چه موقع به کاکتوس آب بدهیم؟ سؤالی که همیشه برای همه علاقهمندان به کاکتوس پیش میآید میزان آبیاری و بازههای زمانی آبیاری کاکتوس است. این موضوع بسیار موضوع مهمی است زیرا علت اصلی خرابی کاکتوسها که بر اثر آبیاری زیاد پیش میآید از عدم آگاهی فرد نسبت به نیازهای آبی کاکتوسها به وجود میآید.
معمولاً هنگامی که فردی یک گلدان کاکتوس تهیه میکنند و از فروشنده زمان و میزان آبیاری را میپرسد جواب بین ۵ الی ۷ روز یکبار آبیاری شود را خواهد شنید اما با رعایت کردن این فصول آبیاری باز هم گیاه دچار گندیدگی خواهد شد!
بیایید با هم به صورت مرحله به مرحله میزان آبیاری کاکتوسها را پیدا کنیم:
معیارهای آبیاری:
۱- اندازه گلدان:
هر چه سایز گلدان کوچکتر باشد خاک آن سریعتر خشک میشود و نیاز به آبیاری سریعتر خواهد داشت و هر چه سایز گلدان بزرگتر باشد حجم خاک بیشتری دارد و بازههای آبیاری طولانیتر خواهد شد البته این موضوع در مورد گلدانهای پلاستیکی ساده است گلدانهای سفالی لعابدار حتی در سایز کوچک آب را مدت طولانیتری در خود نگه میدارند که به همین دلیل استفاده از این گلدانها چندان توصیه نمیشود.
۲- نوع خاک:
تقریباً هیچ گلخانهای و تولیدکننده کاکتوس ترکیب خاک مشابه هم ندارند و این تفاوت در ترکیب خاک باعث میشود که میزان خشک شدن خاکهای کاکتوس نیز با هم متفاوت باشد پس نوع خاک نیز میتواند در میزان و زمان آبیاری کاکتوس تأثیرگذار باشد معمولاً کاکتوسهای خریداری شده از چند فروشنده با ترکیب خاکهای متفاوتی هستند پس باید در نوع خاک و میزان آبی که گیاه لازم دارد دقت لازم به عمل آید.
۳- شرایط نوری و دمایی:
عامل بعدی تعیین کننده زمان آبیاری نور و دمای محیط است خاک گلدان در محیطهای گرم سریعتر و در محیط و فصول سرد دیرتر خشک میشود و در فصول گرم سال خاک سریعتر خشک میشود و در فصول سرد خاک دیرتر خشک میشود پس میزان آبیاری در تمام فصول سال متفاوت خواهد بود.
۴- رطوبت محیط:
معمولاً رطوبت در گلخانهها برای نگهداری کاکتوس آب بین ۲۰ تا ۴۰ درجه تنظیم میشود ولی در محیط منزل یا گلخانههای خانگی کوچک این رطوبت اندکی تغییر میکند و با تغییر میزان رطوبت تغییر در زمان خشک شدن خاک به وجود میآید و نیازهای آبی خاک تغییر خواهد کرد. در مکانهایی با رطوبت بالا مانند شمال کشور کاکتوسها به آبیاری کمتری نیاز دارند.
۵ – نوع گلدان:
در گلخانههای تجاری کاکتوس، تمام گلدانها پلاستیکی هستند که میزان خشک شدن تمام گلدانها یکسان است اما در منزل برخی گلدانهای سفالی، برخی پلاستیکی و برخی فلزی هستند و این تغییر باعث ایجاد تغییر در میزان آبیاری هر کدام میشود پس به نوع گلدانی که گیاه خود را در آن نگهداری میکنید دقت کنید.
۶- نوع کاکتوس:
این موارد اندکی تخصصیتر است که برای تازه کارها اطلاع پیدا کردن از تمام جزئیات گیاهان اندکی زمانبر خواهد بود اما به طور کلی گیاهان نیازهای آبی متفاوتی دارند و همین موضوع میتواند اندکی تغییر و جابجایی در میزان و زمان و آبیاری آنها ایجاد کند مثلاً بعضی از کاکتوسها آبدوست هستند و بعضی نیز خشکی بیشتری را در آبیاری میپسندند که این میتواند در آبیاری آنها بسیار تأثیر گذار باشد. همچنین کاکتوسهای کوچکتر به آبیاری بیشتری نسبت به کاکتوسهای بزرگتر دارند.
۷- فصل نگهداری:
کاکتوسها در فصل رشد که معمولاً بهار و تابستان میباشد به آبیاری بیشتری نیاز دارند. در فصل خواب که فصول سرد سال میباشد باید آبیاری به حداقل برسد.
موارد گفته شده موارد بسیار مهمی هستند که باعث تأثیر مستقیم بر روی خاک کاکتوس خواهند شد که میزان خشک شدن خاک کاکتوس بازههای زمانی آبیاری را تعیین میکند که این موارد دست به دست هم خواهند داد تا بازههای آبیاری کاکتوس مشخص شود پس این موضوع که کاکتوسها را باید در پنج یا هفت روز مرتب آبیاری کرد کاملاً اشتباه بوده و خود کاکتوس و محیط نگهداری و سایر موارد گفته شده میزان و زمان آبیاری را مشخص خواهد کرد.
نویسنده: حمید متین
منبع: میهن کاکتوس