آفت پشه سیاه یا مگس سیاه خاک و راه مبارزه با آن

آفت پشه سیاه یا مگس سیاه خاک

آفت پشه سیاه یا مگس سیاه یا پشه قارچ خاک : این روزها مگس سیاه یا پشه سیاه با نام علمی Fungus gnat تبدیل به کابوسی برای تولید کنندگان گل‌های آپارتمانی بخصوص پرورش دهندگان کاکتوس و ساکولنت شده است. لاروهای این حشره که به صورت کرم‌های ریزی در خاک بستر مشاهده می‌شود می‌توانند به سرعت گیاهان و جوانه‌ها را نابود کنند. پس از تحقیق و مطالعه و شناسایی نوع پشه در تیم علمی میهن کاکتوس مقاله‌ای آماده کرده‌ایم شاید بتواند این مشکل جدی را تا حدودی کمتر کند و بتوانیم با مبارزه سراسری در گلخانه‌ها این آفت را نابود کنیم. امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان کاربردی و مفید باشد. لطفاً اگر راهی برای مبارزه و مهار این افت انجام داده‌اید و نتیجه گرفته‌اید برای ما ارسال کنید تا به توضیحات این مقاله اضافه شود.

این حشره به پشه قارچ نیز معروف است. این آفت در رطوبت بالا و بیشتر در بسترهایی مانند پیت ماس زندگی می‌کند. این افت معمولاً زمانی مشاهده می‌شود که تعداد آنها در محیط بسیار زیاد شده باشد و یا زمانی که گیاه از بین می‌رود. در واقع خود پشه به گیاه آسیب آن‌چنانی نمی‌زند و این لاروهای این حشره هستند که از ریشه گیاه تغذیه می‌کنند و بعد از مدتی باعث خشک شدن گیاه و از بین رفتن آن می‌شود. این لاروها به صورت کرم‌های بسیار ریز با رنگ روشن در خاک دیده می‌شود.

 

مشخصات ظاهری پشه قارچ:
حشره بالغ به رنگ سیاه مایل به خاکستری مشاهده می‌شود، شباهت زیادی به پشه‌های خانگی دارد. و به دلیل کم بودن قدرت پرواز این نوع پشه گسترش آن در مناطق مختلف بیشتر از طریق خاک و گیاهان می‌باشد. بیشتر در زمان آبیاری بستر در اطراف گلدان‌ها و بستر دیده می‌شود.
لاروهای این حشره که در واقع به صورت کرم‌های ریزی به رنگ سفید و کرمی با سری مشکی رنگ دیده می‌شود. این حشره معمولاً در مکان‌های مرطوب زندگی می‌کنند و در خاک مرطوب تخم می‌گذارد لاروهای این حشره از ریشه و ساقه گیاهان تغذیه می‌کنند بخصوص از ریشه و ساقه گیاهان تازه سبز شده.

چرخه زندگی پشه سیاه
چرخه زندگی پشه سیاه

حشرات بالغ به مدت ۱ هفته زنده می‌مانند و در طول این مدت زمان می‌توانند در خاکی که مرطوب و غنی باشد بیش از ۳۰۰ تخم بگذارند. پس از ۴ تا ۶ روز لاروها از تخم بیرون می‌آیند و شروع به تغذیه از ریشه گیاه می‌کنند و دو هفته به صورت لارو باقی می‌مانند. مرحله شفیرگی حدود ۳ تا ۴ روز طول می‌کشد. تمام چرخه زندگی این حشره ۳ تا ۴ هفته به طول می‌انجامد. به دلیل کوتاه بودن چرخه زندگی این حشره، بستر کاشت یا گلدان شما ممکن است میزبان هر چهار مرحله زندگی این حشره یعنی تخم، لارو، شفیره و حشره کامل باشد. به همین دلیل برای مبارزه با این آفت مدت زمان و روش‌های متفاوتی نیاز است.

 

خسارت و علائم:
از علایم وجود این آفت در ابتدا پژمردگی و افتادگی جوانه‌ها، ضعیف شدن گیاه، زرد شدن برگ گیاه و همچنین مشاهده حشره بالغ در گلخانه و اطراف بسترها اشاره کرد. بسیاری از گیاهان مانند کاکتوس‌ها، ساکولنت ها، افوربیاها و همچنین گل شمعدانی، بنفشه آفریقایی، میخک و بسیاری از گل‌های آپارتمانی به این آفت حساس می‌باشند. با به هم زدن خاک کرم های ریزی در خاک مشاهده می شود.

کرم خاک گلدان
خوردن ریشه گیاه توسط لاروهای پشته سیاه

پیشگیری:
جداسازی گیاهان بالغ بخصوص گل‌های آپارتمانی از بسترهای کاشت.
ضدعفونی کامل خاک قبل از استفاده با حشره‌کش‌ها و سموم قارچ‌کش.
قرنطینه کردن گیاهان تازه خریداری شده قبل از ورود به گلخانه یا منزل.
از قرار دادن گیاهانی مانند بنفشه آفریقایی یا شمعدانی در اطراف بستر کاشت یا قلمه خودداری کنید.

راه‌های مقابله با پشه قارچ:
در اطراف بسترهای کاشت از کارت‌های زرد رنگ استفاده کنید، این کار باعث می‌شود گیاهای بالغ در تله‌ها گیر کنند و از تعداد آنها کاسته شود.استفاده از شن بر روی بستر خاک می‌تواند در نابودی این آفت کمک کند، این حشره معمولاً در عمق نیم سانتی خاک تخم می‌گذارد. با ریختن حدود یک سانتی متر شن بر روی بستر و از آنجایی که شن به سرعت خشک می‌شود حشره ماده بالغ فکر می‌کند که خاک خشک است در نتیجه تخم گذاری انجام نمی‌شود. البته در مورد بستر کاشت بذر کاکتوس این کار باید بعد از سبز شدن و بزرگ شدن جوانه‌ها انجام گیرد.

پیشنهاد می شود مقاله کارت زرد چیست را نیز مطالعه کنید. کلیک

کارت زرد
استفاده از چسب های تله در گلخانه ها و سالن های کاشت

استفاده از پروکسید هیدروژن (آب اکسیژنه):
از آب اکسیژنه می‌توان با ترکیب با آب به مقدار ۱ به ۴ با آب، یعنی یک قسمت پروکسید هیدروژن ۳ درصد را با چهار قسمت آب مخلوط کنید. سپس با این محلول بستر کشت آلوده خود را آبیاری کنید. شرکت میهن کاکتوس مسئولیتی نسبت به استفاده از این روش ندارد و در صورت مخلوط شدن اشتباه و زیاد از حد این محلول می‌تواند به گیاه آسیب برساند پس بهتر است اول در قسمت کمی از بستر به عنوان نمونه از این محلول تست کنید سپس در کل بسترها استفاده شود. پروکسید هیدروژن سه درصد را می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنید. لاروها در برخورد با پروکسید هیدروژن می‌میرند و بعد از آن پروکسید به اکسیژن و آب تبدیل می‌شود که برای گیاه کاملاً بی ضرر است.

 

کنترل شیمیایی و استفاده از سموم:
از آنجایی که بسیاری از سموم بر روی تخم‌های این حشره تأثیری ندارد بسیاری از سموم بخصوص سموم در مقابله و نابودی این آفت ناتوان هستند  سم‌هایی که توسط ما تست شده و تأثیر بهتری داشته است، سم دورسبان، اتیون و کونفیدور  بوده است. ترکیب دورسبان و اتیون بسیار تاثیر خوبی روی این آفت همچنین شپشک آردآلود دارد. که باید در سه مرحله با فاصله شش روز استفاده شود. حتماً دز و مقدار مصرف سموم را از روی بسته بندی آنها مطالعه کنید تا آسیبی به گیاهان شما نرساند. مصرف سم اتیون  همراه با روغن قادر به از بین بردن تخم حشرات نیز می‌باشد پس اگر همراه روغن‌ها استفاده شود استفاده در دو مرحله با فاصله  ۳ تا ۴ هفته کافی می‌باشد.

سم اتیون
سم اتیون

 

راه‌های مقابله با پشه قارچ در گلدان گل‌های آپارتمانی: 
این حشرات بیشترین تکثیر را در محیط مرطوب دارند. پس سعی کنید هیچ گاه بیش از حد آبیاری را انجام ندهید. این نکته در زمستان که مصرف آب گیاهان کمتر است از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. سعی کنید گلدانی را انتخاب کنید که زهکشی مناسبی داشته باشد. در گلدان خود از موادی مانند خزه و سنگ‌های رنگی که باعث تجمع آب می‌شوند خودداری کنید. این حشره بیشتر در گلدانهای مرطوبی که در سایه قرار دارند تخم گذاری می‌کند.

 

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    255 thoughts on “آفت پشه سیاه یا مگس سیاه خاک و راه مبارزه با آن

    1. حبیبی میگوید:

      سلام وقتتون بخیر
      من ی پتوس دارم ک هزارپا داشت سم سوین زدم بهش
      الان پشه داره ینی اب ک میدم بهش پشها میان بیرون
      و اینکه برگاش ریز ریز سوراخن
      چکار بای کرد؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، برای پشه ها میتونید کنار گلدان کارت زرد نصب کنید ورطوبت خاک رو کم کنید وزیر گلدانی رو خالی از اب کرده وخشک نگهدارید.

    2. سمیرا میگوید:

      سلام وقتتون بخیر
      انبه ک تازه ریشه زده و جوانه کوچکی داره تازه گذاشتم داخل خاکی ک از گلفروشی خریداری کردم.بعد دوروز دیدم ک پشه زده ب گیا۶ اینم عرض کنم ک جوانه گیاه هنوز از خاک بیرون نیومده.برای سم پاشی باید دونه هارو در بیارم ک اسیبی نبینه؟
      و اینکه برای گلهام ک هزار پا داشتن از سم سوین استفاده کردم.از کجا متوجه بشم ک هزارپاها از بین رفتن ک دیگه سم ندم بهشون؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بهتر هست فعلا هیچ جابجایی انجام ندید چون احتمال از بین رفتن جوانه زیاد هست،برای پشه های داخل خاک میتونید کنار گیاه کارت زرد نصب کنید ورطوبت خاک رو کم کنید،زیر گلدانی رو خالی از اب کرده کامل بشورید وخشک نگهدارید،میتونید یک بار با محلول حشره کش دیازینون خاک رو ابیاری کنید یک سی سی در یک لیتر اب. اگر کنار گیاه یا اطراف گلدان هزارپایی وجود نداشته باشه میتونید متوجه بشید که همشون از بین رفتن معمولا داخل زیرگلدانی جمع میشن که بهتر هست زیرگلدانی رو همیشه خالی از اب وخشک نگه دارید.

    3. پویان میگوید:

      سلام من حدود یک ماهه گلدونام پشه زدن و خاکشو عوض کردم بازم داره.سم سوین پودری در اب حل میکنم و هر هفته میدم ولی بی فایدس حتی از سیر و پودر دارچین و سرکه هم استفاده کردم.لطفا راهنمایی کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، کنار گیاه کارت زرد نصب کنید، رطوبت خاک رو کم کنید،زیر گلدانی رو خالی از اب کرده وکامل بشورید وخشک کنید،روی چند دستمال کاغذی سم حشره کش (تارومار) اسپری کنید وروی خاک گلدان بگذارید چند بار این عمل رو تکرار کنید، مواظب باشید از این نوع سم حشره کش روی گیاه رو یا داخل خاکش اسپری نشه چون باعث از بین رفتن گیاه میشه.

    4. عاشق گلها میگوید:

      با عرض سلام و تشکر

      اگر برای ضدعفونی کردن خاک گلدان از محلول دورسبان استفاده کنم و بعد ریحان داخل گلدان بکارم چون گیاه خوراکی هستش بازم مشکلی نداره؟
      خوردن اون ریحان خطرناک نیست؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بعد از ضدعفونی خاک باید خاک رو ابشویی کنید ،ماندن سم بمقدار زیاد باعث از بین رفتن گیاه میشه ولی اگر دز مصرف رو اندازه بزنید بعد از رشد باید دوره کارنس سم تموم بشه بعد از گیاه خوراکی استفاده کنید. بذرهای ریحان باید در خاک خشک کشت بشن خاک مرطوب باشه بذرها ژله ای شده واز بین میرند، دو، سه روز بعد از کاشت داخل خاک خشک، باید بصورت مه پاشی خاک رو ابیاری کنید.

    5. عاشق گلها میگوید:

      با عرض سلام و خسته نباشید
      من خاک گلدان های خیار، درخت موز، درخت انبه و فلفل رو با سم دورسبان آبیاری کردم. یک سی سی در دو لیتر آب حالا سوالم اینه اثر سم تا چه موقع توی خاک میمونه؟ این گلدانها داخل آپارتمان هستند خطری نداره؟ محصولات خیار و موز و غیره که برداشت کنیم خطری برای خوردن ندارن؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، دوره کارنس سم دورسبان بین 7_14 روز هست، مقدار محلولی که استفاده کردید رقیق بوده،اگر محصولات میوه دارند تا ۱۴ روز میوه ها رو مصرف نکنید تا اثر سم از بین بره بعد از ۱۴ روز میتونید استفاده کنید.

    6. غزل میگوید:

      سلام و خسته نباشید خاک گلدانهای من تعداد زیادی هزارپا داره آیا برای گیاهان مضر هست؟چه راهکاری برای از بین بردنش پیشنهاد میکنید آیا با سم سایپرمترین ۴۰ از بین میروند؟ باتشکر

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله از ریشه گیاهان تغذیه میکنند،هزارپاها معمولا درجاهای مرطوب وپراز خزه که رطوبت رو حفظ میکنند زندگی میکنند، میتونید رطوبت محیط رو کم کنید،حتما زیرگلدانیهارو خالی از اب وخشک نگهدارید، میتونید گلدانهایی که افت دارند رو برای چند دقیقه داخل تشت اب بگذارید تا هزارپاها از خاک گلدان خارج بشند، از سمی که فرمودید هم میتونید استفاده کنید.

    7. امیر میگوید:

      سلام وقت بخیر ،گلدان های من هم دچار این آفت شده ؛برای مقابله سم آیکون ۱۰ رو معرفی کردند که ۱ نوبت بصورت آبیاری برای گلدان های داخل منزل استفاده کردم و همینطور از کارت زرد هم استفاده کردم ،خواستم جهت اطمینان بیشتر نظر شما رو هم بدونم که آیا این سم مناسب هست یا سم رو عوض کنم (دستور مصرفی داده شد :۱ قاشق چای خوری در ۱ لیتر آب )هفته ای ۱ بار بوده ….ممنون از راهنمایتون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله اثر خواهدداشت، برای مقابله این نوع افت رطوبت خاک رو هم کم کنید.

    8. عاطفه میگوید:

      سلام من گلدان های آپارتمانم به این افت گرفتار شده سم سایپر مترین ۴۰ درصد دارم موثره؟چگونه استفاده کنم با تشکر

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بهتر هست اول مشکل اصلی رو پیدا کنید وبعد راه درمان رو انجام بدید، ابتدا رطوبت خاک رو کم کنید، اگر زیر گلدانی ها پر از اب هستند اب رو خاکی وزیر گلدانیها رو کامل بشورید وخشک کنید،کنار گلها کارت زرد نصب کنید، اگر با انجام این کارها از بین نرفتند بعد میتونید سمپاشی رو انجام بدید،سم حشره کش سایپرمترین رو میتونید استفاده کنید ولی حتما نکات ایمنی رو رعایت کنید وسمپاشی رو در فضای باز بدون نور مستقیم وباد انجام بدید،به اندازه ی یک سی سی داخل یک لیتر اب مخلوط کنید وخاک گلدانها رو با این محلول ابیاری یا سمپاشی کنید.

    9. ناهید میگوید:

      سلام من چند نوع گیاه کاشتم خاک هم از گلفروشی خریدم اما پشه های ریزی دور گلدانهام جمع شدن چیکار کنم که از بین برن ؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، اول مشکل رو باید پیدا کنید بعد اقدام به مبارزه کنید، رطوبت خاک رو کم کنید حداقل چهار الی پنج روز خاک روابیاری نکنید زیر گلدانی رو خالی از اب کرده وکامل بشورید وخشک کنید،کنار گیاه کارت زردنصب کنید،روی چند عدد دستمال کاغذی حشره کش خانگی اسپری کنید وروی سطح خاک قرار بدید، چندین بار در طول روز این کار رو انجام بدید.

    10. Paeez میگوید:

      سلام خسته نباشین،من یه کاکتوس افوربیا ی سه ساله دارم که از ساقه داره قهوه ای میشه جوانه هاش مثل سوختگی ،میسوزه و میریزه ،میگن یه جور قارچه،متاسفانه دیر متوجه شدم و با اینکه قارچ کش هم سه نوبت استفاده کردم بازم داره پیشروی میکنه،تورو خدا کمکم کنین کاکتوسم داره از بین میره

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، قسمتی رو که تغییر رنگ داده بایک چاقوی تیز وضدعفونی شده برش بزنید به اندازه ای که اثار لکه روی گیاه باقی نمونه بعد مجدد با محلول قارچ کش سمپاشی وابیاری کنید.

    11. Najib میگوید:

      سلام وقتتون بخیر. من چند وقت پیش یک بسته پیت ماس که مثلا استریل و وکیوم شده بود خریدم. چند شب پیش دیدم تو اتاق صدای وز وز میاد. که متوجه شدم توش پر مگس هست. یک روز جلو افتاب پهنش کردم. و از دیروز داخل قارچ کش گذاشتم. میترسم با حشره کش همه لاروها ریشه کن نشن. به نظرتون قبل کشت بذرام چیکار کنم که مطمئن باشه. ممنونم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، میتونید پیت ماس رو داخل یک پلاستیک بریزید ومحکم ببندید وبمدت یک ساعت داخل اب جوش بندازید به طوری که داخل پیت ماس اب نره. یک ساعت بجوشه بعد بردارید، بعد از اینکه خنک شد بذرها رو کشت کنید.

    12. یاشار میگوید:

      با سلام میخواستم بپرسم که سم ایمیدا کلوپراید ۳۵درصد برای این افت مناسب هست یا خیر؟ و اینکه دوز مصرف این سم چقدر است یعنی تو یک لیتر اب چند سی سی از این سم بریزم؟
      والبته تشکر بابت مطالب مفید سایت

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام،ایمیداکلوپراید یا کنفیدور سم قوی هست، اگر برای افات بستر کشت میخواهید استفاده کنید نیم سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید. موقع سمپاشی حتما نکات ایمنی رو رعایت کنید.

    13. ستاره میگوید:

      سلام و خسته نباشید من یه فتونیا دارم امروز دیدم توی خاکش که خاک برگ بود یک عالمه حشره های خیلی ریز سفید هست سم کارباریل سوین ۸۵٪؜رو توی خاکشریختم بعد دیدم دوتا دیگه از گلدونامم توش همین حشره رو داره میشه لطفا راهنمایی کنید ممنون.
      و سوال دیگه اینکه من یه افرا دارم تمام برگای جدیدش از نوک شاخه خشک میشن دلیلش چیه توی بالکن هست و نور افتاب هم داره ممنون میشم کمکم کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، احتمالا خاک گیاهانتون الوده به تخم حشرات هستند میتونید از همین سم برای سایر گلدانهاتون هم استفاده کنید، اگر بعد از یک هفته حشرات از بین نرفتن بهتر هست خاک گیاهانتون رو عوض کنید واز خاک ضدعفونی شده استفاده کنید. افرا گیاه رطوبت دوستی هست، دلیل خشک شدن نوک برگها هم کمبود رطوبت محیط هست، میتونید روی برگها هر از گاهی مه پاشی کنید ویا جزیره زیر گلدانی براش درست کنید تا رطوبت مورد نیاز گیاه تامین بشه.

    14. علی ابراهیمی میگوید:

      سلام، وقتتون بخیر
      من از سم دلتامترین استفادم کردم. دوبار به فاصله ی یک هفته. تعداد پشه ها خیلی کمتر شده ولی بعضی اوقات چند دونه باز دیده میشه. دوباره سم پاشی رو ادامه بدم؟ از همون دلتامترین استفاده کنم بهتره یا دیازینون؟ ممنون??

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، میتونید از هردو سم با فاصله یک هفته استفاده کنید مشکلی نیست برای کنترل بهتر میتونید از کارت زرد هم استفاده کنید ورطوبت خاک روکم کنید.

    15. پروانه میگوید:

      سلام وقت بخیر. طبق راهنمایی شما برای مگسهای سیاه سم دیازینون را تهیه کردم. اگر به بستر کشت بذرها اسپری کنم آسیبی به بذرها نمیرسونه؟ برای بنفشه آفریقایی چطور استفاده کنم به آبی که از ته گلدانها میزارم اضافه کنم؟ سوال دیگه اینکه در پشت برگ دقیقا میان خود برگ بعضی از گلدانها مانند کوکب و گوجه گیلاسی لاروهایی دیده میشه که بعد تبدیل به کرم میشن برای مبارزه با این آفت جدید چیکار کنم؟ و اینکه گلدانهایی که فعلا درگیر هیچ آفتی نشدند را میتونم برای پیشگیری سمپاشی کنم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، لاروهای داخل خاک،لارو مگس سیاه هستند، برای حشرات بالغ کنار گیاهان وبستر کارت زرد نصب کنید برای لاروهای داخل خاک هم با سم دیازینون به اندازه یک سی سی در یک لیتر اب محلول درست کنید وخاک وگیاهان رو با این محلول ابیاری وسم پاشی کنید دز مصرف رو به اندازه بزنید، هیچ مشکلی برای جوانه ها وگیاهان پیش نمیاد. بله میتونید گیاهانی که کنار گیاهان الوده شده هستند هم سمپاشی رو برای پیشگیری انجام بدید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، کنار گیاهان کارت زرد نصب کنید رطوبت خاک رو کم کنید،اگر از بین نرفتن از سم حشره کش استفاده کنید.

    16. سامان میگوید:

      سلام
      ممنون از راهکار هاتون واقعا مفید بود
      خواستم بگم که خشکسالی دادن به گیاه(در صورت تحمل گیاه) کمی در آفتاب نگه داشتن گیاه ، کندن برگ ها و مخصوصا گل های گیاه که بشدت آلوده شده و استفاده از سم مالاتیون نیز تاثیر گذار است

    17. محمد اسماعیلی میگوید:

      سلام
      متاسفانه این حشرات داخل گلدانها هم هستند و با بررسی فهمیدم از ته گلدان وارد شدن و زیر گلدان بسیار زیاد جمع شدن چندین بار سم پاشی کردم ولی تعدادشون رو به افزایش هستو لطفا بفرمایید چیکارشون کنم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، سعی کنید زیر گلدانی رو همیشه خشک نگهدارید، کنار گیاه کارت زرد نصب کنید،رطوبت خاک رو کم کنید اگر تعدادشون زیاد هست میتونید از سم حشره کش استفاده کنید،محلول درست کنید وخاک رو با محلول سم حشره کش کامل ابیاری کنید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.