آفت پشه سیاه یا مگس سیاه یا پشه قارچ خاک : این روزها مگس سیاه یا پشه سیاه با نام علمی Fungus gnat تبدیل به کابوسی برای تولید کنندگان گلهای آپارتمانی بخصوص پرورش دهندگان کاکتوس و ساکولنت شده است. لاروهای این حشره که به صورت کرمهای ریزی در خاک بستر مشاهده میشود میتوانند به سرعت گیاهان و جوانهها را نابود کنند. پس از تحقیق و مطالعه و شناسایی نوع پشه در تیم علمی میهن کاکتوس مقالهای آماده کردهایم شاید بتواند این مشکل جدی را تا حدودی کمتر کند و بتوانیم با مبارزه سراسری در گلخانهها این آفت را نابود کنیم. امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان کاربردی و مفید باشد. لطفاً اگر راهی برای مبارزه و مهار این افت انجام دادهاید و نتیجه گرفتهاید برای ما ارسال کنید تا به توضیحات این مقاله اضافه شود.
این حشره به پشه قارچ نیز معروف است. این آفت در رطوبت بالا و بیشتر در بسترهایی مانند پیت ماس زندگی میکند. این افت معمولاً زمانی مشاهده میشود که تعداد آنها در محیط بسیار زیاد شده باشد و یا زمانی که گیاه از بین میرود. در واقع خود پشه به گیاه آسیب آنچنانی نمیزند و این لاروهای این حشره هستند که از ریشه گیاه تغذیه میکنند و بعد از مدتی باعث خشک شدن گیاه و از بین رفتن آن میشود. این لاروها به صورت کرمهای بسیار ریز با رنگ روشن در خاک دیده میشود.
مشخصات ظاهری پشه قارچ:
حشره بالغ به رنگ سیاه مایل به خاکستری مشاهده میشود، شباهت زیادی به پشههای خانگی دارد. و به دلیل کم بودن قدرت پرواز این نوع پشه گسترش آن در مناطق مختلف بیشتر از طریق خاک و گیاهان میباشد. بیشتر در زمان آبیاری بستر در اطراف گلدانها و بستر دیده میشود.
لاروهای این حشره که در واقع به صورت کرمهای ریزی به رنگ سفید و کرمی با سری مشکی رنگ دیده میشود. این حشره معمولاً در مکانهای مرطوب زندگی میکنند و در خاک مرطوب تخم میگذارد لاروهای این حشره از ریشه و ساقه گیاهان تغذیه میکنند بخصوص از ریشه و ساقه گیاهان تازه سبز شده.
حشرات بالغ به مدت ۱ هفته زنده میمانند و در طول این مدت زمان میتوانند در خاکی که مرطوب و غنی باشد بیش از ۳۰۰ تخم بگذارند. پس از ۴ تا ۶ روز لاروها از تخم بیرون میآیند و شروع به تغذیه از ریشه گیاه میکنند و دو هفته به صورت لارو باقی میمانند. مرحله شفیرگی حدود ۳ تا ۴ روز طول میکشد. تمام چرخه زندگی این حشره ۳ تا ۴ هفته به طول میانجامد. به دلیل کوتاه بودن چرخه زندگی این حشره، بستر کاشت یا گلدان شما ممکن است میزبان هر چهار مرحله زندگی این حشره یعنی تخم، لارو، شفیره و حشره کامل باشد. به همین دلیل برای مبارزه با این آفت مدت زمان و روشهای متفاوتی نیاز است.
خسارت و علائم:
از علایم وجود این آفت در ابتدا پژمردگی و افتادگی جوانهها، ضعیف شدن گیاه، زرد شدن برگ گیاه و همچنین مشاهده حشره بالغ در گلخانه و اطراف بسترها اشاره کرد. بسیاری از گیاهان مانند کاکتوسها، ساکولنت ها، افوربیاها و همچنین گل شمعدانی، بنفشه آفریقایی، میخک و بسیاری از گلهای آپارتمانی به این آفت حساس میباشند. با به هم زدن خاک کرم های ریزی در خاک مشاهده می شود.
پیشگیری:
جداسازی گیاهان بالغ بخصوص گلهای آپارتمانی از بسترهای کاشت.
ضدعفونی کامل خاک قبل از استفاده با حشرهکشها و سموم قارچکش.
قرنطینه کردن گیاهان تازه خریداری شده قبل از ورود به گلخانه یا منزل.
از قرار دادن گیاهانی مانند بنفشه آفریقایی یا شمعدانی در اطراف بستر کاشت یا قلمه خودداری کنید.
راههای مقابله با پشه قارچ:
در اطراف بسترهای کاشت از کارتهای زرد رنگ استفاده کنید، این کار باعث میشود گیاهای بالغ در تلهها گیر کنند و از تعداد آنها کاسته شود.استفاده از شن بر روی بستر خاک میتواند در نابودی این آفت کمک کند، این حشره معمولاً در عمق نیم سانتی خاک تخم میگذارد. با ریختن حدود یک سانتی متر شن بر روی بستر و از آنجایی که شن به سرعت خشک میشود حشره ماده بالغ فکر میکند که خاک خشک است در نتیجه تخم گذاری انجام نمیشود. البته در مورد بستر کاشت بذر کاکتوس این کار باید بعد از سبز شدن و بزرگ شدن جوانهها انجام گیرد.
پیشنهاد می شود مقاله کارت زرد چیست را نیز مطالعه کنید. کلیک
استفاده از پروکسید هیدروژن (آب اکسیژنه):
از آب اکسیژنه میتوان با ترکیب با آب به مقدار ۱ به ۴ با آب، یعنی یک قسمت پروکسید هیدروژن ۳ درصد را با چهار قسمت آب مخلوط کنید. سپس با این محلول بستر کشت آلوده خود را آبیاری کنید. شرکت میهن کاکتوس مسئولیتی نسبت به استفاده از این روش ندارد و در صورت مخلوط شدن اشتباه و زیاد از حد این محلول میتواند به گیاه آسیب برساند پس بهتر است اول در قسمت کمی از بستر به عنوان نمونه از این محلول تست کنید سپس در کل بسترها استفاده شود. پروکسید هیدروژن سه درصد را میتوانید از داروخانهها تهیه کنید. لاروها در برخورد با پروکسید هیدروژن میمیرند و بعد از آن پروکسید به اکسیژن و آب تبدیل میشود که برای گیاه کاملاً بی ضرر است.
کنترل شیمیایی و استفاده از سموم:
از آنجایی که بسیاری از سموم بر روی تخمهای این حشره تأثیری ندارد بسیاری از سموم بخصوص سموم در مقابله و نابودی این آفت ناتوان هستند سمهایی که توسط ما تست شده و تأثیر بهتری داشته است، سم دورسبان، اتیون و کونفیدور بوده است. ترکیب دورسبان و اتیون بسیار تاثیر خوبی روی این آفت همچنین شپشک آردآلود دارد. که باید در سه مرحله با فاصله شش روز استفاده شود. حتماً دز و مقدار مصرف سموم را از روی بسته بندی آنها مطالعه کنید تا آسیبی به گیاهان شما نرساند. مصرف سم اتیون همراه با روغن قادر به از بین بردن تخم حشرات نیز میباشد پس اگر همراه روغنها استفاده شود استفاده در دو مرحله با فاصله ۳ تا ۴ هفته کافی میباشد.
راههای مقابله با پشه قارچ در گلدان گلهای آپارتمانی:
این حشرات بیشترین تکثیر را در محیط مرطوب دارند. پس سعی کنید هیچ گاه بیش از حد آبیاری را انجام ندهید. این نکته در زمستان که مصرف آب گیاهان کمتر است از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. سعی کنید گلدانی را انتخاب کنید که زهکشی مناسبی داشته باشد. در گلدان خود از موادی مانند خزه و سنگهای رنگی که باعث تجمع آب میشوند خودداری کنید. این حشره بیشتر در گلدانهای مرطوبی که در سایه قرار دارند تخم گذاری میکند.
منبع: میهن کاکتوس
سلام و خسته نباشید
فکرشم نمیکردم که از این پشه ها خلاص بشم ولی طبق راهنمایی شما دیگه هیچ اثری ازشون نمونده
همون سم دیازینون را طبق گفته شما و فروشنده سم که میگفت الان دیگه را هم نابود میکند اگر به خاک بدی منم به گلدانهای الوده دادم و حتی فکر میکنم که گل ها سرحال تر هم شدن و پشه سیاه ها هم کلا ریشه کن شدن
سلام، ممنون، موفق باشید.
سلام و خسته نباشید خدمت شما
بعلت نبود نور کافی و علاقه مند شدن به کاکتوس و ساکولنت حیاط خلوت را با اهن و ورق پلی کربنات تبدیل به گلخانه کردم و تا امدم کیفش را بکنم سروکله این پشه ها پیدا شد و بدتر از همه اینه که هرروز که میخام به بسترهای کشت هوادهی کنم میبینم یک پشه کوچک که ظاهراً تازه از پیله درامده زیر سلفونه
سنگ ریزه ریختم رو بستر
کارت زرد گزاشتم
سم دیازینون تماسی گوارشی هم میزنم حتی موقع سمپاشی خیلی پشه میمیره ولی تموم نمیشن فرداش انگار دوباره زنده شدن
چکار کنم اینا ریشه کن بشن
حتی یک بستر کشت تازه جوانه زده که فقط یکبار یک ربع هوادهی شده بود امروز داخلش یک پشه بود
سلام، خاکی که استفاده کردید احتمالا الوده بوده،رطوبت بستر رو کم کنید وهمین کارهایی رو که فرمودید انجام بدید، تا بکلی ریشه کن بشن زمان میبره، عمرشون یک هفته هست ودر یک هفتگی بالغ شده ومجدد تخمریزی میکنن، تعداد کارت زرد رو افزایش بدید، حشرات بالغ از بین برن بکلی ریشه کن میشن. اگر سم حشره کش دیازینون اثر نمیکنه از دلتامترین یا مالاتیون استفاده کنید.
سلام بهترین روش و سموم برای ضدعفونی کردن بستر قبل از کاشت بذر چیه،
من خودم برای قارچ ها از مانکوذب و برای آفات از دیازینون استفاده میکنم آیا کافیه یا نیاز به سموم دیگه ای جهت ضد عفونی پیش از کاشت هست؟
سلام با این دو نوع سم هم میشه بستر رو کامل ضدعفونی کرد، از هردو سم به اندازه 3_4 گرم از قارچ کش مانکوزب و3_4 سی سی از سم حشره کش دیازینون ،داخل دو لیتر اب مخلوط کنید وبستر کشت رو داخل این محلول به مدت ۲۴ ساعت قرار بدید، محلول تا سطح بستر بیاد وخاک کامل خیس واستریل بشه ،بعد از ۲۴ ساعت بستر رو از داخل محلول بردارید وابشویی کنید بعد از خارج شدن اب اضافی بستر اماده کشت بذر هست.
سپاس
سلام ، چند تا از گل های که دارم رو متاسفانه پشه های ریز احاطه کرده، یکی از اقوام مستقیماً حشره کش رو به خاک و برگهای گلهای دیگه اسپری کرده و الان سر برگ سانسوریا ، کردیلین و… زرد و شبیه سوختگی شده ، میشه براشون کاری کرد، ممنون میشم پاسخ بدید تا قبل از اینکه از بین برن
سلام، حشره کشهایی که بصورت اسپری هستند وبرای حشرات موزی مورد استفاده قرار میگیرند برای گیاهان مضر هستند. بهتر هست کنار گیاهان کارت زرد نصب کنید واز سم حشره کش دلتامترین یا دیازینون استفاده کنید که برای گیاهان مشکلی بوجود نمیاره. بمیزان یک سی سی به هر کدوم که دسترسی دارید داخل یک لیتر اب مخلوط کنید وداخل خاک گیاهان اسپری یا ابیاری کنید سعی کنیدرطوبت خاک رو کم کنید تا لاروهای داخل خاک از بین برند.برگهای گیاهان رو با محلول اب وچند قطره مایع ظرف شویی با دستمال نرم پاک کنید تا اثار سم قبلی از بین بره مواظب باشید محلول اب ومایع ظرفشویی داخل خاک نریزه بعد با دستمال نمور ونرم برگها رو پاک کنید.
سلام خسته نباشی.ببخشید سم سوین روی این مگسای ریز تاثیر داره؟؟؟؟؟
سلام، بله موثر هست، سم سوین حشره کش سیستمیک هست ،بعد از سمپاشی تا سه هفته از هیچ سمی استفاده نکنید.
سلام خسته نباشید این روشها و سمها رو برای بنفشه آفریقایی هم میشه استفاده کرد ،از کارت زرد استفاده کردم ولی بهش نمیچسبن زیادهمَش توی گلدونا میشینن چه سمی بهتره لطفا راهنمایی کنید و اینکه این سمها به گیاهام آسیب نمیزنه؟ ممنون از راهنماییتون?
سلام، نه مشکلی برای گیاه پیش نمیاد، از سم حشره کش دلتامترین یا دیازینون میتونید استفاده کنید، یک سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید وداخل خاک گیاه اسپری کنید،رطوبت خاک رو هم کم کنید از بین میرند، کارت زرد رو نزدیک خاک گیاه نصب کنید.
سلام گلدان یاس رازقی داخل ساختمون دارم زمستون به دلیل سردی هوا آوردم داخل ولی این آفت را داره طوری ک داخل ساختمون هم زیاد شده این آفت
برگهای پایینی خشک شده و فقط چند برگ در بالا مونده لطفا راهنمایی بفرمایید چکتر کنم سم سدیم کلراید که آقای مهندس گفتند همون نمکطعامه ؟؟
سلام، بله سدیم کلرید همون نمک طعام هست، احتمال داره که این افت با این روش از بین بره ولی به گیاه هم اسیب وارد میشه وممکن هست گیاه خشک بشه. بهترین راه برای مبارزه با این نوع افت استفاده از کارت زرد هست که باید کنار گیاه نصب کنید، رطوبت بستر رو کم کنید. مگس ماده علاقه زیادی به تخم گذاری در خاک های مرطوب داره اگر خاک خشک باشه تخمهای داخل خاک هم از بین خواهند رفت. این روش رو انجام بدید اگر با این روش هم از بین نرفتن مرحله اخر استفاده از سموم شیمیایی هست که باید با یکی از سموم حشره کش مثل دلتامترین یا دیازینون بمقدار یک سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید وخاک رو با این محلول ابیاری کنید. یک هفته بعد خاک رو چک کنید اگر حشره ای باقی بود سمپاشی رو مجدد تکرار کنید.
سلام من گلدون هام این آفت دارن ۲ بار با فاصله ۲ هفته با سم دیازینون ابیاری کردم بعد ۱ هفته دیدم هنوز مگس ها هستن ولی خیلی کم
چند نوبت دیگه میتونن سم پاشی کنم که به گلدونام اسیب نرسه؟
سلام، برای اینکه بکلی از بین بِرند باید کنار گلدان کارت زرد نصب کنید ورطوبت خاک رو کم کنید ،اگر هنوز لاروها داخل خاک وجود دارند باید تا یک ماه هر دو هفته یک بار سمپاشی رو ادامه بدید.
با سلام چند وقت پیش من پای گلدان بونسایم سم سوسک ریختم الان داره بگاش زرد میشه راهی داره گلم به روز اول برگرده
سلام، باید خاک رو کامل ابشویی کنید تا سم خارج بشه یا خاک رو عوض کنید.
گلدونهای الوئهورام پشه سیاه زده اونوقت برگهای الوئهورا خیلی گزیدگی ایجاد کرده روشون خاکشون به تازگی عوض کردم چکارشون کنم
سلام. رطوبت خاک رو کم کنید،کنار گیاه کارت زرد نصب کنید بین دو ابیاری بگذارید خاک کامل خشک بشه تا لاروهای موجود درخاک ازبین برند بعد ابیاری رو انجام بدید.
با سلام خدمت تمام دوستان …گلدان های منم همچین مشکلی دارن از دیروز شروع کردم گِل های گلدان ها رو زیر رو میکنم مثل شخم زدن ک تخم ها خشک بشن و ب کرم تبدیل نشن .اب هم بهشون ندادم ..این یک روشه و ی روشه دیگه ک بهم معرفی شده اینه ک دور تا دور خاک گلدان رو گوگرد کبریت بذارید چوب کبریت رو با سرش بذارید توی خاک و اب بدین تا زمانی ک گوگرد حل بشه دوباره تکرار کنید ..ب من اطمینان دادن ک درست میشه
سلام. بوی گوگرد باعث دور شدن حشرات میشه ولی از بین نمیبره. برای نتیجه گیری مطلوب بهتر هست رطوبت خاک رو کمتر کنید وکارت زرد کنار گیاهان هم اویزان کنید.
سلام خسته نباشید گلدون های منم این آفت و گرفتن با سم دلتا مترین چند بار در هفته باید آبیاری کنم؟
سلام. رطوبت خاک رو کم کنید وکنار گلدان کارت زرد بچسبونید اگر با این روش از بین نرفتن از سم حشره کش دلتامترین یک سی سی دریک لیتر اب مخلوط کنید وخاک گلدانها رو با این محلول ابیاری کنید یک هفته بعد مجدد خاک رو چک کنید اگر اثاری از لاروها وجود داشت مجدد خاک رو با محلول ابیاری کنید.
سلام،جدیدا خونمون پراز پشه های ریزسیاه شبیه مگس شده،خونمون یه خورده نم داره،گلدان هم نداریم،ولی توی حیاط دوتا باغچه داریم،این پشه های چندش رو چجوری بکشم،اصلا چرا تولید شده،ممنون
سلام. این نوع مگس سیاه به جاهای مرطوب علاقه زیادی داره وبرای تخم ریزی این مکانها روانتخاب میکنه. بهتر هست از کارت زرد استفاده کنید ودر محلهای مختلف خانه نصب کنید تا از بین برن.
سلام خدمت دوستان و سروران گرامی..
جهت کنترل پشه سیاه خدمتتون عرضی داشتم که امیدوارم برای دوستان مفید باشد.
از انجایی که پشه سیاه از زمان لارو شدن تا رسیدن به یک پشه بالغ تقریبا ۴تا۵ هفته نیاز به زمان دارد و خود پشه بالغ نیز ۱هفته بیشتر عمر ندارد، پس بهترین روش سم پاشی ۵ هفته پشت سر هم و بهترین سم برای نابودی لارو ها سدیم کلرید هست که باید به حالت پودر روی سطح خاک به طور یک دست پاشیده شود و سپس ابیاری صورت گیرد. بعد از گذشت ۵ هفته هیچ لارو و پشه ای وجود نخواهد داشت.
سلام. خیلی ممنون از توضیحات کامل ومفید. ??????
با سلام.برای آقتهایی مثل پشه سیاه ک تخم به سختی از بین میره به نظرتون سموم سیستمیک مثل کنفیدور مناسبتر نیست؟ک لارو بعد خروج از تخم و شروع به تغذیه از بین بره؟
سلام. تا وقتی که لارو داخل تخم هست هر چقدر هم سم استفاده کنید روی تخم اثری نخواهد داشت لارو بعد از خارج شدن از تخم سم روش اثر میکنه. میتونید از کنفیدور هم استفاده کنید. برای لاروهای مگس سیاه دلتامترین ومالاتیون هم خوب جواب میدن.
سلام، روی ساکولنت های من حشرات خیلی ریز که تعدادشون زیاد و هیچ حرکتی ندارن و رنگشون مشکی دور هم جمع شدن و از ساقه تا بالای ساکولنت را گرفتن دیده میشن،چیکار کنم؟ میشه راهنمایی کنید؟ ممنون میشم
سلام. احتمالا شته هستند. میتونید از سم حشره کش دلتامتربن استفاده کنید یک سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید وبه قسمتهای الوده شده گیاه وپشت برگها اسپری کنید. یک هفته بعد سمپاشی رو مجدد تکرار کنید. داخل خاکش هم بریزید.
با سلام.من بنسای خرفه ای ۸ ساله دارم خیلی سروحال وخوبه.امروز متوجه پشه های سیاه ریز روی برگهاش شدم.مخصوصا جاهایی که تازه برگرشد کرده.باید چکار کنم با این پشه ها.نمیخوام گلمو از دست بدم?
سلام. رطوبت خاک رو کم کنید برای حشرات بالغ از کارت زرد استفاده کنید برای لاروهای داخل خاک هم میتونید از سم حشره کش دلتامترین یا دیازینون استفاده کنید یک سی سی داخل یک لیتر اب مخلوط کنید وخاک رو با این محلول ابیاری کنید.
سلام
من چندتا گل دارم که چند وقت هست که توی خاکشون مخصوصا هنگام ابیاری پشه های ریز سیاه دیده میشه
آبدهی رو کم کردم ولی هنوز پشه ها هست
یه محلول حشره کش غیر سیستمیک شته و حشرات موزی هست….اونو استفاده کنم؟
چیکار کنم پشه ها از بین برن
سلام. رطوبت خاک رو کم کنید میتونید ازکارت زرد هم استفاده کنید کنار گیاهانتون نصب کنید. اسم سمی رو که میفرمایید چی هست؟ میتونید از سم حشره کش دیازینون یا دلتامترین برای سمپاشی خاک استفاده کنید. یک سی سی در یک لیتر اب.
باسلام
گیاه پاپیتال در گلدان دیواری در بالکن افتابگیر دارم که رشد چندانی ندارد و تعدادی از ساقه ها و برگها قهوه ای رنگ شده اند. روزی یک لیوان هم اب می دهم. برای رشد سریع چه کنم؟
سلام. تغییر رنگ برگها نشانه نور وگرمای زیاد یا برعکس سرما هست. این موارد رو چک کنید. علت رشد نداشتنش میتونه دلیل بر کمبود عناصر در خاک باشه خاکش فقیر باشه رشد چندانی نخواهد داشت میتونید برای تقویت یا داخل خاکش از کود پوسیده دامی ویا خاک برگ ترکیب کنید ویا با کودهای کامل npkماهی یک بار در زمان رشد تقویت کنید. اگر گیاهتون ابلق هست از کودnpk10،۱۰،۱۰،ویا۱۸،۱۸،۱۸استفاده کنید اگر سبز هست ازte+20،۲۰،۲۰استفاده کنید. یک ونیم گرم در یک لیتر اب.