مهم‌ترین آفات و بیماری‌ های ساکولنت ها

مهم‌ترین آفات و بیماری‌های ساکولنت ها

مهم‌ترین آفات و بیماری‌های ساکولنت ها: ساکولنتها یک خانواده متنوع از گیاهان هستند که توسط ساقه‌های ضخیم و برگهای گوشتی آب و مواد مغذی را ذخیره می‌کنند ساکولنتها می‌توانند دوره‌های طولانی خشکسالی را تحمل کنند. گر چه ساکولنتها شامل مجموعه متنوع و گسترده‌ای از گیاهان در اندازه‌ها،رنگ‌ها، اشکال  و بافت گوناگون هستند اما در یک قاعده کلی همه آنها نیازمند آبیاری کم، زهکشی بالای خاک، نور روشن آفتاب و تهویه بسیار بالا هستند.

 

آبیاری مناسب بهترین راه برای حفظ سلامت ساکولنت مخصوصاً ریشه آن است همیشه قبل از آبیاری اجازه دهید خاک گلدان خشک شود ساکولنتها در خاک‌های دائم مرطوب به سرعت بیمار می‌شوند به عنوان یک قاعده کلی، یکبار در هفته آبیاری در (آب و هوای گرم) کافی است در طول زمستان آبیاری را بسیار محدود کنید. اگر چروکیدگی در ساقه و ریزش برگ در ساکولنت خود مشاهده کردید اطمینان حاصل کنید خاک زهکشی مناسب دارد و از سلامت ریشه‌ها مطمئن شوید.

 

آفات ساکولنتها:
گرچه حشرات و آفات به ندرت از گیاهان سالم استفاده می‌کنند، اما گیاهان گاهی اوقات مستعد ابتلا به آفات مانند  شپشک آرد آلود، کنه عنکبوتی و شپشک سپردار هستند.

 

کنه‌ عنکبوتی:
کنه‌های عنکبوتی کوچک بوده و از آن دسته آفات هستند که با چشم غیر مسلح به سختی دیده می‌شود با این حال شما به راحتی می‌توانید از تارهای سفید رنگی که بر روی گیاه تنیده شده یا تغییر رنگ برگها و ایجاد نقاط و لکه‌های سفید یا قهوه‌ای رنگ که به مرور زیاد شده و کل بدنه را در برمی‌گیرد، ریزش برگها و … به وجود آنها پی ببرید.

 

همیشه به یاد داشته باشید تاک انگور بزرگ‌ترین جاذب کنه‌های عنکبوتی است پس هیچ گاه ساکولنتهای خود را مخصوصاً در بهار و تابستان که عمده فعالیت این حشره است برای مدت طولانی در مجاورت این گیاه قرار ندهید. در صورت ابتلا گیاه به این آفت در اولین اقدام گیاه مبتلا را قرنطینه کنید. اگر در مراحل اولیه متوجه وجود آفت شده باشید با شستشوی گیاه با فشار زیاد آب و کنترل و بهبود شرایط نگهداری می‌توانید با آنها مقابله کنید.

 

اگر آلودگی در حجم وسیع و زیاد است بهتر است با کنه کشهای مخصوص برای از بین بردن آفت اقدام کنید. به هیچ عنوان از آفت کشهایی که روی این آفت تأثیر موثری ندارد برای مقابله استفاده نکنید چون با اینکار فقط مقاومت گیاه خود را پایین می‌آورید. آبیاری مناسب اهمیت حیاتی دارد زیرا کنه‌های عنکبوتی در شرایط گرم و محیط خشک فعالیت بیشتری دارند.

 

شپشک آردآلود:
حشرات کوچک و خاکستری که زیر پوشش پنبه‌ای سفید رنگی پنهان می‌شوند و بیشتر در پشت برگها، محل اتصال برگ به ساقه و ساقه گیاه فعالیت می‌کنند این حشره شیره گیاهی را می‌مکد برگ‌ها در اثر فعالیت این آفت زرد و چروکیده شده و ریزش می‌کند، در صورت تداوم فعالیت گیاه از بین می‌رود این آفت در شرایط رطوبت زیاد و تهویه کم بیشتر فعالیت می‌کند در صورت مشاهده این آفت اول گلدان مبتلا را از بقیه گیاهان جدا کنید قسمت‌های خیلی آلوده را کات کنید اگر تعداد آفات کم است می‌توانید با حذف فیزیکی آنها را از بین ببرید. پنبه را آغشته به الکل کنید و به آرامی برگها و ساقه مبتلا را تمیز کنید در صورتی که تعداد شپشکها زیاد است از سموم حشره کش سیستمیک کمک بگیرید.

 

حشره به خاطر زرهی که دارد در برابر سموم تماسی مقاوم بوده و اسپری آن کمکی به از بین بردن آفت نمی‌کند. گاهی اوقات آبیاری خاک با یک سم حشره کش سیستمیک به نحوی که سم از طریق ریشه در آوند و شیره گیاه جریان پیدا کند، به اندازه کافی برای از بین بردن شپشک آرد آلود کافی است.

 

شپشک سپردار:
شما می‌توانید این آفت را به صورت نقاط کوچک قهوه‌ای یا تیره رنگ، مانند پوسته کوچک که به قسمت زیرین برگ و ساقه ساکولنت چسبیده است مشاهده کنید. حشرات زیر این پوسته پنهان شده و از شیره گیاه تغذیه می‌کنند در واقع این پوسته مانند سپر از این مکنده محافظت می‌کند. این آفت شیره گیاه را می‌مکد در آلودگی‌های شدید برگها به سرعت ریزش کرده و گیاه در مدت کوتاهی از بین می‌رود.

 

در آلودگی با حجم کم می‌توانید با حذف فیزیکی، پاک کردن برگها و ساقه با پنبه آغشته به الکل جلوی پیشروی آفت را گرفته و آن را حذف کنید. وقتی حجم آلودگی زیاد است حذف فیزیکی کار آیی ندارد و باید از سموم استفاده کنید حشره‌کش‌های تماسی روی این آفت تأثیر نداشته و آن را از بین نمی‌برد حشره‌کش‌های سیستمیک، آفت‌کش‌های صابونی و روغن ولک می‌تواند مؤثر باشد.

 

بیماری‌های قارچی:
گیاهان گوشتی همیشه در معرض پوسیدگی و بیماری‌های قارچی قرار دارند که اصلی‌ترین عامل آن رطوبت بالا در اثر آبیاری زیاد می‌باشد. خاک آلوده و زخم‌های ایجاد شده در اثر حشرات از عوامل دیگر ابتلا به بیماری‌های قارچی می‌باشد.

نویسنده: خانم یزدانی

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

      66 thoughts on “مهم‌ترین آفات و بیماری‌ های ساکولنت ها

      1. بهنازالسادات متولی میگوید:

        سلام وقت تون بخیر
        ما چندتا گیاه کنار هم داشتیم در دمای اتاق و کنار پنجره با تهویه مناسب. آبیاری یکبار در هفته. الآن همه شون از این نوع حشره روشون نشسته. می خواستم بدونم چجوری میشه این مورد رو برطرف کرد؟ سم مالاتیون مگس سفید روشون جواب خواهد داد؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، شپشک سپردار هست، ابتدا باید تمام قسمتهای الوده رو حذف فیزیکی کنید باکمک پنبه یا قلمه اغشته به الکل تمام نقاط الوده رو حذف کنید وبا محلول حشره کش دو بار بافاصله یک هفته سمپاشی وابیاری کنید، بله همین سم جواب میده فقط سمپاشی رو درمحیط باز انجام بدید ونکات ایمنی رو رعایت کنید، در این دو هفته هر روز گیاهان رو بررسی کنید اگر مورد مشکوکی بود مجدد حذف فیزیکی کنید. تهویه محیط رو هم بالا ببرید.

      2. آرمین میگوید:

        سلام وقت بخیر.
        یه سوال داشتم این بود که چجوری آفت تریپس کاکتوس رو از بین ببرم باچه سمی یا چیز دیگه ای؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، عکستون واضح نیست ولی شبیه شپشک ارد الود هست ،حتما گیاه رو از سایر گیاهان جدا نگهداری کنید، تهویه محیط رو بالا ببرید وتمام قسمتهای سفید وپنبه ای رو بوسیله قلمو اغشته به الکل حذف فیزیکی کنید وگیاه رو با محلول حشره کش سمپاشی وابیاری کنید، سمپاشی رو دو بار بافاصله یک هفته انجام بدید ودر طول این دو هفته هر روز یک بار گیاه رو بررسی کنید اگر مورد مشکوکی بود حذف فیزیکی کنید.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، شته هستند تهویه محیط رو بالا ببرید وگیاهان رو با محلول حشره کش سمپاشی وابیاری کنید.

      3. حسین میگوید:

        سلام وقت بخیر
        من عادت دارم روزانه ساکولنت هامو چک میکنم یه چند تا لکه دیدم که به نظرم عادی نمیومد گفتم سوال کنم از راهنماییتون استفاده کنم
        سپاسگزارم
        https://uupload.ir/files/kwem_3e3fc763-d38e-46bc-b66d-ed8560d66496.jpg
        https://uupload.ir/files/qs7x_5e106099-095c-4d89-8cdf-ac633a141b03.jpg
        https://uupload.ir/files/mqto_521066d9-a53a-43db-95e7-f914d1aca8ca.jpg
        https://uupload.ir/files/o1cq_6b1b3482-5528-40cb-b1ad-2c8ec8f218ca.jpg

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، ممنون، لکه های موجود در برگهای گیاه عکس اول دلیلش ریختن اب روی گیاه هست که ماندن اب بمدت طولانی روی برگها باعث بیماری قارچی شده بهتر هست تمام برگهایی رو که لکه دارند جدا کنید و دور بندازید وگیاه رو با محلول قارچ کش ابیاری وسمپاشی کنید وروی گیاهان اب نریزید،بقیه عکسها در اثر ابیاری زیاد پشت برگها سیاه میشه ابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید واز اب بدون املاح وهم دمای محیط برای ابیاری استفاده کنید، عکس اخر دلیلش استفاده از ابهای دارای املاح هست وحتما ابیاری رو با اب بدون املاح ویا اب مانده وهمدمای محیط انجام بدید. ابیاری رو زمانیکه خاک گیاهان کامل خشک شدند انجام بدید.

          • حسین میگوید:

            خیلی ممنون بابت راهنمایی
            یک سوال دیگه داشتم یک گلدان اچوریا لوته آ از یکی از دوستان گرفتم معلوم بود خیلی بهش بی توجهی شده ولی به نظرم مشکلی نداشت دچار افتاب سوخته گی شده احساس میکنم و خواستم از تجربتون استفاده کنم ببینم سالم هست مشکل قرچ یا کنه نداره ؟ و اینکه چیکار میتونم بکنم حالش بهتر بشه ؟
            https://uupload.ir/files/dci1_2f1fbc30-8a89-40bc-a106-ac23346482b9.jpg

            • کارشناس 2 میگوید:

              سلام، ممنون از شما، گیاه شرایط نگهداری خوبی نداشته ودر جای سرد ومرطوب نگهداری شده وبرگها قارچی شدن به همین صورت در محیط پرنور که دما بالای ۱۵ درجه باشه وتهویه مناسب باشه نگهداری کنید میتونید برگهایی رو که خشک شدند جدا کنید وگیاه رو با محلول قارچ کش ابیاری وسمپاشی کنید بمرور زمان که بزرگ بشه برگهای جدید سالم خواهند بود، وبرگهای قدیمی تر رو بمرور زمان میتونید جدا کنید.

              • حسین میگوید:

                سپاسگزارم
                محلول قارچ کش تهیه کردم منتهی اولین بار هست تا حالا استفاده نکردم ازش
                میشه لطفا طریقه ابیاری و سمپاشی با محلول قارچ کش رو توضیح بدید
                ممنون میشم

                • کارشناس 2 میگوید:

                  ممنون از شما،یک گرم از قارچ کش رو داخل یک لیتر اب ترکیب کنید وگیاه رو با این محلول ابیاری وسمپاشی کنید.

      4. ایلیا میگوید:

        سلام.
        من روی بدنه ساکولنتم یک سری بند های سفید مشاهده کردم.
        این رو هم اضافه کنم که به تازگی گل داده.
        و حدود یک ماه هست داخل تراریومه و قبل از گذاشتنش تو تراریوم برگ هاش چروکیده بود .
        https://uupload.ir/files/uanf_161253256589739659436.jpg
        https://uupload.ir/files/wktq_16125323743451934946507.jpg

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ریشه هستند، زمانی که رطوبت محیط زیاد باشه گیاه از ساقه هم ریشه میزنه، ریشه های اصلی گیاه مشکل دارند وبرگهای گیاه چروک شده میتونید از داخل تراریوم خارج کنید وریشه های اصلی رو بررسی کنید اگر پوسیده شدند کات کنید ومجدد قلمه بزنید.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، عکستون واضح نیست، اگرقسمتی که بریده شده نرم وحالت ژله ای داره باید مجدد برش بزنید تا به اوند سالم برسید اوند سالم معمولا سفید رنگ میشه. وسیله ای رو که برای برش استفاده میکنید حتما تیز وضدعفونی شده باشه.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، رطوبت خاک ومحیط رو کاهش بدید وکنار گیاهان کارت زرد نصب کنید،اگر مقدارشون زیاد هست روی سطح خاک گلدانها ماسه بریزید وبا محلول حشره کش خاک وگلهارو سمپاشی کنید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، سرما باعث این مشکل شده اگر نرم هستند میتونید به ارامی تمام برگهای نرم وچروک رو جدا کنید، گیاهتون کمبود نور هم داره در محیطی نگهداری کنید که نور کافی دریافت کنه.

      5. فاطمه میگوید:

        سلام خسته نباشید
        ?
        من دو هفته ای میشه اچوریا خریدم ولی برگ هاش کم کم شل شدند و الان هم دارند سیاه میشن گل پشت پنجره نگهداری شده که نور کافی داشته باشه از وقتی اوردیمش فقط یه بار اب دادم چون هنوز خاکش به طور کامل خشک نشده و بخاری هم به تازگی ، حدودچهار روز پیش کنار پنجره نصب شد ولی از پشت پنجره یه هوای سردی میاد به خاطر همین گفتم شاید از سرماست دیشب به داخل یکی از اتاقا بردمش که الان دیدم نوک برگ ها که قرمز بود سیاه شده و یه چندتا حشره دور گلن گلدونو به جای اولش بردم و الان نمیدونم باید چیکار کنم
        https://uupload.ir/files/d32q_d229e107-4a00-40c7-bdb1-4e42fbe7df95.jpeg
        https://uupload.ir/files/j9kz_5dd401bc-f8ad-42a1-a82c-d5667d6b74f4.jpeg

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، متاسفانه رنگ گیاه علائم خوبی نداره واحتمال اینکه ساقه هم پوسیده شده زیاد هست بهتر هست گیاه رو از خاک دربیارید وریشه وساقه رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، زرد وخشک شدن برگهای پایینی وقدیمی طبیعی هست بعد از اینکه کامل خشک شدندمیتونید جدا کنید،گیاه رو در محیط ثابت که نور ودما وتهویه مناسبی داره نگهداری کنید وجابجا نکنید. ابیاری هر زمان خاکش کامل خشک شد انجام بدید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          خاک نامناسب وابیاری بیش از اندازه بهتر هست ریشه های گیاه رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، ممنون، ابیاری بیش از اندازه وخاک نامناسب باعث پوسیدگی ریشه شده بهتر هست گیاه رو از خاک در بیارید وتاجایی که زرد شده کات کنید.

          • mona میگوید:

            سلام ممنون از جوابتون.منظورتون همون پرسه پینه بستن و کاشت دوباره هست?
            یعنی از توی خاک بیارمش بیرون و دوباره بکارم ??در معرض هوا مشکلی پیش نمیاد ?و اگر که نه بعد از گذاشتن دوباره در خاک کی آبیاری کنم ?ممنون

            • کارشناس 2 میگوید:

              سلام، ممنون از شما بله دقیقا،تمام قسمتهای زرد وپوسیده شده رو بوسیله چاقوی تیز وضدعفونی شده کات کنید و بعد از پینه بستن داخل خاک مخصوص کاکتوسها بکارید، ابیاری یک هفته بعد از کاشت بصورت سطحی بااسپری ،بصورتی که فقط سطح خاک مرطوب بشه.

      6. صدیقی میگوید:

        تشکر از اینکه وقت گذاشتید…منظور شما از پیوند معکوس چیه…نیمه پاین را جدا کنم سر ته پیوند بزنم …قسمت بریده شده بالا بیاد رو پایه ؟ نیمه پایین خیلی کوتاه نیست برای پیوند؟
        پیوند معکوس چه فرقی با پیوند معمولی داره ؟
        نیمه بالا که روی سنپدرو پیوند خورده خوبه؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          ممنون از شما،بله پیوند معکوس یعنی پیوندک بصورت سروته روی پایه قرار میگیره در مورد پیوند معکوس روی مرور گرتون سرچ کنید توضیحات کاملی وجود داره. در پیوند معکوس پیوندک فقط تنه جوش میزنه وخودش رشد نمیکنه.

      7. صدیقی میگوید:

        سلام .مدتی حدود یک سال آریوکارپوس رزا رشد نداشت از خاک خارج کردم ریشه پوسیدگی نداشت دوباره در خاک کاکتوس کاشتم بعد از سه ماه تغییری نکرد .دیروز سرش را زدم تعجب کردم وسط گیاه سه رنگ بوده و بافت گیاه حالت سفت و آبدار نداشته…بنظر شما چه بیماری هستش لکه قهوه ای رو پایه هست و یک گلدان دیگه هم پلسیفرا دقیقا عین همین هست
        سرش رازدم روی سن پدرو پیوند زدم به نظر شما دیر شده ؟
        در ضمن نصفه پایین را هم میتونم روی پایه نقره ای پیوند بزنم برای بچه گرفتن ؟یا خیلی کوچکه
        http://uupload.ir/files/i97_img-20200608-wa0010.jpeg
        http://uupload.ir/files/f0s6_img-20200608-wa0012.jpeg
        http://uupload.ir/files/1md2_img-20200608-wa0014.jpeg
        تشکر از زحمات شما

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، مشکلی نیست طبیعی هست اوند اریو کارپوسها به این شکل میشه، میتونید از روی پایه بصورت کامل جدا کنید وپیوند معکوس بزنید.

      8. قدیر میگوید:

        سلام خسته نباشید
        کاکتوس های من یک حشرات گرفتن مثل مگس و ریز هست و سیاه چیه؟ و مشکل ایجاد میکنه؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، رطوبت خاک رو کم کنید کنار گیاه کارت زرد نصب کنید بمرور زمان از بین میرند میتونید روی سطح خاک سنگریزه هم بریزید.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، پوسیدگی هست لکه ها رو چند روزی تحت نظر داشته باشید اگر پیشروی داشتند جراحی وخارج کنید وبا محلول قارچ کش گیاه رو سمپاشی وابیاری کنید اگر ثابت هستند مشکلی بوجود نمیاد.

      9. عباس میگوید:

        سلام، خسته نباشید
        من چندتا از ساکولنت هام دچار مشکل شده
        فکر میکنم آفت زده فقط نمی‌دونم چطور عکسشو ارسال کنم

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، شرایط نگهداری رو بفرمایید واز گیاه عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

      10. حامد میگوید:

        سلام
        ممنون از سایت خوبتون
        من یه تراریوم از ساکولنتها درست کردم، عکسهاش رو در ادامه میذارم
        در محیطی هست که نور فیلتر شده بهش میخوره و هفته ای یک بار بعد از خشک شدن کامل خاک بهش آب میدم، اما کم کم بعضی هاشون دارن از بین میرن، ممنون میشم برای نگهداری و احیانا احیا بهم کمک کنید
        https://pasteboard.co/IAC1IOo.jpg
        https://pasteboard.co/IAC29yC.jpg
        https://pasteboard.co/IAC2EG5.jpg
        https://pasteboard.co/IAC3eFE.jpg

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، برونزیا ودلوسپرما بشدت کمبود نور دارند،میتونید از تراریوم خارج کنید وداخل گلدان جداگانه کشت کنید ویک هفته بعد از کشت به محیط پرنوری انتقال بدید یا خود تراریوم رو به محیط پرنوری انتقال بدید،ساکولنتها نسبت به کاکتوسها به نور بیشتری برای ادامه حیات نیاز دارند، در غیر این صورت رشد علفی خواهند داشت وبمرور زمان از بین میرند.

      ارسال دیدگاه بسته شده است.