علت زرد شدن برگهای ساکولنت چیست؟ ساکولنتها گیاهان شاداب با رنگهای متنوع و جذاب هستند که میشود آنها را به راحتی در گلخانه یا محیط منزل پرورش داد ولی بهترین طیف رنگی را در فضای باز دارند. این گیاهان آب را در برگ و ساقه خود ذخیره میکنند و بسته به نوع گیاه میتوانند در شرایط مختلف دمایی پرورش یافته، زندگی کنند. ساکولنتها معمولاً نیاز به مراقبت ویژهای ندارند و در یک خاک خوب تخلیه شده، محیطی با تهویه بالا و آبیاری مناسب با نیاز گیاه، به فعالیت خود ادامه میدهند.
طیف وسیعی از گیاهان این خانواده دارای برگهای به رنگ سبز هستند اما در برخی از آنها گاهی اوقات رنگهای دیگر با سبز ترکیب میشود که جلوه زیبا و بدیعی ایجاد میکند. زرد شدن برگها در این گیاه نشانه آن است که نیازهای رشدی به خوبی تأمین نشده است. اولین و اصلیترین عامل زرد شدن برگهای این گیاه آبیاری بیش از حد است گفته شد که ساکولنت آب را در اندام هوایی خود ذخیره میکند آبیاری مداوم و خیسی دائمی خاک باعث تغییر رنگ برگها شده و در صورت استمرار شرایط گیاه از بین میرود.
اگر متوجه شدید برگهای گیاهتان شروع به زرد شدن میکند وقت آن رسیده تا سریعاً مشکل را برای جلوگیری از آسیب جدی گیاه حل کنید.
در اولین اقدام خاک را بررسی کنید. شایعترین علت زردی گیاهان گلدانی آبیاری زیاد است. خاک دائم مرطوب ریشههای گیاه را میپوساند و از توانایی آن در جذب آب و مواد مغذی از خاک جلوگیری میکند. عدم جذب آب و مواد مغذی تولید انرژی در برگهای گیاه و دیگر قسمتهای اندام هوایی را مختل کرده و عمل فتوسنتز را متوقف میکند. گیاه به علت ضعف و عدم جذب مواد مغذی نمیتواند رنگدانه تولید کند و رنگ سبز برگها به زرد تغییر میکند. در صورت عدم درمان رطوبت زیاد خاک و محیط میتواند سبب ریزش برگها، نرم شدن ساقه، پوسیدگی ریشه و نابودی کامل گیاه بشود.
خاک را با نوک انگشت خود بررسی کنید و اگر احساس میکنید مرطوب است، آب بیش از حد میتواند علت احتمالی خرابی گیاه باشد. اگر ساکولنت شما تنها چند برگ زرد داشته باشد میتوانید با جدا کردن برگهای زرد، بالا بردن تهویه و اجازه دادن به خاک تا خشک شود از وقوع حوادث حادتر جلوگیری کنید. بین هر آبیاری اجازه دهید سطح خاک تا عمق ۵ سانتیمتری خشک شود پس از آن اقدام به آبیاری کنید.
پوسیدگی ریشه:
هنگامی که یک ساکولنت شروع به زرد شدن برگها و ریزش آنها در حجم وسیع میکند ضرورت دارد که گیاه را از گلدان در آورده و خاک اطراف ریشه را کامل کنار بزنید ریشهها را بررسی کرده و قسمتهای آسیب دیده و پوسیده را جدا کنید بعد از کات کردن برگها و ریشههای بیمار گیاه را در یک مخلوط سبک با تخلیه بالا کشت کنید از گلدانهای سفالی با حفرههای انتهایی زیاد برای کاشت ساکولنت استفاده کنید.
هنگام آبیاری گیاهی که گلدان و خاک آن را تعویض کردهاید اطمینان حاصل کنید که تمام ذرات تشکیل دهنده خاک خیس شده باشد.
آفتاب سوختگی:
اگر بعد از تخلیه خاک و تنظیم آبیاری باز هم شاهد زرد شدن برگهای گیاه خود بودید مشکل از شرایط روشنایی و نور است. بیشتر گیاهان مخصوصاً انواع کاکتوسها میتوانند مقدار زیادی نور را دریافت کنند و قرار گرفتن در نور کامل روز ممکن است برایشان مشکلی ایجاد نکند اما یک ساکولنت سبز هنگامی که در شرایط با نور زیاد، کامل و مستقیم آفتاب قرار میگیرد مخصوصاً در تابستان شروع به سفید شدن برگها و ساقه میکند و این یک واکنش کاملاً طبیعی است. ساقه و برگهای ساکولنت دارای بافت ظریفی است و تحمل نور زیاد و مستقیم را برای مدت طولانی ندارد اگر برای مدت طولانی در مکان با نور زیاد و مستقیم بماند آفتاب سوخته شده و برگها از سبز به سفید تغییر رنگ میدهد. کات کردن قسمتهای آسیب دیده و انتقال گیاه به مکان با نور فیلتر شده میتواند تا حدودی مشکل را برطرف کند.
حمله آفات و حشرات:
ساکولنتها هنگامی که مورد حمله آفات و حشرات مخصوصاً شپشک آرد آلود و کنه قرمز قرار میگیرند برگهای سبز و شاداب خود را از دست میدهند در این زمان و بر اثر کاهش شیره گیاهی رنگ برگها از سبز به زرد تغییر میکند. استفاده از حشره کش و از بین بردن آفات میتواند این مشکل را برطرف کند.
نویسنده: خانم یزدانی
منبع: میهن کاکتوس