آموزش پیوند زدن کاکتوس ساده و کاربردی

آموزش پیوند کاکتوس ساده و کاربردی

آموزش پیوند کاکتوس ساده و کاربردی: پیوند زدن یکی از روش‌های افزایش رشد و تکثیر کاکتوس‌ها محسوب می‌شود. انواع روش‌های پیوند کردن کاکتوس‌ها وجود دارد که ما در این مقاله آسان‌ترین و کاربردی‌ترین روش را برای شما توضیح می‌دهیم.

پیوند کاکتوس‌ها به چه منظور انجام می‌شود؟
۱- افزایش رشد گونه‌های کم رشد
۲- کاهش سن گلدهی
۳- جلوگیری از پوسیدگی ریشه
۴- نجات کاکتوس‌هایی که دچار پوسیدگی ریشه شده‌اند
۵ پیوند کاکتوس‌های ابلق و بدون کلروفیل

در بسیاری موارد پیوند زدن برای افزایش رشد و کاهش سن گلدهی کاکتوس‌ها انجام می‌شود. پیوندک با تغذیه از مواد غذایی که توسط پایه از خاک جذب می‌شود رشد سریع‌تری خواهد داشت. گاهی سن گلدهی در اثر پیوند زدن به یک سوم کاهش پیدا می‌کند یعنی کاکتوسی که به طور طبیعی مثلاً در نه سالگی گل می‌دهد، سن گلدهی به سه سال کاهش پیدا می‌کند. البته میزان کاهش سن گلدهی در گونه‌های مختلف متفاوت است.

یکی دیگر از کاربردهای اصلی پیوند زدن کاکتوس‌ها جلوگیری از پوسیدگی ریشه است. برخی از گونه‌های باارزش کاکتوس‌ها بسیار مساعد پوسیدگی ریشه هستند و نگهداری از آنها بر روی خاک دشوار است به همین دلیل اغلب پیوند زده می‌شوند.

زمانی که کاکتوسی دچار پوسیدگی ریشه می‌شود برای نجات می‌توانید کاکتوس را از محلی که سالم است کات کنید و پیوند بزنید و از مرگ گیاه جلوگیری کنید. در ادامه روش پیوند را توضیح خواهیم داد.

کاکتوس‌های ابلق تک رنگ، بدون سبزینه یا کلروفیل هستند و توانایی ادامه حیات بر روی خاک را ندارند پس باید پیوند شوند تا بتوانند از مواد غذایی که پایه تولید می‌کند تغذیه کرده و زنده بماند.

و اما روش پیوند زدن کاکتوس:

پیوند زدن یعنی قسمتی از یک کاکتوس را با بخشی از یک کاکتوس دیگر را به هم بچسبانیم! کاکتوس پایینی که از خاک تغذیه می‌کند را پایه و کاکتوسی که کات می‌کنیم و بر روی پایه قرار می‌دهیم را پیوندک می‌نامند. پایه‌ها را اغلب از کاکتوس‌های ستونی مانند میرتلو یا پایه آبی و همچنین پایه نقره‌ای انتخاب می‌کنند. البته هر کاکتوس را می‌توان بر روی یک کاکتوس دیگر پیوند کرد. برای پیوند جوانه‌های کوچک بهتر است از پایه پرسکیا استفاده شود برای آموزش پیوند بر روی پرسکیا اینجا کلیک کنید.

اصطلاح پیوندک در پرورش کاکتوس

مرحله اول: انتخاب پایه مناسب
۱- از پایه مناسب با سایز یا اندازه پیوندک استفاده کنید
۲- بهتر است پایه در حال رشد باشد در این صورت شانس جوش خوردن بالاتر است
۳- پایه سالم باشد و دچاری بیماری یا پوسیدگی نباشد

مرحله دوم: پیوند کاکتوس
پس از انتخاب پایه نوبت به پیوند زدن می‌رسد. برای پیوند از تیغ یا چاقوی تیز استفاده کنید تا برشی صاف داشته باشید. حتماً قبل از استفاده تیغ یا چاقو را با حرارت یا مواد ضدعفونی کننده استریل کنید. پایه را از محل مناسب برش می‌دهیم این برش باید صاف و تمیز باشد. لبه‌های پایه از اطراف محل برش به صورت مورب برش می‌دهیم (تصویر شماره ۴ و۵ ) این کار به دلیل از بین بردن آرئول ها در آن ناحیه برای جلوگیری از رشد تن جوشها یا بچه کاکتوس انجام می‌شود.

سپس پیوندک را نیز از محلی مناسب کات می‌کنیم و بر روی پایه قرار می‌دهیم. حتماً باید به آوندها توجه کنید که آوند پیوند و پایه در چند محل بر روی هم افتاده باشند. اگر آوند پیوندک و پایه در هیچ مکانی همدیگر را قطع نکنند یا در هیچ مکانی بر روی هم نیافتند پیوند نا موفق خواهد بود. آوند محل جوش خوردن و تغذیه پیوندک از پایه است و مانند رگ عمل می‌کند.

پیوند زدن باید سریع انجام شود تا سطوح برش داده شده خشک نشود.

پس از قرار دادن دادن پیوندک در محل مناسب آن را با کش یا چسب و یا قرار دادن وزنه بر روی پیوندک بر روی پایه محکم می‌کنیم تا فاصله‌ای بین پایه و پیوند نباشد (تصویر شماره ۱۱). موقع قرار دادن پیوندک بر روی پایه با دست مقداری تکان و فشار دهید تا مطمئن شوید هوا بین آنها باقی نماند. وجود فاصله یا هوا بین پایه و پیوندک باعث عدم جوش خوردن خواهد شد.

گلدان پیوند شده را در مکانی خنک و نور ملایم قرار دهید تا تابش شدید یا گرمای زیاد باعث از دست رفتن آب پیوندک نشود. البته این به آن معنا نیست که گیاه در طی این دوره به نور نیازی ندارد بلکه مقدار نور را کم می‌کنیم.

کی باید کش روی پیوند را برداری؟ چند روز تا چند هفته طول میکشد تا پایه و پیوندک بهم جوش بخورند که البته مدت زمان بستگی به نوع و اندازه کاکتوس همچنین شرایط محیطی دارد. برای اطمینان از گرفتن پیوند پس از دو هفته پیوندک را به آرامی تکان دهید تا از جوش خوردن آن با پایه مطمئن شوید. پس از اطمینان کش یا طناب پیوند را باز کرده و کاکتوس را به مکان اصلی نگهداری منتقل کنید.

پیوندک پیوندهای ناموفق معمولاً پس از چند هفته شروع به چروک شدن می‌کنند و در نهایت از بین می‌روند. در این مواقع پایه را برای پیوندهای بعدی یا تکثیر می‌توانید نگهداری کنید.

بهترین زمان برای پیوند کاکتوس کی است؟ بهترین فصل برای پیوند کاکتوس‌ها فصل بهار و تابستان و زمان رشد آنها می‌باشد. ولی در صورت فراهم کردن شرایط در هر فصلی می‌توان پیوند زد.

در تصاویر زیر می‌توانید مراحل پیوند کاکتوس را مشاهده کنید:

آموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسپیوند زدن کاکتوس آموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوس

فیلم پایین (فیلم آموزش پیوند کاکتوس) را حتما ببینید.

نویسنده: کاظم دروگریان
میهن کاکتوس

مقالات مشابه

مطالب مرتبط
86 پرسش و پاسخ
Inline Feedbacks
مشاهده همه پیام‌ها