آموزش نگهداری از گل تاج الملوک

گل تاج الملوک

گل تاج الملوک دارای بیش از ۵۰ گونه است. گیاهی است مقاوم و چندساله که به سرما مقاوم است. برخی از گونه‌های این گیاه سمی است و بهتر است در داخل منزل نگهداری نشوند. گل تاج الملوک معمولاً دارای ۵ گلبرگ به رنگ‌های مختلف است که از اردیبهشت یا اواخر فروردین شروع به شکوفایی می‌کند. در ادامه نحوه نگهداری از جمله نور مناسب، نحوه آبیاری، خاک و تکثیر گل تاج الملوک را توضیح می‌دهم.

نام علمی گیاه گل تاج الملوک : Aquilegia

خاک مناسب گل تاج الملوک:
گل تاج الملوک در انواع خاک‌ها می‌تواند زندگی کند با این حال در خاکی که زهکش خوبی داشته باشد و همچنین حاوی مواد ارگانیک همانند خاک برگ باشد، رشد و گلدهی بهتری خواهد داشت. توجه داشته باشید که تاج الملوک اصولاً کمبود مواد غذایی را بیش از نامناسب بودن زهکش خاک تحمل می‌کند. برای کوددهی این گیاهان می‌توان از کودهای کامل با فرمول ۱۰٫۱۰٫۱۰ و یا ۵٫۱۰٫۵ هر ماه یکبار در طی بهار و تابستان استفاده کرد. همچنین پخش کردن لایه‌ای از خاک برگ به ضخامت حدود ۱۰ سانتیمتر در ابتدای فصل بهار بر روی سطح خاک اطراف گیاه می‌تواند به رشد بهتر گیاه کمک کند توجه داشته باشید که لایه خاک‌برگ از طوقه گیاه فاصله داشته باشد زیرا رطوبت ماندگار در خاک برگ می‌تواند موجب تحریک پوسیدگی در طوقه گیاه شود.

نحوه آبیاری گیاه تاج الملوک:
رطوبت و آبیاری زیاد برای گل تاج الملوک مناسب نیست و باعث پوسیدگی آن می‌شود. زمانی گیاه را آبیاری کنید که سطح خاک نسبتاً خشک شده باشد. بدین‌صورت معمولاً هفته‌ای یک مرتبه آبیاری برای این گیاه کافی است مگر اینکه هوا خیلی گرم و یا خاک خیلی سبک باشد و نتواند رطوبت را در خود حفظ کند و در چنین شرایطی می‌بایست هر چند روز یکبار نسبت به آبیاری این گیاه اقدام کرد. آبیاری بیش از اندازه موجب زرد شدن تدریجی برگ‌های گیاه و پوسیدن و از بین رفتن گیاه خواهد شد. آبیاری کم و خشکی کشیدن گیاه موجب عدم گلدهی گیاه، ریز ماندن گل‌ها، کوتاه‌تر شدن عمر گل‌ها و سوختگی نوک و حاشیه برگها می‌شود.

انواع گونه گل تاج الملوک

نور مناسب گل تاج الملوک:
گل تاج الملوک در مکان‌هایی با نور کامل (۸ ساعت نور مستقیم در روز) و یا نیمه سایه نیمه آفتاب رشد می‌کند و گلدهی دارد. اگر تابستانهای گرمی در منطقه خود دارید کاشتن این گیاه در مکانی که در ساعات گرم بعد از ظهر از سایه برخوردار است به شادابی و رشد بهتر این گیاه کمک خواهد کرد.

دما:
قسمت‌های هوایی این گیاه با سرد شدن هوا زرد می‌شوند و از بین می‌روند اما قسمت زیرزمینی این گیاه زنده باقی می‌ماند و با گرم شدن هوا در بهار شروع به جوانه زنی می‌کند. مقاومت این گیاه در طی زمستان خوب است و طوقه و قسمت زیرزمینی آن سرمای هوا را تا ۳۵- سانتی‌گراد می‌تواند تحمل کند.

گل تاج الملوک در گلدان

روش تکثیر گل تاج الملوک:
کاشت بذر متداول‌ترین روش تکثیر این گیاه است. با توجه به شرایط آب و هوایی و معمولاً کیسه‌های بذر بر روی گیاه حدود اواخر تابستان یا اوایل پاییز می‌رسد و می‌توان از گیاه مادری آنها را جدا کرد. بذرها را می‌بایست از داخل محفظه‌ها درآورد. بذرهای این گیاه اگر در میان موادی که کمی رطوبت نگه می‌دارند همانند پیت موس، کوکوپیت و سایر مواد مشابه و حدود ۶ هفته در دمای سرد ۵-۱ درجه قرار داده شوند جوانه زنی بهتری خواهند داشت. بعد از برطرف شدن نیاز سرمایی بذرها می‌توان آنها را کاشت اما معمولاً اوایل فصل بهار زمان مناسبی برای این کار است. به منظور کاشت بذر می‌توان از مخلوط خاک معمولی با خاک برگ کاشت و با لایه نازکی از خاک پوشاند.
قبل از قرار دادن بذرها بر روی سطح خاک حتماً مخلوط خاک را ابتدا مرطوب کنید. سپس بذرها را پخش می‌کنیم و بعد سطح خاک را آبیاری می‌کنیم که اگر با روش غبار پاشی این کار را انجام دهیم مانع از جابجایی بذرها در داخل خاک می‌شویم. چون بذرها این گیاه ریز هستند و با جریان ایجاد شده توسط آبیاری معمولی در خاک جابجا می‌شوند. بعد از سبز شدن بذرها و ظهور برگ اولیه می‌توان روش آبیاری را تغییر داد و به جای غبار پاشی سطح خاک از روش آبیاری معمولی استفاده کرد.
جوانه زنی بذرها معمولاً ۱۵ روز طول می‌کشد و گیاه حاصل از بذر معمولاً ۳-۲ سال طول خواهد کشید تا به گلدهی برسد. روش دیگر تقسیم گیاه مادری است که البته هر چند سال یکبار می‌بایست نسبت به آن اقدام شود.

بذر گل تاج الملوک

معمولا تکثیر با بذر بهتر است زیرا گیاهان بالغ اگر به دلیل تقسیم از خاک بیرون آورده شوند حداقل ۲ سال زمان نیاز دارند تا مجدد به اوج گلدهی خود برسند. برای این روش بهتر است تا زمان رکود و استراحت گیاه صبر کرد. در اواخر زمستان/ ابتدای بهار گیاه مادری از زمین بیرون آورده می‌شوند و معمولاً به دو دسته تقسیم می‌شوند. ریشه‌ها را با زور و فشار از هم جدا نکنید بلکه می‌توان از وسیله‌ای تیز همانند قیچی باغبانی کمک گرفت و توده ریشه را به دو دسته تقسیم کرد. سپس هر دسته را در خاک کاشت. دقت کنید که عمق کاشت به همان میزانی باشد که قبلاً توده ریشه در خاک قرار داشته است.

گل تاج الملوک گل تاج الملوک

هرس گل تاج الملوک:
در طی سال می‌توان زمانی که گل‌ها پژمرده شده‌اند نسبت به قطع آنان اقدام کرد. البته این در صورتی است که قصد گرفتن بذر از گیاه را نداشته باشیم. همچنین اگر بعد از یک دوره گلدهی، گیاه را نسبتاً شدید هرس کنیم و البته اگر از آبیاری خوبی برخوردار باشد، امکان گلدهی مجدد گیاه وجود دارد. همچنین در پاییز و بعد از زرد شدن طبیعی برگ‌ها، شاخسار گیاه را تقریباً تا نزدیکی سطح زمین کوتاه می‌کنیم. سپس روی این ناحیه را با خاک برگ یا کود پوسیده دامی به ضخامت ۱۰ سانتیمتر می‌پوشانیم تا از خطر یخزدگی قسمت‌های زیرزمینی را محافظت کنیم. البته با فرارسیدن فصل بهار می‌بایست این لایه را از روی گیاه کنار زد تا برای رشد ساقه‌های جدید از زیر خاک مزاحمت ایجاد نکنند.

 

منبع: باغ سبز
انتشار: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید