معرفی گل آئونیوم

معرفی گل آئونیوم
نام علمی: Aeonium
خانواده crassulacea
گل آئونیوم  که به ناز بشقابی یا گل بشقابی هم شناخته می‌شود، دارای ۳۵ گونه از گیاهان همیشه سبز که بسیاری از واریته های آن ساقه ندارند و یا ساقه کوتاهی دارند برخی واریته ها با بزرگ شدن و رشد گیاه و ریزش برگهای پایین ساقه ارتفاع می‌یابد. ساقه کرم مایل به قهوه‌ای است رنگ برگسار متنوع است و از سبز کم رنگ تا بنفش تیره که گاه مشکی به نظر می‌رسد. در شرایط مناسب این گیاه گل هم تولید می‌کند.
از محبوبترین انواع آئونیوم Aeonium arboreum است دلیل محبوبیت آن رنگ بسیار جالب برگسار بالغ ان است که بنفش بسیار تیره است که گاهی مشکی به نظر می‌رسد.

گلهای آئونیوم به رنگ کرم. زرد. صورتی. نارنجی یا قرمز است در اکثر نمونه‌های این گیاه شاخه و یا دسته برگی که گل در انتهای آن تشکیل شده است بعد از اتمام فصل گلدهی خشک می‌شود.

آئونیوم به طور کلی به هوای سرد حساس است و چنین شرایطی مانع رشد مناسب ان می‌شود.

به این گیاه در زبان انگلیسی Houseleek tree گفته می‌شود.

برخی آئونیوم ها در زمان گلدهی قسمت مرکزی دسته برگ به شکل ساقه‌ای بلند در آمده که در واقع دم گل آذین محسوب می‌شود و در انتهای آن گل شکل می‌گیرد و فاصله برگها از هم زیاد می‌شود.

 

آبیاری: آئونیوم به آب کمی نیاز دارند برای رشد بهتر گیاه در فصل رشد هر زمان سطح خاک و همچنین سطوح زیرین خاک تا عمق ۱ تا ۲ سانت خشک شد گیاه را آب دهید در فصل سرد آئونیوم به آب کمی نیاز دارد.

البته آبیاری واریته های مختلف فرق دارد. به این معنی که نمونه‌های کوچک اندام و بدون ساقه را گاهی باید در طی رکود و فصل سرد آبیاری منظم کرد تا خاک خشک نشود، اما نمونه‌های ساقه دار که شبیه درختچه رشد می‌کنند را می‌توان کمتر آب داد به نحوی که خاک تا حد زیادی خشک شود.که البته این مسئله موجب چروکیدگی برگسار و همچنین ریزش برخی از برگهای آن خواهد شد، اما اگر چنین عمل نشود و آبیاری گیاه ادامه یابد از آنجا که گیاه در حالت رکود است و آبی مصرف نمی‌کند احتمال پوسیدگی ریشه افزایش می‌یابد از آب ولرم برای آبیاری استفاده کنید.

 

دما: این گیاهان به سرما حساس هستند. البته توانایی تحمل سرما در واریته های مختلف متفاوت است. برخی انواع حتی تا منفی ۴ درجه را می‌توانند تحمل کنند. برخی واریته ها با دمای ۱۰ درجه سانتی گراد دچار کاهش رشد و ریزش برگ می‌شود. ریزش تعدادی از برگهای این گیاه در فصل رکود امری طبیعی است ولی اگر هوا سرد باشد ریزش با سرعت بیشتر و به شکل گسترده‌تری صورت می‌گیرد. آئونیوم بهترین رشد را در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد دارد. هر چه دما بیشتر باشد آبیاری آن را با دقت بیشتری انجام دهید تا گیاه خشکی نکشد. دمای زیاد به همراه اشعه سوزان آفتاب از دلایل ریزش برگهای این گیاه است. گرمای بیش از اندازه به همراه خشکی کشیدن گیاه منجر به رکود تابستانه این گیاه و عدم رشد ان خواهد شد.

 

نور: آئونیوم در مکانهای با آفتاب مستقیم و همچنین نیم سایه رشد می‌کند به طور کلی انواع آئونیوم ها که برگهای سبز دارند در مکان‌هایی نیم سایه بهتر رشد می‌کنند و واریته هایی که رنگ بنفش دارند آفتاب مستقیم را می‌پسندند، البته در روزهای گرم تابستان و بخصوص در بعد از ظهر بهتر است که این گیاهان در معرض اشعه مستقیم و سوزان آفتاب قرار نگیرد و در غیر این صورت نوک و حاشیه برگهای گیاه خواهد سوخت. از طرفی نور مستقیم آفتاب در طی ماه‌های سرد زمستان و یا مواقعی که دما حدود ۲۵ درجه و کمتر است به رشد این گیاه کمک می‌کند.

 

خاک: آئونیوم خاک سبک با زهکش بالا می‌خواهد دو قسمت شن +یک قسمت پیت ماس برای این گیاه مناسب است.

گلدان‌های سفالی به دلیل تهویه بهتر خاک برای این گیاه مناسب‌تر از گلدان‌های پلاستیکی و یا فلزی است تا زمانی که خاک زهکش خوبی داشته باشد این گیاه سالم‌تر است. هر مقدار خاک غنی باشد اما در آبیاری زیاده روی شود و یا بافت خاک سنگین باشد و مانده آبی ایجاد شود گیاه از بین می‌رود.

کوددهی:در مورد کود دهی این گیاه نیاز به کود دهی زیادی نداره و ماهی یکبار در فصل رشد از بهار تا اول پاییز با کودهایی که پتاسیم. فسفر و نیتروژن یکسان دارد استفاده کنید. این گیاه نیاز هر ساله به تعویض گلدان ندارد و هر چند سال یکبار با توجه به میزان رشد گیاه و کوچک شدن گلدان نسبت به تعویض اقدام کنید.

عکس گل آئنیوم
Aeonium green speciea

آعنیوم قرمز

Aeonium arboreum

تکثیر آئونیوم :
واریته های که ساقه‌های بلندی دارند را می‌توان با قلمه ساقه تکثیر کرد. ساقه را از چند سانتیمتری زیر یک دسته برگ جدا کنید به نحوی که قلمه ۱۰ سانت طول داشته باشد. قلمه را یک تا دو روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم قرار دهید تا رطوبت اضافه را از دست بدهد و جای بریدگی پینه بزند. انتهای قلمه‌ها را در هورمون ریشه زا فرو برده و در گلدانی مناسب حاوی شن مرطوب یا کوکوپیت یا مخلوط پیت ماس و ماسه کاشته و بعد از یک هفتهآبیاری کنید، آبیاری کم در حد مرطوب کردن بستر باشد.

واریته هایی که ساقه ندارند و یا ساقه بسیار کوتاهی دارند را با کمک قلمه برگ تکثیر می‌کنند.

واریته هایی که ساقه کوتاه دارند برگها را با قسمتی از ساقه به طول ۲ تا ۳ سانت باید جدا کرد و در نمونه‌های بدون ساقه تنها کافی است برگها را از نزدیکی مرکز دسته برگ جدا کرد. قلمه را به مدت ۱ تا دو روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید تا رطوبت اضافه را از دست بدهد برای کاشت این قلمه‌ها می‌توان از شن مرطوب یا یک سوم شن درشت +یک قسمت پیت ماس +یک قسمت پرلایت استفاده کرد.
قلمه برگی که کمی ساقه نیز همراه دارد طوری در بستر کشت قرار دهید که ساقه در داخل خاک و برگ بیرون خاک باشد.

 

قلمه برگ را نیز تا نیمه در بستر کاشت فرو کنید گلدان را در مکانی گرم و روشن حداقل با هشت ساعت روشنایی اما دور از تابش مستقیم آفتاب بگذارید، بعد از کاشت قلمه بستر را مرطوب کنید اما برنامه آبیاری را مانند گیاه بالغ انجام دهید و از خیس کردن بیش از اندازه بستر خودداری کنید.

 

بهترین زمان قلمه گیری برای اکثر واریته های آئونیوم پاییز است و دمای مناسب برای ریشه زایی قلمه‌ها حدود ۲۳ تا ۲۴ درجه است. زمان ریشه زایی قلمه‌ها نیز ۱۵ الی ۲۵ روز است قلمه‌ها را حدود سه ماه بعد از ریشه زایی می‌توان به گلدان با خاک مناسب منتقل کرد.

برخی واریته های آئونیوم می‌تواند از کنار گیاه اصلی پاجوش‌هایی نیز تولید کنند که این پاجوش‌ها را می‌توان جدا کرد و در تکثیر این گیاه استفاده کرد. همچنین در مورد انواعی که پاجوش فراوانی تولید می‌کنند می‌توان در زمان تعویض گلدان با عمل تقسیم بوته گیاه را به دو یا چند قسمت تقسیم کرد و هر قسمت را به عنوان گیاهی مستقل در گلدانی جداگانه کاشت.

روش دیگر تکثیر این گیاه از بذر است.

 

آفات و بیماری‌های گل بشقابی :
از آفات رایج این گیاه شپشک آرد آلود است.

از بیماری‌ها می‌توان به پوسیدگی ریشه اشاره کرد که در اثر آبیاری زیاد.

خاک سنگین. زهکش نامناسب. یا مانده آبی در خاک ایجاد می‌شود.

هرس: 
این گیاه به هرس نیاز ندارد مگر زمانی که گل بدهد. زیرا بعد از گلدهی قسمت‌هایی از گیاه خشک خواهد شد.

واریته هایی که به شکل درختچه هستند و ساقه‌های قابل توجهی دارند ساقه‌ای که در انتهای آن گل تشکیل می‌شود بعد از گلدهی خشک خواهد شد در واریته های دیگر نیز دسته برگی که در انتهای آنان گل تشکیل شده خشک خواهد شد. این قسمت‌های خشک را بهتر است از گیاه جدا کرد تا رشد و توسعه برگهای جدید تحریک شود.

تکثیر ساکولنت از برگ
نحوه صحیح جدا کردن قلمه ساقه و برگ برای تکثیر

 

برش درست برگ ساکولنت ها برای تکثیر
برش درست برگ ساکولنت ها برای تکثیر

 

عکس تکثیر گل
تصویر شماره یک: قلمه مورد نظر از گیاه مادری جدا می‌شود 
تصویر شماره دو: برگهای اضافه حذف 
تصویر شماره سه: قلمه را برای چند روز استراحت تا رطوبت درون بافتی را از دست بدهد.

 

قلمه ساکولنت
تصویر چهار: کاشت قلمه در بستر مناسب  تصویر شماره پنج: محکم کردن خاک اطراف قلمه.

منبع:میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

229 دیدگاه برای “معرفی گل آئونیوم

  1. خورشیدیان گفته:

    سلام من یکماه پیش این گل ها رو خریدم . فروشنده گفت تازه کاشتم چند مدت صبر کنم بعد به گلدون جدید منتقل کنم که بعد دو هفته دیش گاردن درست کردم .
    این شد نتیجه ش!
    البته شوفاژ کم بود دو روز بودیم مسافرات .. این شد نتیجه ش.

    https://s6.uupload.ir/files/۲۰۲۲۰۳۰۴_۰۰۳۶۱۷_gxjv.jpg

    https://s6.uupload.ir/files/۲۰۲۲۰۳۰۴_۰۰۳۵۱۲_ttmw.jpg

    https://s6.uupload.ir/files/۲۰۲۲۰۳۰۴_۰۰۳۵۴۴_db6l.jpg

    https://s6.uupload.ir/files/۲۰۲۲۰۳۰۴_۰۰۳۵۳۷_۷llm.jpg

    https://s6.uupload.ir/files/۲۰۲۲۰۳۰۴_۰۰۳۵۰۷_۰۸wz.jpg

    • کارشناس 1 گفته:

      سلام، عکس اول از بین رفته ومتاسفانه نمیشه کاری کرد بقیه هم بشدت کمبود نور دارند بهتر هست به محیط پرنور وفیلترشده انتقال بدید. برگهای خشک وزرد شده رو هم جدا کنید.

  2. Nima گفته:

    سلام خسته نباشید ببخشید میخواستم بدونم که این گیاه دقیقا چه انرژیی یا چه کار خواصی رو انجام میده یا واسه تزئین و این جور چیزها هستش؟

    • کارشناس 2 گفته:

      سلام ممنون، انرژی مثبت یا منفیش فعلا اثبات نشده ولی اکثریت گیاهان دی اکسید کربن رو جذب واکسیژن پس میدن که برای انسان وسایر موجودات زنده مفید هست وبیشتر جنبه تزیینی داره.

دیدگاه‌ها بسته شده است.