ ناگهانی گیاه مخصوصاً در واریته هایی که به عنوان کف پوش استفاده میشود مواقعی که ازدحام شاخه زیاد است روی میدهد.
هرس: این گیاه را میتوان پس از اتمام گلدهی هرس کرد و ساقههای اضافی مخصوصاً آنها که مرکز گیاه را شلوغ کردهاند یا ساقه هایی که بیش از اندازه بلند شدهاند را کوتاه کرد اما اگر شدت این عمل در این مقطع زمانی زیاد باشد گیاه شوکه خواهد شد، بنابراین اگر میخواهید سدوم را هرس شدید کنید تا پاییز صبر کنید آن زمان نیز ۳۰تا ۵۰ درصد از ساقه را باقی گذاشته بقیه را هرس کنید البته این عمل موجب به تعویق افتادن گلدهی سال آینده میشود اما گیاه ساقههای جوان تولید میکند که به زیبایی آن میافزاید.
تکثیر ساکولنت غوره ای یا گل غوره ای سدوم غوره ای
نویسنده: یزدانی
منبع:میهن کاکتوس
سلام،من سه تا گیاه خریدم نمیدونم باید چجوری ازشون مراقبت کنم و اسمشون چیه،میشه راهنماییم کنید
سلام، از گیاهان عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.
بفرمایید
حجم عکس رو کم کنید وصبر کنید کامل لود بشه بعد ارسال کنید.
درست شد؟
بالا سمت چپ کراسولا عروسکی هست، Crassula Conjuncta
بالا سمت راست، sedum rubrotinctum
پایینی Sedum Acre
هر سه جزو ساکولنتهاست وشرایط نگهداری یکسانی دارند نور زیاد وفیلتر شده، ابیاری با خشک شد کامل خاک، کوددهی ماهی یک بار در زمان رشد گیاه، خاک متخلخل وسبک.
مچکرم،یک سوال دیگه من پریروز به اینا اب دادم بعد خاکش سفت شده اینو باید چیکار کنم؟
ممنون از شما، مشکلی نیست معمولا موقع ابیاری ذرات خاک به هم میچسبه وطبیعی هست.
سپاس?
سلام وقتتون بخیر من یک سدومی پیدا کردم فقط نوعش رو نمیدونم.
اگه امکانش هست اسمش رو بهم بگید ممنون میشم.
سلام، گیاه خود رو فکر کنم هست اطلاعی در مورد این نوع گیاه ندارم.
مچکرم ممنون.
https://s4.uupload.ir/files/16202170448397435484275155297644_056g.jpg
سلام و احترام
این گیاه من چند روزه چروک شده تازه برگای پایینش هم زرد و بعضی خشک شدن. نمیدونم از خانواده سدوم ها هست یا نه، ولی الان نزدیک یکماه هست اومده خونمون دو سه بار ابیاری شد چون گفتن ده روز یکبار بدید. زیر پنجره جنوبی گذاشتمش. منتها تو گلدون تنها نیست و سه تا گیاه کوچولوی دیگه ام باهم تو یه گلدونن تو عکس دوتا هم گلدونیاش دیده میشن کراسولا نیفتاده که اونم تو همین گلدون کنار همن. نورشون به نظرم تامینه چون اون سه تای دیگه یکی شون چروک شده بود الان ده روزه گذاشتم اینجا چروکیدگیش خوب شد و سرحال شد منتها این چروک شد. بقیه شون خوبن شکر خدا، فقط این هنوز چروک مونده چیکار کنم شاداب شه.
سلام، در اثر تشنگی کشیدن چروک شده فاصله ابیاریتون زیادهست ابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید وگلدان رو بچرخونید تا سدوم مورگانیوم کمی در قسمت سایه باشه بمرور زمان ابیاری منظم انجام بشه بهبود پیدا میکنه.
سلام خسته نباشید اسم این ساکولنت من چیست و برگ های پایینی متمایل به سبز کمرنگ شدن مشکلشون چیست اگه مشکل داشتند بگید ممنون
https://uupload.ir/files/slo_16172610326827808970242238483348.jpg
https://uupload.ir/files/on8d_16172610944195652566781730404722.jpg
سلام، ممنون، سدوم غوره ای هست مشکلی خاصی نداره فقط مقداری کمبود نور داره، بمرور زمان به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید، زرد شدن برگهای پایینی دراثر تغییر محیط نگهداری میتونه باشه بعد ازاینکه کامل خشک شدند میتونید جدا کنید.
سلام.
یک ساکولنت سدوم دارم ولی نمیدونم چه گونه ای از گل نازه!
شما میتونید منو در این باره راهنمایی کنید و بگید که چه گونه ای از سدوم رو دارم؟
این هم تصاویرش:
https://s17.picofile.com/file/8429023284/XY_1_.jpg
https://s16.picofile.com/file/8429023300/XY_2_.jpg
https://s16.picofile.com/file/8429023242/XY_3_.jpg
https://s17.picofile.com/file/8429023326/XY_4_.jpg
سلام، سدوم آدولفی هست، کمبودنور داره بمرور زمان به محیط پرنوری انتقال بدید.
ممنون از راهنماییتون.
این گلدان رو من در یک اتاق و در مقابل یک پنجره جنوبی نگهداری میکنم که از ظهر تا غروب آفتاب نور خیلی زیادی وارد اتاق میشه و اتاق بسیار روشنه.
البته نور مستقیم خورشید به گل نمی تابد، ولی به طور کلی گیاه در محیط پرنوری نگهداری میشود…
با این شرایط آیا باید جای گلدان را عوض کنم؟ آیا نور مستقیم لازم است؟
ممنون از شما،ساکولنتها برای اینکه رشد بهتری داشته باشند باید نور زیادی دریافت کنند احتمالا ساعت دریافت نور کم هست که گیاهتون علفی رشد کرده،حداقل باید روزانه ۶الی۸ ساعت نور کافی دریافت کنند. میتونید کمی نزدیک پنجره بگذارید تا نور کافی دریافت کنه حتما نور رو فیلتر کنید تا افتاب سوخته نشه.
بازم ممنون. ببخشید هی مزاحم میشم؛ یه سوال دیگه:
میتونم این ساقه نخراشدیده بیریخت بلند شده که روزی نیم سانت رشد میکنه رو کوتاه کنم؟؟!! مشکلی براش پیش نمیاد؟
الآن برای این کار وقت مناسبی هست؟
ممنون از شما،بله میتونید از انتها کات کنید وبه دو قسمت یا بیشتر تقسیم کنید ومجدد ریشه دار کنید بله الان فصل مناسبی برای این کار هست.
سلام گیاه سدوم من تا زمانی که تو حیاط بود خیلی خوب بود ولی الان که هوا سرد شده از ترس سرما آوردم داخل.داخل راهرو گذاشتم ولی محیط خیلی پرنوری نیست.ریزش برگ گرفته چی کار کنم انتقالش بدم به حیاط.در ضمن داخل خونه محیط جوریه که آفتاب پشت پنجره را خیلی ضعیف دارم.
سلام، میتونید در حیاط نگهداری کنید ولی برای محافظت از یخ زدگی گیاه رو کاور کنید.
سلام من این گیاه رو دارم توی اتاقم هست میخواستم بدونم مشکلی هست صب ها جاشو تغییرم بدم بزارم جایی که نور بیشتری هست بعد چند ساعت دوباره بزارم تو اتاق یا جا به جایی براشون خوب نیست؟
سلام، جابجایی مکرر برای گیاهان خوب نیست در جای ثابتی که نور، دما وتهویه مناسبی داره نگهداری کنید.
سلام و خسته نباشید
ممنون از اطلاعات خوب و سایت حرفه ای.
اسم این ساکلونت منو لطف میکنید وشرایط نگهداری؟ یعنی از اون دسته از ارقامی هست که نیاز به آب و دمای کم دارد یا زیاد؟
http://uupload.ir/files/z2v1_dcde2660-d622-4a91-994d-93c3c39fd3a2.jpeg
سلام، ممنون از شما، اسم این نوع سدوم Goldmoss، گلدموس یا خزه طلایی هست، شرایط نگهداری مثل سایر سدومهاست، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط نگهداری، مقاله فوق رو مطالعه بفرمایید.
سلام برای خاک سدوم غوره ای میشه بصورت کامل از ماسه استفاده کرد?
سلام، بهتر هست پیت ماس وورمی کمپوست هم ترکیب کنید.
سلام وقت بخیر من گیاه سدوم رو دو ماهه که خریدم محل نگهداریش با فاصله نیم متری از پنجره شرقیه خونه است و صبح ها نور غیر مستقیم دریافت میکنه و هفته ای یکبار هم آبیاریش میکنم و خاکش هم خاک مخصوص کاکتوسه. ولی از اون موقعی که خریدم خیل کند رشد کرده و علفی و دراز شده.چکار کنم رشد کنه؟ فکر میکنم داره از بین میره.یه نفربهم گفت مه پاشی کنم که رطوبت دریافت کنه. ولی من انجام ندادم. لطفا راهنماییم کنید. ممنون.
سلام، از گیاه عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم،آموزش اپلود عکس در قسمت نظرات.
درود و پیش پیش ممنون از کمکتون
حدودا ۱۰ روزه این گلدون رو دارم
رو میز کارم کنار پنجره ولی بدون نور مستقیم خورشید
دو سه روزه برگاش نرم شده و چروک خورده
مشکل چیه؟
http://s6.picofile.com/file/8389779542/IMG_20200301_195220.jpg
سلام، ممنون از شما، چروک شدن برگها بدلیل تنش تغییر محیط نگهداری میتونه باشه،بمرور زمان برگهای پایینی زرد وخشک میشن بعد از خشک شدن جدا کنید، ساقه نزدیک به خاک سیاه هست با دوانگشت بررسی کنید ببینید اون قسمت سیاه، نرم نشده اگر نرم شده وموقع فشار دو انگشت اب خارج میشه از همون قسمت کات کنید ومجدد داخل خاک بکارید. کمبود نور هم داره میتونید بعد از ریشه زنی بمرور زمان به محیط پرنوری انتقال بدید.
ممنونم از جواب کاملتون :) نه… ساقه محکمه فقط انگار جای برگایی که افتاده سیاه شده…
قسمتهایی که سیاه شدن رو بررسی کنید اگر حالت نرم وابدار داشتند کات کنید.