معرفی گل حسن یوسف : حسن یوسف یکی از گیاهان محبوب در ایران است که دارای تنوع و رنگهای مختلفی میباشد. محبوبیت آن به دلیل آسان بودن نگهداری و تکثیر آن میباشد.
نام علمی حسن یوسف Coleus blumei میباشد. بومی جنوب شرقی آسیا میباشد. در این مقاله آموزش نگهداری آبیاری خاک بیماریها و آفتهای حسن یوسف همچنین آموزش تکثیر این گیاه توضیح داده میشود.
طول ساقههای حسن یوسف به حدود ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی متر میرسد و میتواند تا ۲ متر نیز رشد کند. ارتفاع کل گیاه به حدود ۶۰-۳۰ سانتیمتر میرسد و به شکل عرضی نیز در حدود ۳۰ سانتیمتر فضا اشغال میکند. دارای گلهای ریز و بنفش رنگ هستند و در بهار و تابستان گل میدهد.
آبیاری گل حسن یوسف:
بستر کاشت حسن یوسف باید مرطوب نگهداشته شود که البته این به معنی خیس و غرقاب شدن خاک نیست. گیاهان جوان در برابر خشکی کشیدن حساستر از گیاهان بالغ هستند. بهتر است قبل از آبیاری سطح خاک را بررسی کنید و اگر سطح خاک رطوبت خود را تا حدودی از دست داده بود گیاه را آب دهید. در طی زمستان از آبیاری گیاه کم کنید اما مراقب خشکی نکشیدن گیاه باشید.
رطوبت بیش از اندازه خاک و همچنین سرد بودن هوا در طی ماههای سرد یکی از دلایل شیوع بیماریهای قارچی و پوسیدن ساقههای این گیاه است. در روزهای گرم رطوبت مکان نگهداری را افزایش دهید و بهتر است که این کار را با روش زیرگلدانی و سنگریزه انجام دهید تا در اثر غبار پاشی و مرطوب شدن برگسار، بیماریهای قارچی شیوع نیابد.
دلیل دیگر این است که اگر در زمان غبار پاشی از آبهای با املاح و همچنین سرد استفاده کنید احتمال ظهور لکههای سفید رنگ بر روی برگها وجود دارد بنابراین برای افزایش رطوبت هوای اطراف گیاه بدین صورت عمل کنید، ابتدا یک زیر گلدانی را که بزرگتر از زیر گلدانی گیاه است تهیه کنید و داخل آنرا تا لبه آن سنگریزههای درشت بریزید. سپس زیرگلدانی را تا نیمه ارتفاع دیواره آن آب بریزید و گلدان حاوی گیاه را بر روی سنگریزهها قرار دهید.
مراقب باشید تا ته گلدان حاوی گیاه با آب موجود در زیر گلدانی دوم، تماس نداشته باشد. گرمای محیط آب داخل زیر گلدانی دوم را به تدریج تبخیر کرده و رطوبت مورد نیاز برگسار گیاه را فراهم میکند.
نور:
این گیاه مکانهای نیم سایه را میپسندد در چنین شرایطی رشد رویشی خوبی خواهد داشت. در چنین مکانی آفتاب صبح نسبت به آفتاب بعدازظهر ارجحیت دارد. اگر مکان نگهداری بیشاز اندازه سایه و تاریک باشد از میزان رشد گیاه و همچنین درخشندگی رنگهای این گیاه کم میشود، برگها کم رنگ میشوند و یا حتی تغییر رنگ میدهند و ساقهها نیز بلند و ضعیف شده و فاصله بین برگها نیز زیاد میشود. اگر به آبیاری و همچنین حفظ رطوبت برگسار توجه شود میتوان در مکانهای آفتابگیر هم این گیاه را نگهداری کرد اما رنگ برگسار آن گیاه با زمانی که در مکان سایه و نیم سایه نگهداری شود متفاوت خواهد بود. اشعه مستقیم آفتاب در روزهای گرم موجب سوختن و قهوهای شدن برگها خواهد شد. همچنین برای رشد یکنواخت برگسار و عدم انحراف آنان بهسوی نور هر چند وقت یکبار گلدان را ۱۸۰ درجه بچرخانید.
دما:
دمای روز ۲۹- ۲۳ درجه سانتیگراد و دمای شبانه ۲۱ – ۲۰ برای این گیاه مناسب است البته دما اگر از ۲۴ درجه بالاتر برود باید به تأمین رطوبت هوای مکان نگهداری گیاه نیز توجه کرد. دمای زیاد و خشکی هوا موجب چروکیدگی و خشکیدگی برگسار و در نهایت مرگ گیاه میشود. سرمای هوا در طی شب موجب زرد شدن برگها ویا اصولاً کم رنگ شدن رنگ برگها خواهد شد. در طی زمستان بهترین دما برای حسن یوسف ۲۰-۱۵ درجه سانتیگراد است و البته این گیاه تا ۱۰ درجه سانتیگراد را نیز میتواند تحمل کند اما دما در ۴ درجه سانتیگراد موجب از بین رفتن گیاه میشود. با فرا رسیدن بهار زمانی گلدان را به محیط بیرون از خانه منتقل کنید که دمای هوا به بیش از ۱۵ درجه افزایش یافته باشد.
خاک مناسب گل حسن یوسف:
خاکی با زهکش مناسب و مرطوب نیاز دارد. از جمله ترکیبات بستر خاک حسن یوسف میتوان به یک قسمت پیت+۳ قسمت خاک معمولی باغچه+ ۲ قسمت پوسته پوسیده درختان+ یک قسمت خاکبرگ و یا مخلوطی از خاک معمولی باغچه + خاکبرگ + ماسه اشاره کرد. حسنیوسف به خاکی با کمی قلیایی نیاز دارد بنابراین کاربرد آبهای املاح دار اشکالی ایجاد نمیکند و معمولاً از موادی همانند پیت ماس که منجر به اسیدی شدن خاک میشوند برای ترکیب بستر کاشت این گیاه استفاده نمیشود. در طی فصل رشد بهار و تابستان میتوان از کودهای محلول مخصوص گیاهان آپارتمانی البته با نصف غلظت معمول، برای غذادهی این گیاه استفاده کرد. استفاده از کودهایی با میزان نیتروژن زیاد موجب آبکی شدن و عدم استحکام ساقهها میشود و برگها نیز بد رنگ خواهند شد.
آموزش تکثیر گل حسن یوسف:
حسن یوسف به آسانی توسط قلمه ساقه و بذر تکثیر میشود برای تکثیر از قلمه فقط کافی است که قلمهها را معمولاً در اواخر تابستان تا اواخر پاییز تهیه میکنند قلمهها حداقل به طول ۳ سانتیمتر و به طور مطلوب ۱۵-۱۰ سانتیمتر هستند و از نوک ساقهها تهیه میشوند. فقط دو برگ موجود در بالای قلمه نگهداری و مابقی قطع میشوند. قلمهها را میتوان در آب و یا در بستر کاشتی سبک و مرطوب همانند ماسه مرطوب نیز میتوان کاشت کرد. در صورت استفاده از آب هر ۷-۵ روز میبایست آب ظرف حاوی قلمهها را با آب تازه عوض کرد. در طی ریشه زایی قلمهها دمای ۲۳-۲۰ درجه سانتیگراد مناسب است. زمانی که ریشه گیاهان شکل گرفت و شواهدی از رشد برگهای جدید بهدست آمد میتوان از کود ۲۰-۲۰-۲۰ برای کوددهی گیاهان جوان استفاده کرد. در صورت بذر دهی گیاه میتوان از بذور آن نیز در تکثیر حسن یوسف استفاده کرد. بذرها را بر روی سطح بستر کاشت مرطوبی بگذارید و با دست کمی آنها را به سطح بستر فشار دهید. پوشاندن بذرها لازم نیست زیرا برای جوانهزنی به نور نیاز دارند. هر روز بذرها را به وسیله غبار پاشی مرطوب نگهدارید و سطح بستر کاشت را برای حفظ رطوبت با پوششی پلاستیکی بپوشانید. دمای ۲۳-۱۸ درجه سانتیگراد برای جوانه زنی بذور کافی است و بذرها در طی ۱۰ روز جوانه میزنند.
آفات و بیماری:
یکی از شایعترین آفات حسنیوسف شپشک آرد آلود است که معمولاً در برگ ساقه و زاویه بین برگ و ساقه مستقر میشود و از شیره گیاهی تغذیه کرده و موجب زردی، بدشکلی، پژمردگی و ریزش برگها خواهد شد.
مگس سفید آفت دیگر این گیاه است که از شیره گیاه تغذیه میکند و ماده چسبناک عسلک را تولید میکند که محل مناسبی برای رشد برخی از قارچها هستند.
توصیه می شود مقاله کامل در مورد افت مگس سفید را مطالعه کنید. کلیک
شته هم گاهی به حسن یوسف حمله و از شیره گیاهی تغذیه میکند که در نتیجه برگها بخصوص برگهای نواحی جوان زرد رنگ و چروکیده میشوند. شتهها عسلک نیز تولید میکنند که در نتیجه سطح برگها چسبناک میشود و محل مناسبی برای رشد برخی از انواع قارچها است.
کنههای تارعنکبوتی نیز آفت دیگر این گیاه است که بر اثر فعالیت آن علاوه بر تشکیل تار در قسمتهای بسیار جوان گیاه و همچنین نواحی زیرین برگها، برگها بد رنگ، چروکیده و خشکیده میشوند و در نهایت زرد رنگ شده و میریزند.
یکی از بیماریهای قارچی این گیاه سفیدک پودری Podery mildew است که در ابتدا بر روی برگها لایهای سفید رنگ تشکیل میشود و بهتدریج قهوهایرنگ میشود و ممکن است برگها به هم بپیچند و چروکیده شوند.
سفیدک دروغین Downy mildew نیز بیماری دیگر این گیاه است که منجر به شکل گیری لکههای قهوهای رنگ بر روی پشت و روی برگ و ریزش برگها میشود. بیماری دیگر بیماری ویروسی لکه نکروزه گل حنا است که منجر به بروز لکههای قهوهای و یا زرد نامنظم بر روی برگها و کوتاهی قامت و بدشکلی گیاه خواهد شد. حشره تریپس عامل اصلی شیوع این بیماری است.
هرس حسن یوسف:
برای آنکه گیاه به شکل بوته رشد کند میتوان از ساقههای مرکزی گیاه در حدود ۱۵-۱۰ سانتیمتر باقی گذاشت و بقیه را قطع کرد تا رشد جوانههای جانبی تحریک شود. البته شاخه را از نزدیکی سطح خاک هم میتوانید قطع کنید و مشکلی برای رشد بعدی این شاخه ایجاد نمیشود. عمل کوتاه کردن شاخههای حسن یوسف عملی اجتناب ناپذیر است در غیر این صورت شاخسار بیش از اندازه بلند و علفی خواهند شد و بخصوص در گیاهانی که اصطلاحات پیر شدهاند موجب بدشکلی گیاه خواهد شد. برای حفظ قدرت رویش گیاه زمانی که ساقههای گل شکل گرفتند میتوان آنان را جدا کرد.
منبع:میهن کاکتوس
سلام
من این گیاه را قلمه زدم و الان ریشه زده
ولی روی برگش یک لکه اینطوری هست :
بیماری زده ؟؟
بقیه گیاهان را برسی کردم ولی اینطوری نبودن
https://s6.uupload.ir/files/20220308_203228_phvn.jpg
عکس ریشه ها :
https://s6.uupload.ir/files/20220308_203347_i7rx.jpg
سلام، اگر اون قسمتی که تغییر رنگ داده خشک شده در اثر کمبود مواد غذایی یا دمای زیاد محیط ویا ضربه فیزیکی میتونه باشه.
ممنون مرسی
سلام مجدد
در رابطه با دیدگاه قبلی این ها قلمه های اون گیاه هستن
هر وقت خشک شد بهش آب میدم
پشت پنجره پر نور ولی بدون نور مستقیم هست
دما هم خوبه
حدودا ۶ ماه هست که در خاک هستن
برگ های پایینی قرمز بودن ولی الان داره رنگشون میره ولی برگ های بالایی دارن زیباتر میشن
چند تا از برگ های پایینی هم سست و خشک شدن یعنی انعطاف پذیر نیستن
https://s6.uupload.ir/files/20220308_190505_j55.jpg
https://s6.uupload.ir/files/20220308_190455_o39e.jpg
سلام، برگهای قدیمی بمرور زمان فرسوده شده واز بین میرند که طبیعی هست صبر کنید کامل خشک بشند بعد جدا کنید.
ممنونم
سلام
من یک گیاه حسن یوسف داشتم که خیلی گل کرد داخل گلدان بذر هاش را کاشتم که حالت دانه های مشکی رنگ بود . قبلا هم یک کاشتم در اومد ولی این ها را تقریبا ۱۱ روز پیش کاشتم
به نظرتون این ها علف هرز هستن یا حسن یوسف ها ؟؟
https://s6.uupload.ir/files/20220308_185447_rdmd.jpg
سلام، الان خیلی کوچک هستند نمیشه تشخیص داد، صبر کنید کمی بزرگ بشند بعد میشه تشخیص داد.
ممنونم
چی کار کنم جوانه بزنن ؟ روشون را کاور کردم با نور کم غیر مستقیم و روزانه کمی آب اسپری میکنم ایا کار د یگری هم باید انجام بدم ؟
در همین شرایط نگهداری کنید بقیه بذرهاهم جوانه میزنند.
ممنونم مرسی