گل کاغذی یکی از گیاهان پرطرفدار در ایران است که به رنگهای مختلف دیده میشود. زادگاه گل کاغذی مناطق گرمسیری است در این مکانها به عنوان گل بیرونی محسوب میشود ولی در مناطق سردسیری باید داخل گلخانه یا منزل نگهداری شود و از یخزدگی گیاه جلوگیری شود. گل کاغذی دارای گلهای ریز به رنگ سفید میباشد. و در واقع رنگ و زیبایی خود را مدیون برگهایش میباشد. اسم علمی گل کاغذی Bougainvillea میباشد. این گیاه بسیار مناسب برای ساخت بونسای میباشد و با هرس و سیم بندی میتوان آن را به بونسایی زیبا تبدیل کرد. در این مقاله به معرفی و آموزش نگهداری از گل کاغذی میپردازیم.

گل کاغذی در تابستان چه در محیط باز و چه بسته نور زیادی احتیاج دارد. کنترل شرایط آب و هوایی در محیط باز کمی مشکل است و گلدهی در اختیار صاحب گیاه نیست اما با کنترل شرایط در داخل خصوصاً آبیاری گلدهی و همچنین رنگ در گلها حدوداً تابع بونسایی را داراست. باید در هر حال توجه کرد که تابش نور خوشید از پشت شیشه طول موجهای خطرناک برای گیاه را همراه دارد و باید با فیلتر کردن و پوشانیدن شیشه با کاغذ روزنامه یا هر صافی دیگر از تابش مستقیم جلوگیری به عمل آورد. در زمستان باید در درجه حرارتهای ۱۵-۸ درجه سانتیگراد قرار گیرد. که ممکن است برگهای مسنتر آن شروع به ریزش نمایند. توجه داشته باشید که کم آبی و هوای سرد نیز باعث ریزش برگها میگردد. کم آبی، پرآبی و سرما از این نقطه نظر نشانههای آنها همانند است.
آبیاری:
در زمستان آبیاری را کم کنید و سطح خاک را تقریباً خشک و استخوانی نگه دارید. با کم کردن رطوبت برگها کمی تیرهتر میشوند و با نزدیک شدن بهار میزان آبیاری را بیشتر کنید. با شروع باز شدن جوانهها آبیاری را بهطور مرتب تکرار کنید. اما مواظب باشید که گل کاغذی خاک باتلاقی و فاقد اکسیژن را دوست ندارد.

تعویض گلدان:
بهتر است زمانی که ریشه گلدان را پر کرد، که از نشانههای آن خروج ریشه از زیر گلدان میباشد، خاک و گلدان را تعویض کرد. به طور کلی هر ۳ تا ۵ سال یک بار گلدان گل کاغذی تعویض و خاک آن نو میگردد. خاک کاغذی بیشتر خاک برگ یا هر خاک آلی دیگر تشکیل میدهد که حدود ۸۰ درصد آن خاک برگ و بقیه شن و سنگریزه هستند. زهکش خوب و مواد غذایی فراوان از خواستههای این گیاه است.
هرس:
حذف شاخههای اضافی در زمانی که گیاه نیمه خواب است انجام میشود. هرس تابستانه پس از گلدهی به صورت سنگین خواهد بود. جوانههایی که در بهار ظاهر شدهاند باید برای سفت شدن اجازه پیدا کنند؛ سپس چنان هرس گردند که فقط یک یا دو برگ باقی بمانند این شاخهها در گلدهی بعدی حتماً دارای گل خواهند بود. نکته دیگر در این بونسایی این است که چنانچه شاخهها دیرتر هرس گردند گلدهی عقب می افتد و اگر زود هرس شوند رشد علفی و شاخهها رو به ازدیاد میروند. با توجه به درجه حرارت و به طور کلی شرایط محیطی پس از یکی دو سال، تاریخ صحیح هرس به دست شما خواهد آمد.

تغذیه:
در فصل رشد گل کاغذی را با کودهای کم ازت آبیاری کنید. با توقف در رشد در فصل زمستان تغذیه را هم متوقف و با شروع فصل بهار مجدداً کوددهی آغاز کنید.
تکثیر:
تکثیر گل کاغذی بیشتر از طریق قلمه می باشد. برای آموزش قلمه زدن اینجا کلیک کنید.
دلیل زرد شدن و ریزش برگ گل کاغذی:
یکی از مشکلات در نگهداری گل کاغذی ریزش برگها و زرد شدن برگ ها می باشد. گل کاغذی به تعویض محل نگهداری و همچنین تغییرات دمایی حساس میباشد و جا به جایی، تغییر دما و در صورت تعویض گلدان ممکن است باعث زرد شدن و ریزش برگها شود. همچنین بیماریهای قارچی، آفتها مانند شپشک و شته و آبیاری بیش از حد نیز از عوامل زرد شدن و ریزش برگها میباشد.
منبع: میهن کاکتوس