آموزش تعویض گلدان ساکولنت ها: با رشد گیاهان و گستردگی ریشههای آنها باید گلدان آنها را با گلدانی بزرگتر تعویض کنیم. همچنین برخی اوقات برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه در اثر پر شدن گلدان از ریشه یا تعویض گلدان به دلیل وجود آفتها یا خاک نامناسب ضروری میباشد. مانند کاکتوسها بهترین زمان برای تعویض گلدان ساکولنت ها اواخر زمستان و اوایل بهار میباشد.
البته در مواقع ضروری در هر فصلی میتوان گلدان ساکولنت ها را تعویض کرد. اگر احساس میکنید شرایط گیاه شما مناسب نیست و ممکن است عدم تعویض خاک یا گلدان باعث آسیب به گیاه شود، حتماً نسبت به تعویض خاک و گلدان اقدام کنید. از خاکها و گلدانهای مناسب برای این کار استفاده کنید.
گاهی در اثر عدم تعویض خاک و گلدان به مدت طولانی مواد مغذی خاک تمام شده و گیاه قادر به رشد نمیباشد. یا ریشه به حدی گستره شده است که از سوراخهای ته گلدان بیرون زده است. در چنین شرایطی تعویض خاک و گلدان ضروری میباشد.
۱_ خارج کردن گیاه از گلدان:
برای خارج کردن بدون آسیب گیاه بهتر است همانند تصویر زیر گلدان را وارونه کنید و به آرامی به آن ضربه بزنید تا گیاه بدون آسیب بیرون آید و یا گلدان را به آرامی بشکنید. از کشیدن گیاه برای خارج کردن آن خودداری کنید، زیرا این کار باعث آسیب به ریشهها و تنه گیاه خواهد شد.

۲_ انتخاب گلدان مناسب:
ساکولنت ها گیاهان گوشتی هستند و بسیار مستعد پوسیدگی در اثر رطوبت بالا هستند. پس از گلدانهایی استفاده کنید که دارای سوراخهای زیادی در ته گلدان جهت خروج آب اضافی هستند انتخاب کنید. گلدانهای پلاستیکی میتواند از این نظر مناسب باشد.
۳_اندازه گلدان:
سایز گلدان را متناسب با اندازه گیاه خود انتخاب کنید، گلدان بزرگ باعث افزایش رطوبت خاک و در نتیجه پوسیدگی ریشه خواهد شد. گلدان بزرگ مناسب کاکتوسها و ساکولنت ها نیست.
۴_ تهیه خاک:
خاک مناسب برای ساکولنت ها باید دارای تخلخل زیادی باشد تا آب را بیش از حد در خود نگه ندارد. ترکیب ماسه با پیت ماس یا مقدار کمی کوکوپیت میتواند مناسب باشد. از کود گاوی کاملاً پوسیده و استریل در حدود ۵ تا ۱۰ درصد میتوانید در خاک ساکولنت ها استفاده کنید.
۵_ هرس ریشه:
پس از خارج کردن گیاه از گلدان تمامی ریشههای پوسیده و خراب شده را حذف کنید. تنها ریشههای اصلی و سالم باقی بماند. این کار باعث میشود گیاه دچار پوسیدگی ریشه نشود و ریشههای تازه که قدرت جذب زیادی دارند تشکیل شوند. درصورتیکه گیاه شما دچار پوسیدگی زیاد ریشه است بهتر است بعد از حذف ریشههای پوسیده گیاه را بامحلول سم قارچکش شستشو دهید و بعد از دو الی چهار روز بکارید.
۶_ پر کردن خاک گلدان:
ته گلدان را برای زهکشی بیشتر یک لایه سنگ یا ماسه درشت بریزید. سپس یک سوم گلدان را از خاک تهیه شده پر کنید و گیاه را بر روی خاک قرار داده و بقیه گلدان را با خاک پر کنید.
۷_ آبیاری بعد از کاشت:
هیچوقت بعد از تعویض گلدان کاکتوسها و ساکولنت ها را نباید آبیاری کرد. اول باید اجازه داد ریشهها ترمیم شوند سپس اقدام به آبیاری کرد. یک هفته بعد از کاشت بسته به شرایط محیطی زمان مناسبی برای آبیاری میباشد.
۸_ نور لازم بعد از تعویض گلدان:
گلدانهایی را که تازه تعویض گلدان کردهاید را در معرض آفتاب شدید قرار ندهید. گیاهان هنوز ریشهای برای جذب آب تشکیل ندادهاند و نور زیاد میتواند باعث سوختگی آنها شود. گلدان را در محلی با نور ملایم به مدت دو هفته قرار دهید. همچنین در فصول سرد از قرار دادن گیاه در محل زیر ۱۵ درجه سانتیگراد خودداری کنید.
۹_ پس از دو هفته گیاه شما ریشه زده و میتوانید به تدریج به محل اصلی انتقال دهید. هرگز کاکتوسها و ساکولنت ها را زیاد آبیاری نکنید. ساکولنت ها برای رشد بیشتر به نور کافی، آبیاری منظم، هوای تازه و دمای مناسب نیاز دارند.
برای مقاله آموزش تعویض گلدان کاکتوس اینجا کلیک کنید.
نویسنده: کاظم دروگریان
منبع: میهن کاکتوس