مهمترین بیماریهای آدنیوم: بسیاری از بیماریهایی که گیاه آدنیوم را تحت تأثیر قرار میدهند میتوانند در آبیاری زیاد، یا در ریشه و یا برگها ردیابی شوند. اگرچه آدنیوم ها میتوانند تا حدودی رطوبت محیطی را تحمل کنند اما در یک فضای بسته با تهویه نامناسب و یا آبیاری در یک بستر سنگین یا زهکشی ضعیف منجر به ایجاد مشکلات پوسیدگی ریشه و طوقه خواهد شد.
برای ما هنوز مشخص نشده که دقیقاً کدام نوع قارچ یا باکتری برای ایجاد پوسیدگی در گیاه آدنیوم مسئول است. بهترین کاری که میتوانیم برای جلوگیری از ابتلا گیاه به مشکلات و بیماریها انجام دهیم این است که مشکلات احتمالی را از نقطه نظر پیشگیرانه و راه حلهای مبتنی بر تجربه عملی تولیدکنندگان این گیاه پیگیری کنیم.
قارچکش ها کنترل خوبی در مراحل اولیه بیماریهای قارچی دارند ولی تأثیر زیادی در درمان نخواهند داشت و بهتر است به عنوان پیشگیری استفاده شوند. هنگامی که پوسیدگی آشکار میشود قارچکش ها تأثیر مؤثری در کنترل و درمان ندارد. یکی از بهترین قارچ کش ها برای آدنیوم Ridomil است.
۱- بیماریهای برگی در آدنیوم:
در این نوع بیماری به تدریج شاخ و برگ مرطوب در نهایت شروع به تغییر رنگ به قهوهای و پوسیدگی میکند لکههای قارچی سفید بعد از مدتی در سطح برگها دیده میشود. پوسیدگی به زودی به ساقههای نرم و جوان گسترش مییابد و میتواند باعث تغییر رنگ قسمت بیرونی بدنه گیاه به قهوهای شود پوسیدگی همچنین میتواند قسمت داخلی و آوند گیاه را تحت تأثیر قرار دهد و حین برش شما متوجه تغییر رنگ در بافت داخلی گیاه شوید. راه حل این است که برای جلوگیری از پوسیدگی در وهله اول رطوبت محیطی را ایده آل و تهویه را بالا ببرید و از یک قارچ کش مانند کاپیتان با ۳ گرم در هر لیتر آب به روش اسپری روی بدنه گیاه استفاده کنید هدف از این کار این است که ما بدنه گیاه را با یک لایه محافظ قارچ کش پوشش دهیم. اگر در برخی از برگها و ساقههای گیاه علائم پوسیدگی مشاهده کردید فوراً آنها را از بین ببرید. همیشه در ابتدای فصل رشد فعال هر برگ، گل و ساقه خشکیده را از روی گیاه حذف کرده و گیاهان را از مواد مرده پاکسازی کنید.

۲- علت ریزش و پوسیدگی گل آدنیوم چیست؟
از آنجایی که ما عموماً آدنیوم ها را در گلدان پرورش میدهیم در زمان گلدهی همیشه با آبیاری به روش سرازیری (آبیاری از بالا) مشکل جدید داریم در این روش حین آبیاری اندام داخلی گل پر از آب شده و برای چند مدت گلهای گیاه خیس و مرطوب میماند تداوم این رطوبت باعث پوسیدگی گل میشود اغلب پوسیدگی به مرور از گل به ساقه گل دهنده و اندامهای دیگر گیاه سرایت میکند. گاهی اوقات هم پوسیدگی به سرعت از گلها به ساقه پیشروی کرده و کل اندام بیرونی گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد در این زمان اگر شما گل و ساقههای پوسیده را هرس نکنید ممکن است ظرف کمتر از چند روز یک گیاه بالغ را از دست بدهید. بهترین راه برای حل این مشکل آبیاری به روش کوزهای(آبیاری از زیر) است و اگر به خاطر فرم گلدان آبیاری از زیر مقدور نیست بهترین کار این است که آبیاری را اول صبح انجام داده که تا شب هنگام خاک تقریباً رطوبت اضافی را از دست بدهد همچنین توجه داشته باشید حین آبیاری به هیچ وجه گلهای گیاه را خیس و مرطوب نکنید.

۳- بیماریهای ساقه آدنیوم:
به غیر از پوسیدگی ساقه به علت حرکت پاتوژن های پوسیدگی به سمت پایین، اغلب ساقه شروع به پوسیده شدن از برگها هم میکند این عارضه معمولاً با خشکی برگها همراه است. مسدود کردن بافت عروقی منجر به زرد شدن سریع برگها در بالای قسمت فاسد میشود معمولاً این زردی برگها است که ابتدا دیده میشود. در پوسیدگی ساقه ممکن است قسمتی از بافت گیاه آسیب ببیند و محل تجمع شپشک یا آفات و بیماریهای دیگر شود در این مواقع باید قسمت آسیب دیده را کاملاً کات کنید تا به بافت سفید و بدون لک و آسیب برسید گیاه را در منطقه تقریباً خشک با تهویه بالا قرار دهید این شرایط کمک میکند تا محل برش زودتر پینه ببندد و گیاه احیا شود. بعد کات کردن بافت پوسیده رطوبت محیطی بسیار خطرناک است و باعث برگشت پوسیدگی و فساد میشود.

۴- پوسیدگی طوقه آدنیوم:
علایم این بیماری شبیه پوسیدگی ساقه است به جز اینکه این بیماری بر ساقه یا تنه اصلی گیاه تأثیر میگذارد و باعث میشود که تمام برگها به طور ناگهانی زرد شده و ریزش کند.در پی ابتلا گیاه به این بیماری حفرهای در تنه اصلی ایجاد شده که رفته رفته منجر به تخریب بافتها میشود.برگهای قدیمی زرد شده و ریزش میکند و گیاه با یک خزان زود هنگام روبرو میشود.این پوسیدگی اغلب مرگبار است گرچه گیاهان بزرگتر اغلب خود را درمان میکنند و با یک تنه تو خالی به رشد و زندگی ادامه میدهند اما گیاهان جوان قدرت خود درمانی کمتری دارند و در صورت ابتلا به این بیماری از بین میروند. اغلب توصیه شده گیاهانی که به این بیماری مبتلا میشوند باید از گلدان خارج شده قسمتهای آسیب دیده از بین بروند اما این روش زمانی پاسخ میدهد که گیاه خود درمانی را آغاز کرده باشد و شما بعد کات کردن قسمت آسیب دیده لایهای از بافت سفید و سالم را در بدنه ببینید.


۵- پوسیدگی ریشه در آدنیوم:
این پوسیدگی در زیر سطح خاک شروع میشود. اگر بر روی ریشه اصلی تأثیر بگذارد علائم آن را بر روی گیاه بسیار مشابه پوسیدگی طوقه میبینید.اما اغلب در این بیماری فقط یک ریشه جانبی تحت تأثیر قرار میگیرد و تنها زمانی رخ میدهد که ریشه گیاه در بستر بسیار مرطوب قرار بگیرد. در این بیماری با پوسیدگی ریشههای بزرگ شما در اندام هوایی با برگهای زردشده، آویز، چروکیده و همچنین ریزش ناگهانی و زیاد برگها روبه رو هستید این تغییرات در اندام هوایی به دلیل مسدود شدن ناگهانی کانالهای دریافت آب توسط ریشه است. اگر ریشه اصلی گیاهان کوچک تحت تأثیر قرار بگیرد معمولاً آنها از بین میروند اما گیاهان بزرگ بدون هیچ مشکلی ریشههای جانبی را از دست میدهند اما به زندگی و روند رشد خود ادامه میدهند.

۶- بیماریهای ویروسی آدنیوم:
علائم این بیماری شامل ایجاد لکهها بر روی برگ، کاهش رنگ گلها، و کوچک و چند عددی شدن گلها و تغییراتی مشابه اینها است. در ابتدا این عارضه شبیه مشکلات تغذیهای به نظر میرسد اما عامل اصلی بیماری ویروسی رعایت نکردن بهداشت و استفاده از مواد و وسایل آلوده است.در حال حاضر عفونت ویروسی در بسیاری از مناطق تولیدی شایع است زیرا اقدامات بهداشتی عموماً کم و یا کلاً نادیده گرفته میشود. اکثر تولید کنندگان به شکلی از این مشکل بی اطلاع هستند و تصور نمیکنند که بر گلدهی و یا رشد گیاه تأثیر بگذارد بنابراین به آن اهمیت نمیدهند بدیهی است که بیماری ویروسی هیچ مشکل کشندهای برای گیاه ایجاد نمیکند اما در برخی ارقام قدرت رشد و گلدهی را کاهش میدهد. عفونت ویروسی ممکن است یکی از بزرگترین مشکلات تولید آدنیوم در آینده باشد.

نویسنده: خانم یزدانی
منبع: میهن کاکتوس