هورمون ریشه‌زایی چیست؟

هورمون ریشه‌زایی چیست؟

هورمون ریشه‌زایی چیست؟ در گیاهان مواد طبیعی وجود دارند که با نام تنظیم کننده‌های رشد و یا هورمون‌های گیاهی یاد می‌شوند. این مواد وظایف مختلفی را در یک گیاه بر عهده دارند و بر اساس ساختار شیمیایی خود در گروه‌های مختلفی همانند اکسین ها، سیتوکنین ها، جیبرلین ها، اسید آبسیزیک و اتیلن قرار می‌گیرند. در میان این مواد، گروهی در ریشه‌زایی قلمه‌های گیاهان نقش مثبت دارند.

بعدازاین محققان دریافتند کدام‌یک از این مواد نقش مثبت دارند به شکل مصنوعی و در آزمایشگاه‌ها همانند این مواد را ساختند تا زمانی که در تکثیر گیاهان از طریق قلمه و بخصوص هنگامی‌که قلمه گیاهی به شکل مشکل و دشوار ریشه‌زایی دارد، از این مواد استفاده کنند تا به ریشه‌زایی این نوع از قلمه‌ها کمک شود. در بین هورمون‌های گیاهی، نقش مثبت اکسین ها بر روی شکل‌گیری ریشه در قلمه‌ها اثبات‌شده است.

معمولاً پودرهای تجاری با نام هورمون‌های ریشه‌زایی وجود دارد که توسط کارخانه‌های مختلف ساخته شده‌اند و برای مصرف این مواد می‌بایست به دستورالعمل کارخانه مربوطه مراجعه کرد اما اغلب به شکل پودر هستند و کافی است که ته قلمه‌ها را در درون پودر بزنیم تا این پودر به ته قلمه بچسبد. اما گاهی نیز می‌بایست ابتدا محلول هورمون را به شکل رقیق یا غلیظ تهیه کرد. معمولاً در محلول رقیق ۲٫۵ سانتیمتر از ته قلمه‌ها به مدت ۲۴ ساعت در محلول قرار می‌گیرد.

روش تهیه محلول رقیق هورمون نیز معمولاً به این صورت است که ۱۰۰ میلی‌گرم از این ماده را در حدود ۱۰ میلی‌لیتر الکل حل می‌کنند و سپس تا حدی آب اضافه می‌کنند که حجم کل به حدود یک لیتر برسد. محلول غلیظ نیز وجود دارد که ته قلمه‌ها فقط به مدت ۵ ثانیه در محلول فرو می‌رود برای تهیه این‌گونه از محلول‌ها نیز معمولاً ۴۰۰ میلی‌گرم از ماده هورمون ابتدا در ۱۰۰ میلی‌ لیتر الکل حل می‌شود و سپس تا حدی آب اضافه می‌شود که حجم کل به حدود یک لیتر برسد.

توجه کنید روش‌های یادشده کلی و عمومی هستند و برای یک مارک تجاری خاص حتماً می‌بایست به دستورالعمل کارخانه توجه کرد به‌طور کل قلمه درختان چوبی و سخت‌ریشه‌زا به غلظت بیشتر و قلمه گیاهان گوشتی، علفی و سهل ریشه زا به غلظت کمتری از این مواد نیاز دارند. به‌کارگیری هورمون‌های رشد می‌بایست با دقت انجام شود زیرا استفاده بیش‌از اندازه از این مواد می‌تواند از رشد برگ‌ها و جوانه‌ها و درنهایت رشد مناسب گیاه جلوگیری کند.

این هورمون ها بیشتر برای قلمه زدن گیاهانی استفاده می‌شود که به سختی ریشه دار می‌شوند. مثل بعضی واریته های گل رز یا برخی از کاکتوس‌ها یا ساکولنت ها.

منبع: میهن کاکتوس

برای خرید کود مخصوص کاکتوس اینجا کلیک کنید.

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    24 thoughts on “هورمون ریشه‌زایی چیست؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، هورمون ریشه زایی به دو صورت پودری ومایع میشه وفرقی نداره طریقه مصرف روی بسته بندی نوشته میشه.

    1. Tara میگوید:

      سلام میخوام برای کاکتوس هام محلول ریشه زنی بگیرم هم برای تقویت ریشه و هم برای قلمه های کاکتوس که ریشه ندارند لطفا راهنمایی کنید چه نوع محلول وجه برندی بگیرم بهتره.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، برند خاصی رو اطلاع ندارم من بیشتر از پودر دارچین ویا پودر تالک(پودر بچه) استفاده میکنم، که همون کار هورمون ریشه زایی رو انجام میدن ونیازی نیست هزینه کنید. هورمون ریشه زایی هم مواد اولیش همون پودر تالک(پودر بچه) هست.

    2. یاسرقجر میگوید:

      سلام، ممنون از پاسخگویی دقیق تون، ممنون از سایتتون، از اینکه بدون کوچکترین چشمداشتی در اسرع وقت، همیشه به سوالاتمون پاسخ میدید، من مدتهاست مشکلات گیاهانم را با سایت شما درمیون میگذارم و همیشه پاسخ گرفتم. انصافاً تنها سایتی هستید که اینگونه پاسخ میدید.(حتی در زمینه های دیگری بجز گیاه من چنین پاسخگویی از هیچ سایتی ندیدم) ازتون تشکر میکنم.
      سوالی هم دارم:برای قلمه از درختچه ختنی، الان قلمه از شاخه های نیمه سبز جواب میده؟ یا صبر کنم اواخر پاییز قلمه خشبی بزنم؟ و آیا بجای هورمون میتونم از پودر بچه یا دارچین استفاده کنم.
      باز هم ازتون تشکر می کنم.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون از توجه شما دوست گرامی،بزرگوارید،اگر گیاه رشد داره میتونید از شاخه های سبز قلمه بگیرید، اگر رشدش متوقف شده از شاخه های نیمه خشبی میتونید قلمه بگیرید که تا بهار باید صبر داشته باشید که ریشه بزنند وجوانه بدند، بله از پودر بچه یا پودر دارچین ویا عسل میتوید بعنوان هورمون ریشه زایی استفاده کنید.

    3. م. احمدزاده میگوید:

      سوال دوم این که جایی خوندم هورمون جیبرلین برای جبران نور کم (طیف نور قرمز) در گیاهان مناسبه.
      به نظر شما در گیاه کاکتوس موثره و به چه میزان باید مصرف بشه؟
      ممنون از پاسخگویی همیشگی تون.

      • کارشناس 1 میگوید:

        هورمون جیبرلینGiberellin تحریک کننده رشد هست برای کمبود نور استفاده نمیشه. برای وادار کردن گیاهان روز بلند (گیاهانی که در روزهای بلند و طولانی گلدهی می‌کنند) به گلدهی در شرایط روز کوتاهی (گیاهانی که در روزهای کوتاه گلدهی می‌کنند) از این هورمون استفاده می‌شود،در رشد سلولی گیاهان نقش دارند. بیشتر برای گیاهان ومیوه های خوراکی مورد استفاده قرار میگیره که محصول مرغوبی تولید بشه. در مورد مقدار ونحوه مصرفش اطلاعی ندارم.

    4. م. احمدزاده میگوید:

      سلام. اوقاتتون خوش.
      میشه برای تقویت ریشه قلمه های تازه کاشته شده، هورمون ریشه زایی مایع رو همراه آبیاری به گیاه داد؟

    5. تارا میگوید:

      سلام ممنون از زحماتتون
      من میخواستم بدونم کود ریشه زایی با هورمون ریشه زایی فرق داره؟؟
      من کود ریشه زایی خریدم میتونم برای تقویت گل هام به اونا کود ریشه زایی بدم؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، بله فرق دارند،کودهایی که پتاس یا فسفر بیشتری از ازت دارند باعث ریشه زایی در گیاهان میشن. بله میتونید ماهی یک بار استفاده کنید.

    6. الهه میگوید:

      سلام از سایت خوب میهن کاکتوس
      یک سوالی داشتم من یه هورمون ریشه زا گرفتم که رنگ پودر، سیاه هستش می خواستم بدونم هورمون ریشه زای سیاه هم داریم؟
      http://uupload.ir/files/opxi_1591790690321373823231.jpg

      این هم عکس هاش?
      http://uupload.ir/files/1ui_15917912006891246684559.jpg
      این هم عکس از پودر سیاه داخلش

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از شما،احتمالا یا هیومیک اسید ترکیبش کردند ویا ذغال پودر شده، مشکلی نیست میتونید استفاده کنید.

    7. احسان میگوید:

      با سلام و خسته نباشید
      آیا از این هورمونها برای قلمه زدن گیاه و ریشه درآوردن در “آب” هم میتوان استفاده کرد؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، اگر هورمون ریشه زایی بصورت مایع باشه بله میتونید داخل اب هم ترکیب کنید.

    8. Ali hosseinpoor میگوید:

      در مثال آخر توضیحات واحد ppm به گفته اید که ۴۰۰۰ppm یعنی ۴۰۰۰ میلی گرم در ۴۰۰۰ لیتر آب حل شود که درست آن ۱۰۰۰ لیتر آب میباشد لطفا اصلاح کنید که موجب آموزش اشتباه کسی نشود. با تشکر از زحمات و توضیحات آموزنده شما

      • کارشناس 1 میگوید:

        ممنون از توجه شما،۴۰۰۰میلی گرم ۴ گرم میشه، باید داخل ۴لیتر اب ترکیب بشه نه یک لیتر اب. ۴۰۰۰میلی لیتر ۴لیتر میشه، لطفا بادقت مطالعه بفرمایید وموجب آموزش اشتباه نشوید.

    9. طاهری میگوید:

      سلام.شرمنده یه سوال داشتم.هورمون ریشه زایی ازچه چیزی درست شده؟ترکیب شیمیایی هورمون رومی خوام

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، مقاله رو کامل مطالعه بفرمایید نوشته شده، ساختار شیمیایی گروه‌های مختلفی همانند اکسین ها، سیتوکنین ها، جیبرلین ها، اسید آبسیزیک و اتیلن…

    10. میلاد میگوید:

      سلام تشکر میکنم از اطلاعات عالی که دادین . یک سوال دارم . من میخواستم هورمون ریشه زایی بخرم که دیدم بعضی مدل هاش ۴۰۰۰ ppm و بعضی دیگه ۶۰۰۰ ppm و یا ۸۰۰۰ یا ۲۰۰۰ ppm هست ، به نظر شما کدوم شماره رو باشد تهیه کنم ؟ با تشکر فراوان

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون از شما،ppm مقدار ترکیب هورمون ریشه زایی در ترکیب با اب هست. بخش در یکای سنجش (به انگلیسی: Parts-per notation) در علوم مهندسی، فیزیک و شیمی یک یکا برای سنجش غلظت مواد با غلظت بسیار کم است. بخش در میلیون (ppm)، بخش در میلیارد(ppb) و بخش در تریلیون (ppt) نمونه‌هایی از این نوع یکا غلظت است که به صورت نسبت مولی یا جرمی ماده مورد نظر در محلول سنجیده می‌شود. همچنین این کمیت یک کمیت بدون بعد است.

        بدین ترتیب مفهوم ۲ppm، یعنی ۲ میلی‌گرم از یک مادهٔ حل شونده در ۱ کیلوگرم از حلال حل شده است یا ۲ سانتی‌متر مکعب از یک گاز معین در ۱ متر مکعب از هوا وجود دارد. در واقع یکای هر دو جزء مورد نظر (حل شونده و حلال) می‌بایست یکی باشد تا در نهایت ppm یک کمیت بدون بعد باشد. البته برای موادی مثل آب، که دارای چگالی یکایی هستند (چگالی آب برابر یک کیلوگرم بر لیتر است)، کمیت ppm (که بیانگر یک میلی‌گرم بر یک کیلوگرم است) معادل میلی‌گرم بر لیتر خواهد بود، چرا که هر کیلوگرم آب، یک لیتر است.حالابرای مثال ۴۰۰۰ppm یعنی ۴۰۰۰میلی گرم در ۴۰۰۰ میلی لیتر اب ترکیب شود.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.