معرفی و آموزش نگهداری از نخل شامادورا

معرفی و آموزش نگهداری از نخل شامادورا

معرفی و آموزش نگهداری از نخل شامادورا : نخل شامادورا  بومی مناطق گرمسیر قاره امریکا است دارای بیش از ۱۰۰ گونه می‌باشد. دارای برگ‌های زیبا و متراکمی هستند طول نخل انواع نخل شامادورا بسیار متفاوت است و در حدود ۳۰ سانتی متر تا ۶ متر متغیر می‌باشد. امروزه در سراسر دنیا پرورش داده می‌شود.

این گیاه دو پایه است یعنی گل‌های ماده و گل‌های نر بر روی دو گیاه جداگانه قرار دارند و در صورت مساعد بودن شرایط محیطی زمان شکل گیری گل‌ها و آخر تابستان و اوایل پاییز است. میوه‌ها در صورت شکل گیری قرمز – نارنجی رنگ و البته سمی هستند همان‌طور که اشاره کردم این گیاه گونه‌های متنوعی دارد که برخی از آنان بیش از سایرین به دلیل ظاهر زیبایی که دارند مورد توجه قرار گرفته‌اند و به عنوان گیاهی خانگی مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

یکی از این گونه‌ها Chamaedorea elegans (که با نام انگلیسی parlor palm و یا bella palm شناخته می‌شود) با ارتفاع ۳-۲ متر  و Chamaedorea seifrizii (که با نام انگلیسی bamboo palm و reed palm شناخته می‌شود) با ارتفاع ۳٫۵-۳ متر از جمله این انواع هستند. این نوع از نخل‌ها رشد کندی دارند و نگهداری از آنان نسبتاً آسان است.

شرایط نگهداری از نخل شامادورا:

آبیاری:
برای آبیاری به این گیاه باید وضعیت سطح خاک را بررسی کرد. زمانی که سطح خاک نیمه خشک – نیمه مرطوب بود می‌توان نسبت به آبیاری اقدام کرد. البته در زمستان که نیاز آبی کمتر می‌شود می‌توان زمانی که خشکی به عمق حداکثر ۵ سانتیمتر رسید نسبت به آبیاری این گیاه اقدام کرد. بعد از آبیاری حتماً می‌بایست آب از منافذ زیرین گلدان خارج شود اما مراقب باشید اگر گلدان شما پایه ندارد و به بیان دیگر کف گلدان با زیرگلدانی درتماس است، نباید اجازه دهید تا  آب در زیرگلدانی جمع شود و مرتب آنرا خالی کنید. آب‌هایی که کیفیت پایینی دارند و یا هوای خشک محیط به تدریج موجب سوختن نوک برگ‌ها می‌شوند. آبیاری بیش از اندازه و خیس بودن همیشگی سطح خاک می‌تواند موجب زرد شدن برگ‌ها و ریزش آنان و ایجاد پوسیدگی ریشه شود. آبیاری اندک نیز می‌تواند موجب بروز سوختگی نوک برگ‌ها و کم رنگ شدن برگ‌های جدید شود.

نور: نخل‌های شامادورا مکانی با نور میانه و به دور از نور مستقیم آفتاب را دوست دارند و مکان‌های نسبتاً کم نور را نیز تحمل می‌کنند. تابش نور مستقیم آفتاب از عوامل سوختگی نوک و حاشیه برگ‌ها و یا بروز نواحی سفید-کرم رنگ بر پهنه برگ‌ها است و این مسئله بخصوص با وجود نور بعد از ظهر روی می‌دهند.

دما:
حداقل دمای مناسب برای این گیاه ۱۸-۱۶ درجه سانتی‌گراد و حداکثر دما نیز ۲۸-۲۶ درجه سانتی‌گراد است. این گیاه را در مکانی که در معرض وزش بادهای سرد است (بخصوص کولرهای گازی) قرار ندهید.

خاک:
به خاکی با زهکش خوب نیاز دارد. می‌توان از مخلوط خاک برگ+خاک معمولی + ۲۰٪ شن (با ذرات ۲-۱ میلی‌متر، شن مصالح ساختمانی و یا ماسه، ماسه بادی مناسب نیست) برای تهیه مخلوط کاشت این گیاهان استفاده کرد. برای این گیاه گلدانی از جنس سرامیک یا سفال انتخاب کنید تا بتواند وزن شاخسار را تحمل کند.

نیاز کودی این گیاه چندان زیاد نیست و کودهایی با نسبت ۲-۱-۳ و یا ۳-۱-۳ همانند ۸-۴-۱۲ و یا ۱۲-۴-۱۲ از جمله فرمول‌هایی هستند که برای این گیاه توصیه شده‌اند. اگر تهیه چنین کودی مشکل است می‌توان از فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۲۰-۲۰-۲۰ البته نصف غلظت هر ۶-۴ هفته یک‌بار استفاده کرد. زمان مناسب تعویض گلدان این گیاه هنگامی است که کمترین رشد را داشته باشد یعنی اواسط یااواخر زمستان زمان مناسب است و به دلیل رشد کند و آهسته این گیاه معمولاً هر دو سال یک‌بار نیاز به تعویض گلدان است.

تکثیر:
نخل شامادورا دارای ساقه‌های زیرزمینی است که توسط آنان در زیر خاک گسترش می‌یابد، بنابراین بعد از گذشت مدتی گیاه مادری متراکم و انبوه شده و می‌توان هنگام تعویض گلدان، گیاه مادری را به دو یا چند بخش تقسیم کرد و هر بخش را به شکل جداگانه در گلدانی مستقل کاشت کرد. همچنین می‌توان پاجوش‌های نزدیک به گیاه مادری را نیز جدا کرد. بهترین زمان جدا کردن پاجوش‌ها هنگامی است که پاجوش حدود ۲۰ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد. برای جدا کردن پاجوش باز هم می‌بایست گیاه مادری را از گلدان در آورد و ناحیه اتصال را با وسیله‌ای تیز قطع کرد و آنها را در مخلوطی که میزان شن بیشتری از مخلوط خاک گیاه مادری دارد کاشت کرد. مثلاً میزان شن را حدود نصف حجم کل خاک در نظر بگیرید. بعد از انتقال به گلدان جدید، پاجوش را آب بدهید و اجازه ندهید که بین دو آبیاری سطح خاک بیشتر از ۵ سانتیمتر در عمق خشک شود. البته خیلی آبیاری نکنید مثلاً اندازه یک لیوان آب کافی است این کار به رشد و توسعه بهتر ریشه‌ها کمک می‌کند تا برای جستجوی آب به عمق گلدان نیز رویش کنند. حدود ۶-۴ هفته بعد می‌بایست رشد جدید روی دهند  و بعد از گذشت ۴ ماه می‌توان نسبت به بزرگ‌تر کردن گلدان اقدام کرد.

آفات و بیماری:
از آفات این گیاه می توان به شپشک های گیاهی، کنه های گیاهی بخصوص کنه تار عنکبوتی و حلزون اشاره کرد. لکه برگی قارچی و باکتریایی ، بلایت باکتریایی و قارچی و  پوسیدگی سیاه ساقه و ریشه گیاه از جمله بیماری های این گیاهان محسوب می شوند.

منبع: باغ سبز

انتشار:میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    79 thoughts on “معرفی و آموزش نگهداری از نخل شامادورا

    1. bamdadi_elham میگوید:

      سلام وقت بخیر. نخل شامادورا من رنگ برگ هاش روشن شده، برای اینکه برگهاسبز پررنگ بشه چکار باید کرد؟ شامادورا کی پاجوش میزنه؟ من یکسال بیشتر دارمش ولی هنوز زیاد نشده

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید وعکس واضح از گیاه وبرگهایی که میفرمایید بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم. زمان میبره تا پاجوش بده باید بزرگ بشه وشرایط نگهداری ایدالی داشته باشه.

          • کارشناس 1 میگوید:

            کمبود مواد غذایی وکمبود نور داره، گیاه رو با کوداهن وکودهای ریز مغذی هم ماهی یک بار تقویت کنید وبه محیط پرنوری انتقال بدید ویا فاصله گیاه رو با پنجره کم کنید حدود دو متر فاصله باشه کافی هست.

    2. مرضیه میگوید:

      این گیاه رو ۶ هفته پیش خریدم. جاش پشت پنجره شمالی هست و هر وقت خاک خشک میشه آب میدم. چندتا طرف آب برای تامین رطوبت محیطی دوروبرش هست. یک بار مانکوزب زدم چون یکی از گل های نزدیکش قارچ گرفت همه گل ها رو (طبق سفارش گل فروش) زدم. یک بار هم کود سه بیست دادم.
      الان اینجوری که تو عکس هست داره برگ هاش خشک میشه. چرا اینجوری میشه؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        اگر این برگ جزو برگهای پایینی وقدیمی هست طبیعیه بعد از اینکه کامل خشک شد میتونید جدا کنید.

    3. هانیه میگوید:

      با سلام، خدمت کارشناس محترم،من حدود یک سال است که نخل شامادارا در منزل نگهداری میکنم اوایل خوب بود اما از وقتی هوا گرم شده شاهد نوعی حشره زیر برگها شدم و با زدن حشره کش تنداکسیر،از بین رفتن، اما هنوز برگها حال چروکیده دارند و نوکشان قهوه ای است و روی برگها هم لکه قهوهای است.
      هفته دوبار آب
      دمای ۳۲درجه
      رطوبت کار خاصی نکردم
      خاک هم خود گلفروشی برام کاشته
      نور هم زیر نور گیر منزل
      لطفا راهنمایی کنید که چیکار کنم گلم شاداب بشه و رشد کنه.؟ ممنون ار لطف تون…

          • کارشناس 2 میگوید:

            ممنون، برگهایی که حالت دفرمه دارند پشتشون رو بررسی کنید احتمالا بازم افت پشتشون باقی مونده باشه، رطوبت محیط رو افزایش بدید میتونید جزیره زیر گلدانی براش درست کنید برای ابیاری هم از اب بدون املاح وهمدمای محیط استفاده کنید وابیاری رو بصورت منظم انجام بدید هر وقت سطح خاک رطوبت از دست داد ابیاری کنید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        گیاه رو یک بار با محلول قارچ پنکونازول سمپاشی وابیاری کنید، این گیاه مستعد بیماری قارچی هست بهترهست ماهی یک بار بامحلول قارچ کش گیاه رو سمپاشی کنید. تهویه محیط رو بالاببرید.

    4. یوسفی میگوید:

      سلام برگ قبلی خشک میشه و برگ بعدی جوانه میزنه همینطور که توی عکس می بینید فقط یک برگ داره که اون هم سر برگش خشک شده

      • کارشناس 1 میگوید:

        درود،عکس رو نفرستادید،حجم عکس رو کم کنید وصبر کنید کامل لود بشه بعد ارسال کنید.

    5. یوسفی میگوید:

      سلام گل من سربرگهاش قهوه ای میشند وبعد از چند وقت خشک میشه ماهی یکبار کود ۲۰ ۲۰ ۲۰ میدم وهر زمانکه خاکش۴سانت خشک میشه آب میدم نمیدونم چرا اینطوری میشه نورشم که کنار پنجره هست ونور غیر مستقیم هست

      • کارشناس 1 میگوید:

        درود، از گیاه وبرگها وقسمتهایی که میفرمایید عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    6. علی میگوید:

      پس ساقه مشکلی نداره من فکر کردم اون لکه ها بیماری زنگ هست،چقدر باید از سطح خاک شامادورادارم خشک بشه برای آبیاری بعدی ؟ و اینکه لکه های سفید روی برگ ها که با آب تمیز نمیشن باید باچی تمیز کنیم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        نه مشکلی نداره ولی لکه ها رو چند روزی تحت نظر داشته باشید اگرگسترش داشتندبا محلول قارچ کش گیاه رو سمپاشی کنید، سطح خاک هر زمان ۲الی۳ سانت خشک شد ابیاری رو انجام بدید لکه ها بیشتر شبیه لکه قارچ کش هست که این نوع لکه هابسختی پاک میشن میتونید از محلول اب وسرکه استفاده کنید وبا دستمال نرم به این محلول اغشته کنید وبه ارامی برگها رو پاک کنید یک قاشق اب ویک قاشق سرکه.

    7. علی میگوید:

      سلام من یک شامادورادارم که دو ماه میشه خریدمش ،نوک برکاش اول سفید میشه بعد قهوه‌ای،روی ساقه هاش هم لکه داره ،یه تیری هم وسطش داره آرام رشد میکند ولی نمی دونم اگه برگ هست چرا باز نمیشه؟ هر موقع خاکش ۵سانت خشک میشه آب میدم نور متوسط و جزیره و مه پاشی هم نداره،نمیدونم مشکلش چیه؟https://s4.uupload.ir/files/img_20210721_131517_ljez.jpg
      https://s4.uupload.ir/files/img_20210721_131517_ljez.jpg

      • کارشناس 2 میگوید:

        درود، خشک شدن نوک برگها چند دلیل میتونه داشته باشه،کمبود رطوبت محیط، ابیاری نامنظم، نور ودمای زیاد این موارد رو بررسی وایدال کنید، اون شاخه گلدهنده هست بعد از مدتی از اون شاخه گل میده.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، زمانی که ریشه های گیاه از کف گلدان بیرون بزنه میتونید گلدان وخاک گیاه رو تعویض کنید، بهترین زمان برای این کار اوایل بهارهست.

    8. ولی اله میگوید:

      سلام ممنون از سایت خوبتون من یه گل شامادورا دارم که از همون وقتی خریدم فقط یک برگ باز کرده و برگهای جدیدی که هم دراوره به هم چسبیده وباز نمی شه من یکی از برگها را با دست باز کردم ضمنا برگهای قدیمی هم در حال زرد شدن است
      https://uupload.ir/files/jno3_photo_۲۰۲۰-۱۱-۱۱_۰۹-۳۴-۵۹.jpg

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، زرد شدن برگهای قدیمی طبیعی هست برگها بمرور زمان پیر وفرسوده شده وازبین میرند زمانی که کامل خشک شدند میتونید جدا کنید،اگر گیاه رشد داره با کوهای کامل ماهی یک بار تقویت کنید، نور ورطوبت محیط رو افزایش بدید میتونید از جزیره زیر گلدانی برای تامین رطوبت محیط گیاه استفاده کنید.

    9. baran.sabzalizadeh میگوید:

      سلام. وقتتون بخیر. شامادورای من مدتیه که برگ های پایینی اش قهوه ای شدن و نوک تا وسط بقیه برگ هاش هم قهوه ای شدن! قبلا هفته ای یک بار آب میدادم بهش. تازگیا هفته ای دو بار آب میدم. ممنون میشم اگه بفرمایید دلیلش چیه!
      http://uupload.ir/files/zn8i_20200929_192336.jpg

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، برای ابیاری از اب بدون املاح وهمدمای محیط استفاده کنید،کمبود رطوبت محیط باعث خشک شدن برگهای گیاه میشه ،رطوبت محیط رو میتونید با جزیره زیر گلدانی تامین کنید بهتر هست زهکش گلدان رو هم بررسی کنید که باز باشه اگر موقع ابیاری اب اضافی بلافاصله از زهکش گلدان خارج نمیشه بهتر هست گیاه رواز خاک در بیارید وریشه های گیاه رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید وزهکش رو حتما باز کنید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، گیاهتون به افت کنه تار عنکبوتی دچار شده در عکس اول کاملا تارها لای برگها هم مشخص هست، تمام تارهای روی برگها رو رو با پنبه اغشته به الکل پاک کنیدو وگیاه رو با محلول کنه کش دو بار با فاصله یک هفته سمپاشی وابیاری کنید.

          • کارشناس 2 میگوید:

            ممنون از شما،برگهای قبلی نه ولی اگر افت بصورت کامل از بین بره برگهای جدید سبز وسالم خواهند بود.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.