آموزش پرورش و نگهداری آلوئه ورا: آلوئه ورا ها از خانواده سریشیان بوده و بومی افریقای جنوبی و نامیبیا می باشند و ساکولنتی متشکل از برگهای متحدالمرکز هستند. واریته هایی از این ساکولنت که در دسته های الوئه های کوتاه قامت قرار دارند مثل الوئه اریستاتا با هاورتیاها اشتباه گرفته میشوند.
بیشتر واریته های الوئه دارای برجستگیهای تیغ مانند و نرم در حاشیه برگها میباشند .گلها به صورت خوشه ای بر روی سنبله ای که از میان برگها بیرون می اید تشکیل میشود هر خوشه تقریبا ۲۰گل زنگوله ای شکل به طور تقریبی ۴یا ۵سانتی متر دارد که به صورت اویزان و رو به پایین باز میشود.
شرایط نگهداری آلوئه ورا:
خاک:
آلوئه خاک سبک و قوی با زهکش بالا نیاز دارد که شن زیادی داشته باشد. استفاده از سنگریزه برای کف گلدان جهت زهکش برای این گل از ضروریات است. ۲تا ۳ سانت از انتهای گلدان را سنگریزه بریزید جهت ایجاد زهکش در ترکیب خاک گلدان باید حتماً از ماسه استفاده کرد چون باعث ایجاد تخلخل میشود و از بهم چسبیدگی ذرات تشکیل دهنده خاک جلوگیری میکند
خاکهای سنگین و به هم فشرده بسترهای دائم خیس خاکهای رس و باغچه به دلیل چسبندگی و نگه داشتن رطوبت اصلاً گزینه مناسبی برای الوئه نیستند.
آلوئه خاک سبک با زهکش بالا میخواهد به نحوی که آب اضافی حاصل از آبیاری به راحتی از حفره انتهایی گلدان خارج شود یک قسمت شن و دو قسمت پیت ماس یا مخلوط مساوی پیت ماس و ماسه و شن بستر مناسبی برای این گیاه است.
نور:
الوئه به نور زیاد ولی غیر مستقیم نیاز دارد یا نور مستقیم اول صبح یک تا دو ساعت در روز دریافت نور مستقیم به مدت طولانی و زیاد باعث تغییر رنگ برگها و ایجاد لکههای نارنجی یا قهوهای روی برگ ، سوختگی نوک برگ و در نهایت تحلیل برگها و ساقه و مرگ گیاه میشود نور کم باعث ضعیف ماندن برگها و آویزان شدن برگها روی گلدان میشه.
دما:
بهترین دما برای نگهداری الوئه ۱۸تا ۲۴ درجه است در زمستان اجازه ندید دمای محیط نگهداری از ۱۰پایینتر بیاید هر چند تحمل سرما را دارد ولی بیشتر واریته ها به خاطر آبکی بودن برگها و وجود آب زیاد داخل بافت گل به سرما حساس هستند و زود از بین میروند.
آبیاری:
آلوئه ورا به خاطر برگهای گوشتی و آبکی که دارد و ذخیره آب در برگ به خشکی مقاومِ آبیاری زیاد *خاک سنگین و دائم مرطوب * زهکش نامناسب *عدم استفاده از شن در ترکیب خاک *مانده آبی در زیر گلدانی و خاک باعث پوسیدگی گل میشود، خشکی کشیدن گیاه * آب کم مخصوصاً در فصول بهار و تابستان موجب باریک شدن و پیچیدگی برگ در این گل میشود. آب زیاد باعث کاهش رشد *افتادگی برگ * زرد و قهوهای شدن برگها که از نوک شروع میشود در نهایت باعث زردی برگ شده و ریزش و همچنین باعث پوسیدگی ریشه و طوقه گیاه میشود.
آبیاری منظم برای بهار و تابستان، اجاره بدهید سطح خاک گلدان بین دو آبیاری خشک بشود، برای پاییز مخصوصا زمستان خاک گلدان تا لایههای انتهایی رطوبت رو کامل بین دو آبیاری از دست بدهد بعد اقدام به آبیاری کنید. از آب ۲۴ ساعت مانده و همدما با محیط استفاده کنید آلوئه ها به آب کلر دار و سرد حساس هستند.
کوددهی:
آلوورا به کود زیاد نیازی ندارد، تولید کنندگانی که این گیاه را پرورش میدهند برای رشد زایشی و تحریک به گلدهی از کودهای با فسفر بالا مثل ۱۰*۴۰*۱۰ از بهار تا اول پاییز
نصف غلظت معمول استفاده میکنند ولی برای پرورش دهندگان خانگی که این گل را در منازل برای برگ دهی نگهداری میکنند کودهای ۱۰*۱۰*۱۰ ماهی یکبار از اول بهار تا اول پاییز با نصف غلظت معمول استفاده میشود کوددهی زیاد باعث رشد کم در گیاه میشود.!
شته:
از جمله آفات این گیاه است که در اثر مصرف شیره و زخمی کردن پوست گیاهان موجب کاهش رشد و ضعف گیاه و همچنین زرد و قهوهای شدن و چروکیدگی برگهای گیاه میشود
شته یکی از عوامل اصلی انتقال عوامل بیماریزا در گیاهان است.
شپشک سپردار:
از شیره گیاه استفاده میکند و موجب کاهش رشد گیاه میشود همچنین به دلیل سپر تیره رنگی که دارد موجب ظاهر نامناسب گیاه میشود.
راه مقابله و درمان
اول جدا کردن گلدان مبتلا به افت
حذف فیزیکی شپشک و شته از روی گیاه
کات کردن قسمتهای خیلی آلوده
اسپری آب با فشار روی گل و بعد خشک شدن آب از سطح گیاه سمپاشی با سموم سیستمیک تأثیر مناسبی دارد.
کنه تار عنکبوتی:
این افت نیز از شیره گیاهی تغذیه کرده و علاوه بر ایجاد نقاط زرد رنگ بر روی برگ به تدریج موجب زردی تمامی برگ و پژمردگی آنان میشود و در نقاطی از گیاه نیز تکههایی از تار به وجود می آورد. روش مقابله: سمپاشی با سموم کنه کش
شپشک آرد آلود:
ابن افت پشت برگها و مخصوصاً در محل اتصال برگها به تنه گیاه و یکدیگر یا در سطح خاک گلدان مکانی که گیاه با خاک در تماس است دیده میشود.
روش درمان:
حذف فیزیکی و برداشتن افت از روی گیاه سمپاشی برگسار با سموم حشرات تماسی آبیاری خاک وقت تشنگی گیاه با سموم حشره کش سیستمیک برای از بین بردن لارو یا حشرات احتمالی در محل اتصال گل به خاک یا ریشه گل.
کپک سیاه:
یکی از بیماریهای قارچی است که گیاه آلوئه ورا به آن مبتلا میشود.
در گیاهانی که شته، شپشک آرد آلود، مگس سفید، فعالیت میکنند به دلیل تولید عسلک سطح برگ چسبناک میشود و بعد از مدتی این سطح چسبناک با قارچ دوده یا سیاه پوشیده میشود قارچ از عسلک تغذیه میکند.
این بیماری بیشتر باعث ظاهر ناخوشایند در گیاه میشود تا بتواند آن را از بین ببرد.
پوسیدگی طوقه:
بیماری دیگر گیاه الوئه است و زمانی اتفاق می افتد که بستر گیاه مرطوب باقی بماند، برگها زرد میشوند و ساقه گیاه میپوسد.
روش درمان:
گیاه دچار پوسیدگی طوقه را از خاک در بیاورید نواحی پوسیده را کامل جدا کنید قسمتهای آلوده ساقه را با کاتر ضد عفونی جدا کرده و گیاه را به مدت پنج دقیقه در محلول قارچ کش مانکوزب دو به هزار غوطهور کنید بعد این تایم گیاه را از محلول خارج کرده برای حدود یک هفته در مکانی خشک و سایه دور از نور آفتاب قرار دهید که تا حدودی رطوبت را از دست بدهد و انتهای بریدگی کالوز ببندد بعد پینه بستن در گلدانی مناسب با سایز گیاه و خاک الوئه بکارید سپس گلدان را در مکانی سایه با نور محیطی قرار داده دما ۲۲ قرار دهید آبیاری کم و مختصر در حد مرطوب کردن بستر باشد و وقتی انجام شود که خاک کامل خشک باشد بعد کمتر از یک ماه ریشه میزند
زنگ زدگی:
بیماری دیگری است که گیاه الوئه را تهدید میکند که بر اثران لکههای کوچک قهوهای یا سیاه رنگ روی برگها ظاهر میشود این بیماری مرگبار نیست و نمیتواند آسیب جدی به گل وارد کند ولی به زیبایی و ظاهر گل آسیب میرساند باقی ماندن رطوبت بر روی برگهای گیاه نور کم محیط رطوبت بالا خاک نامناسب و دائم خیس از جمله دلایل تحریک کننده بیماری زنگ زدگی است.
برخی از گونه ها:
Aloe aculeata
Aloe acutissima
Aloe affinis
Aloe africana
Aloe arborescens
Aloe ferox
Aloe lateritia
Aloe mitriformis
Aloidendron pillansii
Aloe polyphylla
Aloe x spinosissima
aloe vera variegata
ALOE MITRIFORMIS
Aloe nobilis
منبع: میهن کاکتوس
مقالات مشابه
پیشنهاد خرید
-
خرید بذر گوجه فرنگی گیلاسی بسته ۱۰ عددی ۶,۵۰۰ تومان
-
بذر ملو کاکتوس میکس بسته ۱۰ عددی ۴,۵۰۰ تومان
-
قیچی باغبانی فلکو ۱۶۰L اصل سوئیس فروش قیچی هرس فیلکو دسته فایبرگلاس
۱,۴۵۰,۰۰۰ تومان۱,۴۰۰,۰۰۰ تومان