آموزش نگهداری گل آئونیوم یا گل بشقابی

آموزش نگهداری گل آئونیوم یا گل بشقابی : آئونیوم گیاهی است همیشه سبز که زیستگاه اصلی آن نواحی شمال آفریقا می‌باشد. بیش از ۳۵ گونه از این آئونیوم تا امروز شناسایی شده است که معروف‌ترین آنها گونه Aeonium arboreum Zwartkop می‌باشد. آئونیوم ها دارای رنگ‌های مختلفی هستند از سبز، بنفش تا مشکی، رنگ بعضی گونه‌ها با تغییر میزان نور و دما تغییر می‌کند. ارتفاع بعضی گونه‌های این گیاه تا یک متر می‌رسد. آئونیوم ها معمولاً در ماه‌های خنک سال مثل مهر و آبان و فروردین و اردیبهشت رشد می‌کنند.

 

اصول آبیاری آئونیوم

آئونیوم به آب کمی نیاز دارند به طوری که در طی تابستان هر هفت روز یک‌بار و در طی زمستان هر ماه یک مرتبه آبیاری برای آنان کافی است. البته اگر خواهان رشد مناسب آنان در طی فصول رشد هستید بهتر است هر زمان که سطح خاک و همچنین سطوح زیرین خاک تا عمق ۲-۱ سانتیمتر خشک شده بود گیاه را آب دهید. در فصول سرد این گیاه به آب کمتری نیاز دارد. البته در این مورد در بین گیاهان آئونیوم تفاوت وجود دارد. بدین معنی که نمونه‌های کوچک اندام و بدون ساقه را گاهی باید در طی رکود و فصل سرد آبیاری کرد تا خاک خشک نشود اما نمونه‌های ساقه دار که شبیه درختچه رشد می‌کنند(همانند Aeonium manriqueorum, Aeonium ciliatum, Aeonium davidbramwellii,Aoenium undulatum و Aeonium hierrense) را می‌توان کمتر آب داد به نحوی که خاک تا حد زیادی خشک شود که البته این مسئله موجب چروکیدگی برگ ها و همچنین ریزش برخی از برگ‌های آن خواهد شد، اما اگر چنین عمل نشود و به آبیاری گیاه ادامه دهید، از آنجا که گیاه در حالت رکود است و آبی مصرف نمی‌کند، احتمال پوسیدگی ریشه افزایش می‌یابد.  همچنین در هنگام آبیاری اگر از آب ولرم استفاده کنید بهتر است.

دمای مناسب برای نگهداری آئونیوم:
این گیاهان به سرما حساس هستند. البته توانایی تحمل سرما در انواع مختلف آن متفاوت است و برخی انواع حتی تا ۴- درجه سانتی گراد را می‌توانند تحمل کرده و از بین نروند اما برای اکثر نمونه‌ها گفته می‌شود که نزول دما به زیر ۵ درجه سانتی‌گراد موجب کاهش رشد این گیاه و ریزش برگ‌های آن خواهد شد. البته توجه داشته باشید که ریزش تعدادی از برگ‌های این گیاه در فصل رکود امری طبیعی و عادی است اما اگر هوا به شکل نامناسبی نیز سرد باشد این ریزش با سرعت بیشتر و به شکل گسترده‌تری صورت می‌گیرد. اگرچه این گیاه گرما را بیش از سرما دوست دارد اما بهترین رشد را در دمای ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی‌گراد انجام می دهد و هر مقدار دمای هوا بیشتر باشد باید آبیاری آن را با دقت بیشتری انجام داد تا گیاه خشکی نکشد. گرمای بیش از اندازه هوا به همراه خشکی کشیدن گیاه منجر به رکود تابستانه این گیاه و عدم رشد آن خواهد شد. همچنین دمای زیاد به همراه اشعه‌های سوزان آفتاب از دلایل ریزش برگ‌های این گیاه هستند.

نور مورد نیاز گیاه آئونیوم:
در مکان‌هایی با آفتاب مستقیم و همچنین نیمه سایه رشد می‌کند. به طور کلی انواع آئونیوم هایی که برگ‌های سبز دارند در مکان‌های نیمه سایه بهتر رشد می‌کنند و انواعی که رنگ بنفش را در برگ‌های خود دارند آفتاب مستقیم را می‌پسندند.  البته برای شرایط نور مستقیم آفتاب استثنائاتی نیز وجود دارد. بدین صورت که در روزهای گرم تابستان و بخصوص در بعد از ظهر بهتر است که این گیاهان در معرض اشعه‌های داغ و سوزان آفتاب قرار نگیرد در غیر این صورت نوک و حاشیه برگ‌های گیاه خواهد سوخت.

خاک مناسب برای آئونیوم:
خاک باید از زهکش بسیار خوبی برخوردار باشد به عنوان مثال می‌توان از مخلوط خاک دو قسمت شن +یک قسمت پیت ماس+ یک قسمت خاک معمولی و یا سه قسمت خاک معمولی + یک قسمت شن  استفاده کرد. گلدان‌های سفالی به دلیل تهویه بهتر خاک برای این گیاهان مناسب‌تر از گلدان‌های پلاستیکی و یا فلزی هستند. تا زمانی که خاک زهکش خوبی داشته باشد این گیاه می‌تواند فقر خاک را نیز تحمل کند. اما هر مقدار که خاک غنی باشد، اما در آبیاری زیاده‌روی شود و یا بافت خاک سنگین باشد و آب را نگهدارد گیاه از بین خواهد رفت. در مورد کوددهی این گیاه نیز باید گفت کود چندان زیادی نیاز ندارد و یک یا دو مرتبه در طی فصول رشد (در بهار یا تابستان) می‌توان  از یک کود کامل و محلول مخصوص گیاهان آپارتمانی که میزان نیتروژن- فسفر- پتاسیم آن یکسان است استفاده کرد. این گیاه هر ساله به تعویض گلدان نیازی ندارد و هر چند سال یک‌بار با توجه به میزان رشد گیاه و کوچک شدن گلدان می‌توان نسبت به تعویض گلدان گیاه اقدام کرد.

آموزش تکثیر گل آئونیوم:
نمونه‌هایی را که ساقه‌های بلندی دارند را می‌توان با قلمه ساقه تکثیر کرد. ساقه را از چند سانتیمتری زیر یک دسته برگ جدا کنید به شکلی که قلمه در حدود ۱۰ سانتیمتر طول داشته باشد و ۲-۱ روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم قرار دهید تا رطوبت اضافه را از دست بدهد. می‌توان این ساقه را در شن مرطوب کاشت کرد و به مدت یک هفته نیز آب نداد. سپس آبیاری را به تدریج شروع کرد و برنامه آبیاری گیاهان بالغ را در پیش گرفت.

تکثر آئونیوم
آئونیوم قلمه

تصویر ۱ قلمه مورد نظر از تنه ساقه اصلی گیاه مادری جدا می‌شود. تصویر ۲ برگ‌های اضافی حذف می‌شوند. تصویر ۳  قلمه‌ها برای ۲-۱ روز در محیطی خشک و به دور از نور مستقیم نگهداری می‌شوند تا رطوبت خود را از دست بدهند. تصویر ۴ کاشت قلمه در بستر کاشت تصویر ۵ محکم کردن خاک در اطراف قلمه.

قلمه آئونیوم

استفاده از قلمه ساقه که از ابتدا بدون برگ بوده است. دسته‌های کوچک برگ که بر روی تنه مشاهده می‌کنید بعد از کاشت قلمه و ریشه دهی آن ظاهر شده‌اند.

اما نمونه‌هایی که یا ساقه ندارند و یا ساقه بسیار کوتاهی دارند را با کمک قلمه برگ تکثیر می‌کنیم. در نمونه‌هایی که ساقه کوتاه دارند برگ‌ها را با قسمتی از ساقه به طول ۳-۲ سانتیمتر باید جدا کرد و در نمونه‌های بدون ساقه تنها کافی است برگ‌ها را از نزدیکی مرکز دسته برگ جدا کرد. قلمه‌ها  به مدت ۲-۱ روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم آفتاب  نگهداری می‌شوند تا رطوبت اضافی خود را از دست بدهند. برای کشت می‌توان از شن مرطوب و یا مخلوط یک سوم شن درشت + یک قسمت خاک معمولی + یک قسمت پرلیت و یا هر ترکیب دیگری که سبک است و زهکش خوبی دارد استفاده کرد.

قلمه برگ که کمی ساقه را نیز به همراه دارد را طوری در بستر کاشت قرار دهید که ساقه در داخل خاک و برگ بیرون از خاک باشد. قلمه برگ را نیز تا نیمه در بستر کاشت فرو کنید. گلدان را در مکانی گرم و روشن حداقل با هفت ساعت روشنایی اما به دور از نور مستقیم آفتاب بگذارید. بعد از کاشت قلمه بستر را مرطوب کنید اما برنامه آبیاری را همانند یک گیاه بالغ انجام دهید و از خیس کردن بیش از اندازه بستر بپرهیزید. بهترین زمان قلمه گیری برای اکثر انواع گیاه آئونیوم پاییز است  و دمای مناسب برای ریشه زایی قلمه‌ها حدود ۲۴-۲۳ درجه سانتی‌گراد است. زمان ریشه دهی قلمه‌ها نیز ۱۵ الی ۲۵ روز است. قلمه‌ها را حدود سه ماه بعد می‌توان به گلدان‌هایی مستقل منتقل کرد.

تکثر از برگتهیه قلمه برگ از دسته برگ گیاه مادری. برگ‌ها را می‌توان به آرامی از دسته برگ جدا کرد.

آموزش قلمه آئونیوم

تمامی قلمه‌ها مناسب نیستند. حتماً قسمت انتهایی برگ (ناحیه اتصال به دسته برگ مادری) باید همراه برگ باشد در غیر این صورت گیاه جدید شکل نخواهد گرفت.

آئونیومتصویر ۱ شروع ریشه دهی در انتهای قلمه‌های برگ و تصویر ۲ تشکیل گیاه جدید در انتهای قلمه برگ

برخی از نمونه‌های گیاه آئونیوم می‌توانند از کنار گیاه اصلی، پاجوش‌هایی نیز تولید کنند که این پاجوش‌ها را میتوان جدا کرد و در تکثیر این گیاه استفاده کرد. همچنین در مورد انواعی که پاجوش فراوانی تولید می‌کنند می‌توان در زمان تعویض گلدان گیاه و با عمل تقسیم بوته گیاه را به دو یا چند قسمت تقسیم کرد و هر قسمت را به عنوان گیاهی مستقل در گلدانی جداگانه کاشت کرد.

 

از  بذرهای برخی از انواع این گیاه نیز می‌توان برای تکثیر آن استفاده کرد. بذرها در صورت تشکیل شدن بسیار ریز و همانند گرد و غبار هستند باید بر روی سطح خاک پخش شوند و با خاک نیز پوشانده نشوند. جوانه زنی در طی ۱۰-۵ روز روی می‌دهند. زمانی که نهال‌ها ظاهر شدند می‌توان در صورت سرد بودن محیط آفتاب را به شکل مستقیم بر روی گیاه بکار برد و اگر هوا گرم است ظرف محتوی گیاهان تازه جوانه زده را در مکانی نیمه سایه قرار دهید. همچنین اجازه ندهید که خاک به شکل کامل خشک شود اما از زیاده روی در آبیاری نیز بپرهیزید. بهتر است زمانی که سطح خاک تا حدودی رطوبت خود را از دست می‌دهد گیاهان جوان را آبیاری کنید.

آفات و بیماری‌های آئونیوم: 
یکی از آفات رایج این گیاه شپشک آرد آلود است که در پست مربوط به این حشره می‌توانید اطلاعات مربوط به آن را مطالعه کنید. از بیماری‌های گیاه نیز می‌توان به پوسیدگی ریشه که ناشی از آبیاری بیش از اندازه و یا بافت سنگین و زهکش نامناسب بستر کاشت است اشاره کرد.

هرس آئونیوم:
این گیاه معمولاً به هرس نیاز ندارد مگر زمانی که گل بدهد. زیرا بعد از گلدهی قسمت‌هایی از گیاه خشک خواهند شد. در نمونه‌هایی که شکل درختچه هستند و ساقه‌های قابل توجهی دارند ساقه‌ای که در انتهای آن گل تشکیل شده است بعد از گلدهی خشک خواهد شد. در نمونه‌های دیگر نیز دسته برگی که در انتهای آنان گل تشکیل شده است خشک خواهند شد. این قسمت‌های خشک را بهتر است از گیاه جدا کرد تا رشد و توسعه برگ‌های جدید تحریک شود.

نویسنده: آزاده رشیدی
منبع:میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

      427 thoughts on “آموزش نگهداری گل آئونیوم یا گل بشقابی

      1. کاظمی میگوید:

        من با توجه به مطلبی که گذاشتین ، خواستم از قلمه گل برای تکثیر استفاده کنم‌ وقتی قلمه را برش دادم دیدم ته قلمه قهوه ای تیرس و مرطوبه و اصلا مثل عکس قلمه هایی که گذاشتید نیست .
        توضیح کلی گلدونم برگریزی داره ، با قوس رو به پایین برگها و ساقه در قسمت بالا در نزدیکی برگها مقداری چروک شده . باید چه کنم

        • کارشناس 1 میگوید:

          احتمالا گیاهتون پوسیدگی داره میتونید از قسمتهای سالم گیاه قلمه بگیرید ویا قسمت پوسیده رو کات کنید تا به اوند سالم برسید.

      2. پاینده میگوید:

        سلام من یک گل آئونیوم دارم الان برگهاش رفته رو به عقب و کوچیک شدن و در حال ریزش هستن.فاصله تا پنجره ۷۰ سانتی متره و هفته ای یکبار آبدهی میشه.لطفا راهنمایی کنیم چیکار کنم مثل قبل سرحال و زیبا بشه

      3. الهام میگوید:

        سلام
        من یک درختچه آئونیوم بنفش دارم. ساقه دار با شاخه های فرعی، بعد از جابجاییم ، گلم شروع به خراب شدن کرد.
        پایین ساقه اصلی یکم چروک شده و برگ ها شروع کردن به ریختن و کوچک شدن.
        سایز برگ ها کوچک شده و بیشتر از زیر خشک میشه و میریزه.
        هفته ای یک بار وقتی خشک هست ابیاری میکنم و الان توی راهرو گذاشتم که هم افتاب داشته باشه و هم جریان هوا.
        لطفا راهنماییم کنید چه کنم تا دوباره رشد عالی پیدا کنه و برگ ها بزرگ و زیبا باشه.
        ممنون میشم ?

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، کمبود نور بیشتر باعث این مشکل میشه،احتمالا در محیط قبلی نور خوبی داشت ومحیط جدید نور کمی داره میتونید به محیط پرنوری انتقال بدید تا مجدد شاداب بشه. اگر ساقه اصلی چروک یا سیاه شده از قسمتهای سالم میتونید قلمه بگیرید.

      4. سعیده توکلی میگوید:

        سلام .آئونیم من قارچ گرفت و بعد از برطرف شدن قارچ همه ی برگ های اون به نسبت قبل نازک تر شدن.و اون طراوت و شادابی قبل و نداره.رشد می کنه ولی همه برگ ها نازک شده.علت و می خواستم بدونم.مممون

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، شرایط نگهداری به چه نحو هست؟ از گیاه عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، شرایط نگهداری ایدال، از جمله ترکیب خاک مناسب، نوردریافتی مناسب ،ابیاری وکوددهی ودمای مناسبی داشته باشه جوانه میزنه.

      5. سید.موسوی میگوید:

        سلام.من بک آئونیوم بنفش دارم که خیلی برگ هاش بنفش نمی شن و بیشتر برگ سبز در می یاد.اگه میشه کمکم کنید.ممنون.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، دلیلش کمبود نور هست گیاه رو بمرور زمان به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید،نور کافی دریافت کنه رنگش بنفش میشه.

      6. محمدروحانی میگوید:

        سلام
        من یه دونه آئونیوم بدون ساقه خریدم که دورش پنج شش تا پاجوش داشت
        جداشون کردم و کردمشون داخل خاک مناسب
        اما دارن میگندن
        چکار کنم تا ریشه دار بشن؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، تاقسمتی که گندیدن با یک چاقوی تیز وضدعفونی شده کات کنید وقلمه ها رو با محلول قارچ کش شستشو بدید وداخل خاک مخصوص کاکتوسها که از قبل ضدعفونی وخشک شده بکارید. ودر محیط خنک وسایه نگهداری کنید ابیاری رو هم بصورت اسپری وسطحی انجام بدید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          بمرور زمان گیاه که بزرگتر بشه برگهای قدیمی از بین میرند وبرگهای جدیدی سبز میشه که سالم خواهند بود.

      7. یکتا میگوید:

        ممنون از اینکه زود جواب دادین.اون لکه های سفید فک کنم جای اب یا خاکه.ساکولنت هامو توی حیاط زیر سایه ی درخت لیمو گزاشتم.اینم بگم که هوای شهر گرمه.اما جای گلها بهتره اوضاع ش.میخوام بدونم مشکلی که نیست؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          ممنون از شما، منظورم قسمت وسط ورویش گیاه هست نه روی برگها، از نظر وجود شته چک کنید ،نه فعلا که رشد ایدالی دارند ومشکلی ندارند.

        • کارشناس 2 میگوید:

          ضربه فیزیکی هست که موقع جابجایی اتفاق افتاده. جای نگرانی هست، ائونیوم ها وقتی به برگهاشون ضربه خورده بشه به این شکل سیاه میشن.

      8. یکتا میگوید:

        سلام ۶ روزه گل خریدم.آئونیوم هام از اولش خط ها و لکه های سیاه روشون بود.گفتم شاید ضربه خورده توی مسیر اینجور شده.حالا استرس گرفتم نکنه آفت باشه.اخه یکم روی بعضی لکه ها که دست میکشم،انگار برجسته س.http://uupload.ir/files/9xje_۲۰۱۹۱۰۲۰_۱۱۱۸۵۶.jpg یه گل دیگه هم توی عکس هست ببینید این چرا اینجور جوش زده.از اولش همینجور بود .از نوک برگ ب پایین پر جوش ها نقطه های قرمز و قهوه اییه

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، مشکلی ندارند سیاه شدن کناروپشت برگها ضربات فیزیکی هست که موقع جابجایی اتفاق افتاده، برگهای گیاهی که جوش زده بمرور زرد خواهد هست بعد از خشک شدن میتونید جدا کنید، کلا گیاهان وقتی جابجا میشن بهشون تنش وارد میشه وبه همین دلیل چند تا از برگهای قدیمی زرد وخشک میشن که طبیعی هست زمانی که گیاه با محیط جدید ادابته بشه زرد شدن برگها قطع خواهد شد، قسمت رویش ائونیومها مورد مشکوک سفیدی دیده میشه این قسمتها رو چک کنید ببینید سنگریزه هستند یا افت.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، متاسفانه دیگه نمیشه کاری کرد کلا گیاه از بین رفته، اگر غیر از این شاخه، شاخه سالم دیگری داره میتونید قلمه بگیرید ولی اگر همه ساقه ها به این شکل هستند کاری نمیشه کرد.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، اچوریا هست، خاک رو مرطوب نگهدارید ودر مکانی که نور ودمای ملایمی داره نگهداری کنید بعد از شروع به رشد به محیط پرنوری انتقال بدید.

      9. علی پنجه شاهی میگوید:

        سلام
        یکهفته است آئونیوم سبز خریداری کردم . دو روز است که ردیف پایینی برگ ها از بقیه فاصله گرفته .
        کنار پنجره است با نور غیر مستقیم
        یکبار آبیاری شده

        • کارشناس 1 میگوید:

          کمبود نور،گلدان بزرگتر از سایز گیاه، ابیاری بیش از اندازه، خاک نامناسب،نبود زهکش مناسب،تهویه نامناسب،این موارد باعث تخریب گیاه شدن، این موارد رو بررسی کنید، سیاه شدن برگها دلیلش ضربات فیزیکی هست،گیاه رو بمرور زمان بجای پرنور وفیلتر شده انتقال بدید.

      10. مریم میگوید:

        سلام خسته نباشید ممنون از راهنمایی های خوبتون
        من یک گلدان آئونیوم با ساقه برام هدیه اوردند وقتی خریدند همان موقع گلدانش و عوض کرده بودند صبح که بیدار شدم نصف برگ هاش ریخته بود بعد هم یواش یواش بقیه برگهاش ریختند و الان میبینم که ساقه هاش حتی ساقه ی اصلیش تو خالی شده از طرفی که نزدیک خاک هست خیلی ناراحتم میشه کاری واسش انجام داد

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، ممنون، اگر ساقه هم پوسیده متاسفانه کاری نمیشه کرد،تعویض گلدان، تغییر محیط نگهداری، اینا شوکهایی هستند که یکجا به گیاه وارد شده بعد از وارد شدن چنین شوکهایی گیاه باید در جای خنک وسایه وجای ثابتی نگهداری بشه تا شوک وارده برطرف بشه، اگر این شرایط رعایت نشه وگیاه بیش از اندازه جابجا بشه ودر محیط گرم وپرنور قرار بگیره وابیاری هم بشه متاسفانه گیاه از بین میره. احتمالش هست که موقع نقل وانتقال ریشه ها اسیب جدی دیدند.

      11. وحید میگوید:

        سلام،گل من همه ی برگاش باهم ریخته.دقیقا مثل اینکه یه جسم سنگین از بالا افتاده روش.همه برگاش ریختن

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، شرایط نگهداری رو هم بفرمایید،دما،نور،
          ابیاری، کوددهی،
          ترکیب خاک،واگر بتازگی محیط نگهداری ویا گلدان وخاک عوض شده روهم بفرمایید وعکس واضح از گیاه بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

      12. پوریا میگوید:

        سلام گل آئونیوم من از انتهای برگها، قسمتی که به ساقه وصل هستند و همون قسمت خود ساقه سیاه شده. گل اصلی و تمام گلهای کوچکتر اینجوری شدند. نور و آبیاری را هم طبق چیزی که گفتید رعایت میکنم. مشکل از کجاست؟ باتشکر

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، احتمالش هست که خاک الوده باشه ویا گیاه قارچی شده باشه،قسمتهایی رو که سیاه شدند با یک چاقوی تیز ضدعفونی شده کات کنید وقلمه ها رو با محلول قارچ کش شستشو بدید ودر خاک جدید که از قبل ضدعفونی شده بکارید.

      ارسال دیدگاه بسته شده است.